Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Raducanu sokat fejlődött, de muszáj a teniszre koncentrálnia

Minich Réka

Frissítve 28/08/2022 - 13:30 GMT+2

Emma Raducanu tavaly óriási meglepetésre a selejtezőből indulva megnyerte a US Open női versenyét. Az azóta eltelt egy év nem volt könnyű a brit lány számára, akinek sérülésekkel is meg kellett küzdenie. Most viszont úgy tűnik, hogy Észak-Amerikában megint sikerül formába lendülnie. Az Eurosport két belga szakértője viszont egészen másképp látja Raducanu fejlődését.

Emma Raducanu

Fotó: Eurosport

Emma Raducanu Cincinnatiben megverte Serena Williamset és Victoria Azarenkát is. Ez a két győzelem talán elég önbizalmat adhat neki, hogy újabb nagy menetelést hajtson végre a US Openen, még ha a címvédés semmiképpen sem reális elvárás tőle. Az első fordulóban rögtön kemény ellenféllel csaphat össze, Alize Cornet lesz az ellenfele.
Az Eurosport szakértőjeként dolgozó Justine Henin szerint viszont itt az ideje, hogy Raducanu ne csak a tavalyi győzelméből próbáljon megélni. Szerinte a fiatal brit lánynak sokkal jobban rá kéne koncentrálnia a teniszére, nem pedig az egyéb reklámtevékenységekkel kéne foglalkoznia.
„Nem várhatjuk Emmától, hogy megint megnyerje a tornát. Tavaly óriási volt, ahogy a selejtezőből eljutva megnyerte a döntőt Leylah Fernandez ellen. A tenisznek szüksége van a fiatal játékosokra, akik a személyiségükkel is meg tudják fogni a szurkolókat. Emma és Leylah pont ilyenek.
Senki nem számított rögtön egy Grand Slam-győzelemre, és persze az elmúlt év is sok ismeretlent hozott magával. Nem ismerem személyesen Emmát, de azt látom, hogy mindenki rögtön kritizálja, ha szerintük nem megfelelő eredményeket hoz. Én nem fogok beállni a sorba, csak annyit mondok, hogy ha továbbra is fejlődni akar, akkor muszáj lesz a teniszre fókuszálnia. Egy ekkora győzelem után biztos sok ember jelent meg körülötte, akik jótanácsokkal akarják ellátni. Nincs könnyű helyzetben, ilyen fiatalon nyilván nincs sok tapasztalata még.
Ami vele történt az utóbbi hónapokban, az teljesen normális. Szerintem örülni fog, ha végre túlesik az idei US Openen. Most nagy rajta a nyomás, mindenki róla beszél, de ezzel is meg kell birkóznia, a tenisz tele van meglepetésekkel.
Az a nagy kérdés, hogy fogja összeegyeztetni a teniszt az életének a többi részével. Az elkövetkező néhány hét és hónap majd eldönti, hogy milyen játékos lesz belőle. A tavalyi berobbanása kellemes élmény volt mindenkinek, de most már mindenki többet vár tőle. Nem most kell megítélni, időt kell neki adni.”
picture

Justine Henin, Kim Clijsters,

Fotó: Eurosport

Henin egykori nagy ellenfele, Kim Clijsters sokkal pozitívabban látja Raducanu fejlődését. Szerinte a brit lány annak ellenére sokat fejlődött az elmúlt egy évben, hogy az eredményei nem voltak a legjobbak.
„Az idei US Open-felkészülése sokkal jobban sikerült, mint a tavalyi. Néhány kiváló játékost is meg tudott verni, szerintem egyre érettebb, a tenisze is sokat fejlődött. Tavaly a Grand Slam-győzelemmel megváltozott az élete és nem csak arra gondolok, ami a pályán történik vele.
Az egész élete felfordult, mindenkinek időre van szüksége, hogy hozzászokjon az ilyenekhez. Keményen dolgozik, folyamatosan fejlődni akar, sok ideje van még, hogy előrébb jusson.
Wimbledonban is ott voltam, de teljesen irreálisok voltak felé az elvárások. Emma már képes lehet bárkit megverni, de még sokat kell erősödnie fizikálisan és mentálisan is. Ha eljutsz a legjobbak közé, akkor sokkal nagyobb lesz rajtad a nyomás és a körülötted lévő pörgés is, ezt pedig idő lesz megszokni.
A testednek meg kell szoknia a nagyobb igénybevételt, de fejben is fel kell nőni a feladathoz. Sokszor fog még elbukni, de mindig meg fogja próbálni újra, ez pedig a fejlődés kulcsa. Ha ennyit megtesz, akkor a jó úton jár.
Hogy megnyeri-e idén is a US Opent? Az egészen elképesztő lenne, de sok jó játékos van még a mezőnyben. A legfontosabb az lesz, hogy fejben hogy tudja feldolgozni az elvárásokat, amiket másoktól kap. Remélem, hogy tud majd felszabadultan játszani.”
picture

Emma Raducanu of Great Britain with coach Dmitry Tursunov and physio Will Herbert

Fotó: Getty Images

Raducanu elmondása szerint már nagyon várja, hogy újra pályán lehessen New Yorkban, de az első edzése nem ment zökkenőmentesen. A jobb csuklóján kötéssel kezdte a gyakorlást, de 30 perc után már újra ápolást kárt, majd még egy rövid próbálkozás után inkább abba is hagyta az edzést. A sajtótájékoztatón viszont tagadta, hogy bármi komoly baja lenne.
Kedden a Louis Armstrongon kezdheti meg a címvédést, de az első körben rögtön Alize Cornet lesz az ellenfele, aki Wimbledonban a világelső Iga Swiateket verte ki.
Forrás: eurosport.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés