Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Murray-Tsitsipas mérkőzés vitte a prímet a US Open első játéknapján

Nánási Antal

Frissítve 31/08/2021 - 10:19 GMT+2

Hétfőn megkezdődött New Yorkban az év utolsó Grand Slam-tornája, a US Open. Cikkünkben az első játéknap fontosabb eseményeit és nyilatkozatait foglaljuk össze.

Stefanos Tsitsipas

Fotó: Getty Images

Ahogy azt előzetesen várni lehetett, a nap slágermérkőzését hozta Andy Murray és Stefanos Tsitsipas összecsapása az Arthur Ashe Stadionban.

A 2012-es bajnok brit abban volt érdekelt, hogy ne húzódjon túl sokáig a mérkőzés, ennek érdekében remekül is kezdett. Duplabrékkel húzta be az első játszmát, majd egy szoros, rövidítésig tartó mások szettel egyenlíteni tudott a görög. Ekkor már bőven látszott, hogy ha valami, akkor rövid meccs ebből aligha lesz, annál inkább viszont egy komoly csata kerekedhet ki az egészből.
A harmadik szettet ismét Murray nyerte, ezt követően pedig Tsitsipas ápolást kért, aki a megnyert negyedik játszmát követően egy hétperces mosdószünetet is beiktatott. A görög végül behúzta a döntő játszmát és a mérkőzést is, 4 óra 49 perces csata végére pontot téve.
A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Murray csalódottan értékelt, nem annyira a vereség, mint inkább a sok szünet beiktatása miatt szerinte sportszerűtlenül viselkedő ellenfél miatt:
“Amikor egy ilyen kemény meccs közben hosszabb időre le kell állnod, hiába vagy rá fejben felkészülve, a tested leereszt. Mint játékos, nagyra értékelem őt (Tsitipast – a szerk.), elismerem a teljesítményét. De jelen pillanatban nem tudok erre gondolni, csak arra, hogy minden tiszteletemet elveszítette, amit az irányába tápláltam.”
picture

Murray: Ez csalás volt, Tsitsipas 20 perceket tölt kint a vécén

A harmadik kiemelt görög természetesen másképp látta a dolgot, ő inkább arra hegyezte ki a mondandóját, hogy mindvégig a szabályok adta kereteken belül maradt:
Nem szegtem meg egyetlen szabályt sem, az ATP előírásai szerint cselekedtem. Nincs semmi bajom az ellenfelemmel, de nyilván nem az a legfontosabb számomra mérkőzés közben, hogy ő mit és hogyan érez.
Feszült hangulatú sajtótájékoztatója végén Murray még kijelentette, akkor is ugyanígy vélekedne a történekről, ha meg tudta volna nyerni a mérkőzést.
“Vállalhatatlan volt ez az egész, és ezt ő is pontosan tudja” – zárta mondandóját a kilenc évvel ezelőtti győztes.
A következő fordulóban Tsitsipas ellenfele a szintén ötszettben továbbjutó, honfitársát legyőző Adrian Mannarino lesz.
picture

Stefanos Tsitsipas et Andy Murray.

Fotó: AFP

Az Arthur Ashe Stadion esti programját a címvédő Naomi Osaka és a 2014-es junior bajnok cseh Marie Bouzkova találkozója nyitotta. A négyszeres Grand Slam-bajnok japán igencsak keresi a formáját azt követően, hogy februárban Melbourne-ben megnyerte a negyedik Slamet, azóta leginkább mentális egészségét féltő nyilatkozataival vagy épp a sajtó teljes ignorálásával volt elfoglalva. A pályán sem különösebben jöttek az eredmények, mind az óriási csalódásként megélt tokiói olimpián, mind pedig a Cincinnati versenyen a legjobb 16 között búcsúzott. Ha valahol, akkor talán New Yorkban magára találhat, 6-4, 6-1-es győzelmét követően ő maga is erről beszélt:
“Nagyon sok mérkőzést játszottam már itt, talán itt léptem eddig pályafutásom során a legtöbbet a pályára. Otthonosan mozgok itt. Hatalmas megtiszteltetés, hogy én játszhattam a torna első napján az esti program nyitómérkőzését. Ez egy új tapasztalat volt, és nagyon örülök, hogy nyertem.”
A harmadik kiemelt japán következő ellenfele a szerb Olga Danilovic lesz.
picture

Naomi Osaka

Fotó: Eurosport

A Montrealban néhány hete élete legnagyobb sikerét elérő Camila Giorgi igazán sajnálhatja, hogy a US Open kiemelésének alapja nem közvetlenül a GS előtti hét ranglistája. Amennyiben ugyanis így lenne, jó eséllyel ő is kiemelt lehetett volna, és így el tudta volna kerülni Simona Halepet az első fordulóban. A sérüléshullámból visszatérő román teniszező, akit a tizenkettedik helyen emeltek ki a szervezők, két játszmában le is győzte olasz ellenfelét, aki így nem tudja folytatni Kanadában megkezdett remek észak-amerikai keménypályás szezonját. A 2015-ös elődöntős Halep hat ászt ütött a mérkőzés folyamán, az első szervája mögött pedig 83%-ban tudta hozni a pontokat. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón nem véletlenül épp a hatékonyabb adogatást emelte ki ő is:
“A sérülésem alatt, mivel nem tudtam sokat mozogni, ráfeküdtem a szervámra és azt gyakoroltam. Örömmel tapasztalom, hogy érzem a fejlődést az adogatásomban, és hogy könnyű pontokat is tudok nyerni mögötte. Évek óta szerettem volna már szintet lépni adogatóként, most végre erősebbnek érzem ezt a játékelemet.”
A nehéz első kört követően papíron jóval egyszerűbb második forduló vár Simona Halepre, aki a hazai Ann Li-t búcúsztató szlovák Karolina Kucovával találkozik szerdán.
Tennis US Open 2021 - Day 1 - Halep hot shot against Giorgi
Helyi idő szerint is éjszakába nyúló mérkőzésen mutatkozott be az idei US Openen a második kiemelt, és Novak Djokovic naptári Grand Slamének elsőszámú lehetséges megakadályozója, Daniil Medvedev. A New Yorki idő szerint is hajnali 01:00-ig tartó találkozón háromszettben, szűk kétórányi játékot követően tulajdonképpen simán győzte Richard Gasquet-t, aki egyszerűen nem tudta tartani az orosz elképesztő tempóját. A 2019-es döntős Medvedevnek ez volt pályafutása 200. győzelme az ATP Touron, ezek közül 160 siker kötődik az orosznak láthatóan nagyon fekvő keménypályához.
A 6-4,6-3-6-1-es végeredmény és a kétórás játékidő látszólag egy sima mérkőzést leíró adatsor, a szokásos amerikai nyár és a magas páratartalom viszont jócskán megnehezítette Medvedev dolgát.
“Az eredmény alapján könnyűnek tűnhet a mérkőzés, de nagyon nem volt az. A harmadik szettben voltak fizikális problémáim, ott nagyon jól jött, hogy én vezetek 2-0-ra, és nem az ellenfelem.”
Daniil Medvedev nem számíthat egyszerű mérkőzésre a szerdai második fordulóban sem, ellenfele ugyanis a selejtezőből érkező francia Quentin Halyst csak négyszettben búcúsztató Dominik Koepfer lesz. Ők ketten már összefutottak egymással a US Openen 2019-ben, a később döntőbe jutó orosz akkor szetthátrányból fordítva tudott csak nyerni.
Daniil Medvedev à l'US Open en 2021

Ez történt még az első napon:

A hölgyek mezőnyében az első napon egyetlen kiemelt búcsúzott csupán, a nemrég Budapesten tornát nyerő kahaz Yuliya Putintseva három szettben szenvedett vereséget Kaia Kanepitől. Az észt játékos ellenfele a következő körben a nagy tehetségnek tartott kanadai Leylah Fernandez lesz. Könnyedén vette az első kör jelentette akadályt Barbora Krejcikova, Viktoria Azarenka és Elina Svitolina is, míg szoros mérkőzésen jutott tovább Garbine Muguruza és Elise Mertens.
Szetthátrányból megfordítva a mérkőzését, de ott van a következő körben a második kiemelt Aryna Sabalenka, Angelique Kerber és Caroline Garcia is. A hazaiak részéről továbbjutott Coco Gauff, a 2017-es döntő visszavágóján Madison Keyst ismét legyőző Sloane Stephens, valamint Catherine McHale is. Szintén ott van a következő körben Danielle Collins is, az a mérkőzés azonban kevésbé szólt róla, a közönség és maga Collins is, a betegsége után visszatérő és egyben a US Opentől is elbúcsúzó Carla Suarez Navarrotól búcsúzot.
US open : interview on court Coco Gauff
A férfi egyes alsóágán hat kiemelt is elbúcsúzott a küzdelmektől, melyek közül az élre kívánkozik John Isner veresége, aki tőle szokatlan módon két rövidítést is elveszített honfitársa, Brandon Nakashima ellen. Az amerikai óriáson kívül nincs már versenyben Filip Krajinovic, Ugo Humbert, Cameron Norrie, Alejandro Davidovich Fokina, valamint Marin Cilic. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a horvát teniszező döntőszett 0-2-es állásnál feladta Philipp Kohlschreiber elleni találkozóját.
Ha nem is könnyen, de túljutott Ivo Karlovicon az ötödik kiemelt Andrei Rublev, Roberto Bautista Agut pedig háromszettben, az utolsóban egy 6-0-át kiosztva sima mérkőzésen búcsúztatta Nick Kyrgiost. Szintén ott van a második fordulóban Felix Auger-Aliassime, Christian Garin, valamint az ötszettest nyerő korábbi New Yorki döntős, Kevin Anderson is.
picture

Kyrgios már az első fordulóban búcsúzott

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés