Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Örültem, hogy láthattuk Fucsovics Marcit játszani" - a US Open diplomata szemmel

Takács Márton

Frissítve 20/09/2021 - 11:30 GMT+2

Saját bevallása szerint először járt teniszmeccsen három hete a világbajnok, Bajnokok Ligája-győztes ex-pólós, a New Yorkban külgazdasági attaséként tevékenykedő Gór-Nagy Miklós. Jól belehúzott, mert a US Openen Gálfi Dalma és Fucsovics Márton mérkőzéseivel debütált a lelátón. Aztán másokat is látott, élménybeszámolót kértünk és kaptunk tőle a tapasztalatairól.

Fucsovics Márton

Fotó: AFP

A New York-i Főkonzulátuson Gór-Nagy Miklós fogadta is a legjobb magyar teniszezőt.

2019 nyarán vonult vissza az aktív játéktól Gór-Nagy Miklós, vb-aranyérmes és BL-győztes vízilabdázó. Közgazdasági és jogi végzettségével előbb a Külügyminisztérium Exportfejlesztési Koordinációs Főosztályán kezdett el dolgozni, tavaly augusztus óta pedig Magyarország New York-i főkonzulátusának külgazdasági attaséja.
Elég sokszor nyilatkozott honlapunknak az elmúlt hat évben, először talán tavaly adott interjújában volt nem a vízilabda a fő témánk, akkor a Last Dance néhány aspektusáról beszélgettünk. Most pedig az adta az apropót, hogy megkeressük, mert előbb a felesége, Frankovits Klára Instagram-oldalán láttunk egy fotót, mely szerint a Gór-Nagy család ellátogatott a US Openre, majd Miki is feltöltött egy képet arról, hogy fogadta a konzulátuson Fucsovics Mártont.
Innen pedig egyenes út vezetett ahhoz, hogy élménybeszámolót kérjünk tőle a Flushing Meadowsban látottakról.
Először arról érdeklődtünk Mikinél, hogyan jutottak el a US Openre a családjával, feleségével és két gyermekével. Diplomataként, vagy csak mezei nézőként ment?
"Magánemberként mentünk ki a US Openre, a diplomáciai testületeknek nem jár automatikusan belépő. Mondjuk nehéz is lenne, mert New Yorkban rengeteg ENSZ országnak van képviselete, nem beszélve a rengeteg konzulátusról."
picture

Gór-Nagy Miklós (2) a pályafutása utolsó profi meccsén, 2019 nyarán a Világliga Szuperdöntő magyar-japán mérkőzésén Belgrádban, az úgynevezett Gór-Nagying pozíciójában - Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Vajon milyen körülmények fogadtak őket Flushing Meadowsban, mennyiben jelentek meg a külsőségekben a vírus miatti korlátozások?
"Csak az mehetett be a US Open területére, aki be van oltva, kérték a vakcina-igazolványt is. Hátizsákkal mentem, aminek vastag pántja volt, amit viszont azért nem engedtek bevinni az eseményre, mert 2001. szeptember 11. óta sokkal szigorúbb lett a szabályozás ilyen téren."
A következő válaszából megtudhattuk, hogy nagyon tetszett neki a USTA Billie Jean King National Tennis Center, és a US Open szervezése is lenyűgözte a számos világbajnokságon és Európa-bajnokságon szereplő ex-pólóst.
"Fantasztikus hely. Nem tudom, van-e olyan verseny, amit nagyobb presztízs övez, talán a monacói Forma 1-es futam. Azt újfent megtapasztaltuk, hogy az amerikaiak nagyon értenek a szervezéshez, profi volt a körítés. Érdekesség, hogy tavaly a közönségnek fenntartott részeken, sőt az egész létesítményben csak a játékosok és a stábjaik lehettek jelen.
Ott, ahol idén már bárpultok és éttermek voltak berendezve, és tömeg állt sorba az ételekért, tavaly a játékosok melegítettek, masszíroztattak, készültek a meccsekre. A visszajelzések szerint ugyanakkor a játékosok, amellett, hogy nyilván nagyon sajnálták, hogy nem voltak nézők a mérkőzéseken, élvezték ezt a különleges helyzetet."
picture

Lennénk sapka Brad Pitt fején - az Oscar-díjas színész is ellátogatott a US Openre

Fotó: AFP

És akkor jöjjön a lényeg, hogy mely meccset, meccseket nézték meg a helyszínen a családjával.
"A diplomataélet nem csak az irodában, vagy a hivatalos találkozókon zajlik, házon kívül is képviseljük Magyarországot. Ennélfogva természetesen a magyar meccsek élveztek előnyt nálam. Pont jól jött ki a beosztás, mert volt lehetőségünk Fucsovics Márton előtt Gálfi Dalmát is teniszezni látni. Vittem magammal magyar zászlót, mert arra készültem, hogy nagy szurkolás lesz. Ebből is látszik, milyen rutintalan vagyok, ezelőtt nem voltam még teniszmeccsen. Amikor megérkeztünk a lelátóra, halálos csönd fogadott minket, a teniszezők szuszogását is lehetett hallani. Sőt előfordult, hogy Marci megkérte a bírót, hogy intse rendre a tiszteletlenül hangoskodó nézőket. Ezt követően pedig volt, hogy én is megkértem a mellettem állókat, hogy kicsit csendesedjenek el, ne zavarják Marcit. Magyarok vagyunk, vigyázzunk egymásra, óvjuk egymás köreit!"
Több mint 4 órán át tartott Fucsovics Márton mérkőzése Andreas Seppi ellen az első fordulóban. Végig bírták-e nézni a helyszínen a partit Gór-Nagyék?
"Marci meccse eleve nagyon későn kezdődött, addigra már másfél órája ott voltunk a USTA Billie Jean King National Tennis Centerben. Nagyon meleg volt, és benéztünk az éppen akkor zajló mérkőzésekre is. Gordon és Abigél is velünk volt, akik bár nagyon élvezték az ottlétünk első két és fél óráját, már nagyon menni akartak, úgyhogy sajnos nem tudtuk végignézni Marci meccsét. A játékot online követtem, sőt, már az irodába is visszaértem, amíg még mindig tartott ez az iszonyatosan hosszú és nagyon kiélezett parti. Nagyon örültem, hogy láthattuk őt játszani. Legyőzője, Andreas Seppi a következő körben a 10. kiemeltet is búcsúztatta, ez is mutatja, milyen nehéz dolga volt Marcinak."
picture

Andreas Seppi az idei US Openen

Fotó: Getty Images

Az Instagramra a napokban Miki feltöltött egy közös fotót az élete legjobb évét produkáló Fucsovics Marcival, mert fogadta őt a New York-i konzulátuson. Hogy sikerült a találkozó?
"Egy közös ismerősünkön keresztül meghívtuk őt egy reggeli kávézásra a Főkonzulátusra. Engem ért a megtiszteltetés, hogy fogadhattam őt. Nagyon jót beszélgettünk, mint sportoló a sportolóval. Feltettem az ilyenkor szokásos kérdéseket, hogy marad-e várost nézni, megnéz-e más meccseket, de szinte előre tudtam a válaszokat. Annak idején, aktív játékos koromban tőlünk is sokszor kérdezték világversenyek után otthon, hogy milyen volt Shanghai vagy Barcelona és ilyenkor csak annyit tudtam mondani, hogy a szállodában az étel olyan volt, amilyen, a medencék meg olyanok voltak, mint a világ minden táján. Jót derültünk rajta, hogy milyen ez az élet. Marcival ott volt a menyasszonya, és az edzője, Nagy Zoltán is. Volt miről beszélgetni, a sportolói lét azért összeköti az embereket. Örömmel fogadtuk el tőle a dedikált teniszlabdákat, amit egy egyre kevesebbet - vagy esetleg egyre többet - érő aláírt vízilabdasapkával viszonoztam."
Kapott sztorikat a világelsőről is, akinek végül nem sikerült megcsinálnia a naptári Grand Slamet.
"Elmondta, hogy Novak Djokovic milyen közvetlen és jófej a pályán kívül – azóta számomra is szimpatikusabb lett. Megbeszéltük azt is, hogy jövőre ugyanitt találkozunk. Nem akartam mondani neki - mert én sem szerettem sportolóként, amikor ilyenekkel viccelődtek -, de tényleg remélem, hogy legközelebb másfél héttel később találkozunk majd."
Mint kiderült, sikerült még egy nap elnézniük a US Openre, ahol nem akármilyen teniszezők nem akármilyen meccseit sikerült elkapniuk. Látták a női címvédő kiesését és az egyik legjobb orosz férfi játékos búcsúját is.
"Igen, kíváncsiak voltunk arra is, hogy este milyen ott a hangulat. Az ötödik játéknapon mentünk újra, láthattuk, ahogy a későbbi döntős Leylah Fernandez kiejtette a címvédő Naomi Osakát. Utána pedig kifogtuk az Andrey Rublev-Frances Tiafoe meccset, ami egy iszonyatosan jó mérkőzés volt. Úgy jöttek fel a pályára, hogy az egyik oldalon volt egy kőkemény, fegyelmezett orosz teniszező, aki gyakorlatilag nem hibázik, és amikor koncentrál, akkor le tudja játszani a pályáról a nagyon szimpatikus amerikai srácot. Tiafoe már mint jelenség is egyedülálló, a játéka és egész jelenléte rendkívül szórakoztató. Mindezzel együtt szétszórtnak tűnt, rengeteg ki nem kényszerített hibával kezdett, néha mindenféle elgondolás nélkül összevissza ütögetett, belement extra megoldásokba, amelyek nem sikerültek. Úgy voltunk vele, hogy ez tényleg jó, de úgyis az orosz nyer a végén. Tiafoe azonban kitartó volt és érezhető volt, ahogy a közönség viszi előre és hajtja bele a győzelembe. Egy-egy labdamenet között a vége felé már komoly szurkolás volt."
picture

Frances Tiafoe az idei US Openen

Fotó: Getty Images

Hajnali negyed 3-ig tartott a Tiafoe-Rublev parti, amelyen az amerikai 52-szer lépett a hálóhoz, 24 ászt szervált és 70 nyerőt ütött, hogy hazaküldje régi barátját, akivel még junior korukban játszottak. Félve kérdeztük, hogy ennek a végét vajon meg tudta-e várni a külgazdasági attasé.
"Sajnos talált. Nagyon sokáig tartott a meccs, ezt sem láttuk végig. Hazamentünk, de azért online ezt is követtem, amíg ébren voltam. A közönség dinamikája külön tanulmány a US Openen. A Fernandez-Osaka mérkőzésen először úgy tűnt, hogy a közönség Osaka mellett van. Biztatták, és hangos üdvrivalgásban törtek ki, amikor egy-egy jó megoldással jelentkezett. Mondtuk is, hogy milyen lelkesen szurkolna neki. Fura volt, hogy Fernandez győztes szettjei végén is nagy a tapsvihar. Kerestem a két szurkolótábort, de aztán rájöttem, hogy ez Amerika, itt mindenki örül mindenkinek. Megtapsolták a szép labdameneteket, és mindkettejük ügyes megoldásait. A kanadai lány tényleg jól játszott, fizikailag is teljesen egyenrangú volt Osakával. Bivalyerősen szervált, és sokkal koncentráltabb is volt, míg Osaka a végére láthatóan teljesen szétesett fejben."
picture

Naomi Osaka és Leylah Fernandez

Fotó: Getty Images

Vízilabdázóként Miki megszokhatta, hogy minden meccsük lement 70 perc alatt, a teniszben viszont simán előfordulnak ötórás partik is. Milyen különbségeket fedezett még fel a Ferencvárosból 2019-ben visszavonuló bekk?
"Nagy élmény, hogy a teniszben mennyire megmutatkoznak az egyéniségek. Minden meccs óriási mentális harc. Fucsovics Marcival beszéltünk arról, hogy a vízilabdában nincsen sok idő sok hullámvölgyre, mint ahogy magaslatokra sem. Amikor bent van az ember a vízben, végig intenzív a folyamat, levegőért kapkodunk. De a teniszben, ha valaki elveszít egy labdamenetet, vagy egy teljes szervajátékot, kettő perc alatt fordíthat. Tiafoe azért volt érdekes, mert a saját adogatójátékait általában negyedóra alatt tudta csak hozni. Majdnem mindegyikben eljutottak egyenlőig, aztán hol nála volt előny, hol Rublevnél. Az orosz viszont simán lehozta a saját szervagémjeit. Egyértelműnek tűnt, hogy bármilyen szimpatikusan is küzd az amerikai, ezt nem lehet végig bírni mentálisan. Ehhez képest az történt, hogy sokkal jobban belejött a játékba, mint Rublev és végül 6:1-re hozta az utolsó játszmát. Gyönyörű játék a tenisz és élőben sokkal több rétege van, mint a tévén keresztül. Biztosan megyünk jövőre is."
picture

A Djokovic-Medvedev döntőn telt ház volt

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés