Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Elveszi valakinek a helyét az olimpián? Twitteren reagált a kétszeres címvédő

Németh Dániel

Publikálva 25/06/2021 - 10:47 GMT+2

Korábbi bajnokként jogosult arra, hogy részt vegyen az olimpián, de ez nem mindenkinek volt egyértelmű.

Andy Murray és az olimpiai arany 2016-ban

Fotó: Getty Images

Bekerült Nagy-Britannia olimpiai csapatába Andy Murray, így részt vehet a tokiói játékokon. Nem mindenki értette, hogy a 34 éves skót hogyan juthatott ki az olimpiára, a Twitteren azonban tisztázta a kérdést.


Murray a szövetség döntésének értelmében egyéniben és párosban is indul Tokióban, utóbbiban Joe Salisbury oldalán léphet pályára. Bekerült a britek csapatába Dan Evans, akitől párosban is sokat várnak majd, hiszen Neal Skupski oldalán szép sikereket értek el a szezonban, két egymást követő 1000-es tornán, Miamiban és Monte-Carlóban egyaránt döntőt játszottak.
Az természetesen sokaknak szemet szúrt, hogy a 2020 óta csak 12 ATP-szintű mérkőzésen pályára lépő, a világranglistán 119. helyen álló Murray hogyan kerülhetett be a végleges keretbe, miközben a brit játékosok között is csak a negyedik legjobb. Leginkább Cameron Norrie hiánya lehet feltűnő, aki élete formájában játszott az utóbbi időben, Queen's-ben egyesben döntőt, párosban elődöntőt játszott.
„Cam úgy döntött, hogy nem játszik” – írta Twitteren Murray. „Minden nemzet négy játékost nevezhet egyéniben. Én a korábbi győztesekre vonatkozó mentességemet használtam ki, hogy felkerüljek a táblára. Ez nem befolyásolja Cam vagy bármely más brit játékos esélyét, hogy részt vegyen az olimpián.”
Teniszben a legjobb 56 játékos kerülhet fel automatikusan az olimpiai főtáblára, ami a visszalépők miatt rendszerint azt jelenti, hogy ennél alacsonyabban rangsorolt játékosok is kiharcolhatják a részvételt. Ráadásul az is szabadíthat fel helyeket, hogy egy nemzet csak négy egyéni játékost nevezhet, vagyis a spanyoloknak hiába van öt játékosuk a top 40-ben, nem indulhatna mindenki.
Murray pedig nem a világranglista alapján indulhat az olimpián, hanem a korábbi bajnokoknak és a Grand Slam-győzteseknek fenntartott nyolc hely valamelyikén. Ezt természetesen akkor lehet kihasználni, ha azzal nem lépi túl az adott ország a négyes limitet, ám ez Murray esetében nem áll fenn, hiszen Norrie magától lépett vissza, Kyle Edmund pedig sérüléssel bajlódik.
Némi zavart talán az okozhatott, hogy Norrie korábban úgy nyilatkozott, szeretne ott lenni az olimpián, közben viszont meggondolta magát, és a játékok idején inkább az Egyesült Államokban tervez pályára lépni. Evans közben egészen más utat járt be, ő korábban azt tervezte, kihagyja az olimpiát, de az utolsó pillanatban úgy döntött, elindul egyesben és párosban is.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés