Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Federer és Djokovic is kihagyhatja a tokiói olimpiát

Németh Dániel

Publikálva 02/06/2021 - 14:32 GMT+2

Mindkét klasszis átgondolja még, hogy ott lesz-e a halasztott játékokon.

Roger Federer és Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Roger Federer és Novak Djokovic sem biztos abban, hogy ott lesz a 2021-re halasztott tokiói olimpián. Mindkét klasszis az utolsó pillanatokban fogja meghozni a döntést, a Japánból érkező hírek függvényében.


A világelső Roland Garros előtti sajtótájékoztatóján sok téma szóba került, köztük az olimpiai szereplés kérdése is. Az biztos, hogy a szerb motivációjával nem lennének gondok, hiszen a nagy versenyek közül jóformán ez az egy, amit nem tudott megnyerni. 2008-ban és 2012-ben is elődöntős volt, ám egyik ízben sem sikerült fináléba kerülnie, Pekingben azért a bronzcsatát megnyerte, máig ez az egyetlen olimpiai érme.
Egyelőre mégsem biztos, hogy Djokovic megpróbálkozik az olimpiai cím megszerzésével, az utazásának ugyanis feltételei vannak. „Ha nem lesznek nézők, akkor meggondolom, hogy elmenjek-e” – fogalmazott a szerb. „Amennyire hallottam, azért várhatóan lesznek néhányan, a Japánból érkező helyi közönség. Nagyjából 20-30%-os kapacitásra lehet számítani. Most persze még úgy tervezem, hogy ott leszek, nagyon izgatott vagyok.”
Hivatalosan még nem jelentették be, hány néző mehet be az eseményekre – akár az is elképzelhető, hogy a versenyek zárt kapusak lesznek. Sok múlik azon, hogy halad az oltási program Japánban, a kormány mindenesetre azt ígéri, hogy az olimpia kezdetére a veszélyeztetett csoportokat, a 65 év felettieket be fogják oltani. Döntést várhatóan június végén hoznak a nézőszámról a hatóságok, egyelőre csak az a biztos, hogy külföldieket nem fogják beengedni az eseményekre.
Nem Djokovic az egyetlen teniszsztár, akinek kétségei vannak az olimpiai indulással kapcsolatban, Roger Federer sem biztos a tokiói részvételben. A 20-szoros Grand Slam-győztes svájcinak van már aranyérme a játékokról, 2008-ban Stan Wawrinka oldalán megnyerte a párosok versenyét, egyéniben pedig a 2012-es olimpián ezüstérmet szerzett. 2016-ban sérülés miatt kénytelen volt lemondani az olimpiát, pedig a Martina Hingissel alkotott vegyes párosuk a torna egyik szenzációja lehetett volna.
„Nem tudom, kettős érzéseim vannak. Először is, szeretnék játszani. Azt kívánom, hogy bárcsak jobb lenne a helyzet a világban, és nem arról kellene vitatkoznunk, hogy ott leszek-e az olimpián avagy sem. Abban bízom és arról álmodozom, hogy ott legyek. De csak akkor döntök így, ha látom értelmét a csapatom, a családom és az országom szempontjából. Szóval meglátjuk, hogyan alakulnak a hírek a következő hetekben és hónapokban."
Federer augusztusban tölti be a 40. életévét, így valószínűleg a mostani az utolsó alkalma, hogy olimpián vegyen részt. Az egyéni mellett akár párosban is érdekelt lehet, több ízben is utaltak arra, hogy a vegyes párosok között szeretne elindulni Belinda Bencic oldalán, akivel 2018-ban és 2019-ben is megnyerték a Hopman-kupát, és jó eséllyel reménykedhetnének érmes szereplésben az olimpián is.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés