Rafael Nadal mallorcai akadémiájának vendége volt a spanyolért rajongó Iga Swiatek.

A teljes teniszvilág megdöbbenéssel fogadta Ashleigh Barty bejelentését, miszerint a háromszoros Grand Slam-győztes, mellesleg világelső ausztrál játékos befejezi pályafutását. Barty olyan szinten dominálta a női mezőnyt az elmúlt években, amire igencsak rég nem akadt példa, jellemző adat, hogy világelsőségét például úgy is meg tudta tartani, hogy a 2020-as, valamint az egy évvel későbbi Ausztrál Open között egyetlen tornán sem lépett pályára. Figyelemmel kísérve a 2020-ban meglepetésre Roland Garrost nyerő fiatal Iga Swiatek gyors felemelkedését, többen elégedetten kezdhették dörzsölni a tenyerüket, kialakulóban volt ugyanis egy a férfi mezőny Nagy Hármasához hasonló klasszis párharc Barty és Swiatek között.
Az ausztrál játékos váratlan viszavonulásával Swiatek a ranglista tetején találta magát, aminek, ha korábbi eredményei nem szolgáltattak volna kellő alapot, egy parádés sorozattal szerzett nyomatékot. A lengyel tinédzser ugyanis előbb Dohában győzött, majd besöpörte az Indian Wells-Miami sorozatot, azaz a Sunshine Double-t, amolyan levezetésként pedig Stuttgartban megnyerte a WTA és az ATP Tourok versenyeit figyelembe véve egyedüálló fedettpályás salakos tornát. Miami és Stuttgart között még arra is jutott ideje, hogy két mérkőzést lejátszon a Billie Jean King Kupában, melyeken összesen egy szervagémet veszített. A Roland Garros előtt bő két héttel így most úgy állunk, hogy Swiatek tetemes, majd egy Grand Slam-nyi, azaz majd kétezer pontos előnnyel áll a ranglista élén, megelőzve Paula Badosát. Ha van tehát megalapozott világelsőség, akkor az kétségkívül a lengyel lányé.
Roland Garros
Nadal és Djokovic már a nyolc között találkozhat, egy ágon vannak Alcarazzal és Zverevvel
16 ÓRÁJA
https://i.eurosport.com/2022/05/07/3368513.jpg
A vállsérülésének kezelését követően Swiatek és stábja Mallorca felé vette az irányt, ahol Rafael Nadal akadémiáján végzett el egy amolyan “mikro” felkészülést az előtte álló versenyekre. A kiváló körülmények mellett hangsúlyos érv lehetett a helyszínválasztásnál, hogy a lengyel teniszező bevallottan Nadal-szurkoló, az edzések között így előszeretettel látogatta a 21-szeres GS-bajnok spanyol gigász személyes tárgyaiból kialakított múzeumot.
Swiatek immáron Rómában tartózkodva adott interjút egy lengyel rádiónak, beszámolva a Stuttgartot követő időszak eseményeiről:
“A Madridi visszalépésem egy stratégiai döntés ereménye volt, a sorozatos tornák közepette ugyanis nem volt lehetőségem a regenerációra. Most viszont nagyon jól érzem magam, és a következő versenyeket elvárások nélkül kezdhetem. Rómában szeretném látni, hogyan teljesítek salakon, ezt a tornát tekintem az első teljes értékű versenyemnek idén ezen a borításon.”
https://i.eurosport.com/2022/05/07/3368516.jpg
Swiatek a torna címvédőjeként és első kiemeltjeként áll rajthoz Rómában, bőven akad tehát megvédendő pontja. Igaz, a fent már taglalt tetemes előnyének köszönhetően nyugodtan használhatja formába hozatalra az Örök Város versenyét, világelsősége ugyanis egy relative, már a saját szintjén értendő, gyengébb eredmény hatására sem kerülne veszélybe. Az pedig minden bizonnyal borítékolható, hogy a lengyel játékos szemei előtt leginkább a Roland Garros újbóli meghódítása áll, amire jelenlegi formáját elnézve minden esélye meg is van. Az pedig csak hab lenne a tortán, ha 2020-at követően adott esetben ismét kedvenc játékosával, Rafa Nadallal együtt szerezhetné meg a bajnoki címet Párizsban.

Forrás: tennis.com
Roland Garros
Djokovicot a revánsvágy miatt is tartja esélyesnek a Roland Garroson az Eurosport szakértője
EGY NAPJA
Roland-Garros
Csak a tiramisu állíthatja meg? – Świątek a Roland Garrost is úgy kezeli, mint bármely más tornát
17/05/2022 10:49