Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Marozsán Fábián: „Úgy gondolom, sokat jelent ez a siker Magyarországnak”

Németh Dániel

Publikálva 11/10/2023 - 12:04 GMT+2

Marozsán Fábián menetelése tovább folytatódhat Sanghajban, a magyar teniszező ugyanis kedden 7:6, 3:6, 6:4-re legyőzte Casper Ruudöt. A mérkőzést követően elmondta, nem volt egyszerű kiszerválni a meccset, de összességében elégedett azzal, hogy a saját kezébe vette a sorsát. Marozsán azt is hozzátette: bízik benne, hogy sokat jelent a magyar tenisznek az 1000-es versenyen elért sikere.

Megvan Marozsán Fábián második top10-es skalpja, Ruudöt verte Sanghajban

Marozsán Fábián karrierje második 1000-es versenyén is maradandót alkotott.

Aki mostanság keres rá a magyar teniszező nevére – ne legyenek kétségeink, akad néhány ember –, akkor egészen érdekes adatokra bukkanhat. Marozsán ugyanis még a mostani idényben is zömmel a Challenger Touron versenyzett, ott két versenyt is megnyert, emellett két Grand Slamen és három ATP-tornán indult. Főleg utóbbi az érdekes, a karrierje során ugyanis összesen három ATP-versenyen lépett pályára, ezek közül viszont kettő is 1000-es volt.
Sőt: minden jel arra utal, hogy Marozsánnak fekszenek ezek a versenyek, ugyanis a római és a sanghaji bemutatkozás egyaránt emlékezetesre sikeredett. Az olasz fővárosban megverte Carlos Alcarazt és nyolcaddöntőbe jutott, Sanghajban pedig két kiemeltet búcsúztatva a negyeddöntőig menetelt. Kedden a háromszoros GS-döntős Casper Ruudöt győzte le, vagyis egy éven belül a második top 10-es skalpját is begyűjtötte.
„Igen, két napja volt a születésnapom, talán a Dusan elleni mérkőzésen. Ennél nagyobb ajándékot nem adhattam volna magamnak” – mondta az újságíróknak a vegyes zónában elcsípett magyar teniszező. „Nagyon örültem annak, hogy Casperrel játszhattam. Ő az egyik legmagasabban rangsorolt játékosa ennek a versenynek, és mindenhol jó esélyei vannak a tornagyőzelemre. Szóval örülök, hogy ellene teniszezhettem Sanghajban.”
picture

Marozsán csodája: 40 éve nem vert meg magyar férfi teniszező ilyen magasan rangsorolt játékost

Marozsán az első szettet tie-breakben nyerte meg, Ruud azonban egy 6:3-as játszmával egyenlíteni tudott. Az 58 perces döntő szettben nagyon magas szinten adogatott a magyar teniszező, fogadóként pedig óriási nyomást helyezett Ruudre, négy különböző játékban is eljutott bréklabdáig. Végül épp a legjobb pillanatban, 4:4-es állásnál sikerült megtörnie a norvég ellenállását, majd – ha nem is könnyedén – adogatóként lezárta a találkozót.
Sosem könnyű lezárni egy mérkőzést. Különösen nem az egy top 10-es játékos ellen. Igyekeztem mindent megtenni, minden szervámmal, minden tenyeresemmel próbálkoztam. Talán egy kicsit túl sokat kockáztattam időnként, de örülök annak, hogy egy tenyeressel sikerült eldöntenem a meccset.
Hogy a hihetetlen statisztikák sorozatát folytassuk: Marozsánnak a sanghaji az első kemény pályás versenye az ATP Touron (ezt megelőzően a US Openen játszott). „Elég kevés meccset játszottam ezen a borításon. Ugyanakkor az ATP Touron a nagy versenyek többsége kemény pályás, szóval muszáj fejlődnöm ezen a téren is. Talán itt az időjárás és a pálya is kedvez nekem. A közönség is csodálatos, szóval elfogott az érzés, és most élvezem a teniszt.”
picture

Marozsán még egy veterán franciával már nem bírt el, a második körben búcsúzott

„Kiváló eredményeim voltak a szezon során, Sanghajban és Rómában is győztem topjátékosok ellen. Ez még csak a második Mastersem, szóval nekem ez tulajdonképpen egy új sorozat. Nagyon örülök annak, hogy itt lehetek, minden alkalommal ki szeretném hozni magamból a maximumot” – felelte arra a kérdésre, miért megy neki ennyire látványosan jól a topteniszezők ellen. A magyar játékos arról is beszélt: gyerekkora óta ezekről a versenyekről álmodozott.
„Ötévesen kezdtem el teniszezni, mindent az apámtól tanultam. Korábban ő is teniszezett, manapság pedig otthonról szurkol nekem. Minden meccsemet megnézni. Szóval igen, elég fiatalon kezdtem el játszani, ez volt az első sport, amit kipróbáltam. Szerelem volt első látásra. Ma már úgy látom, elég jó teniszező voltam juniorként, ami adott egy kis önbizalmat. Arra törekedtem, hogy megszerezzem az első ATP-pontjaimat, most pedig ezen a versenyen teniszezhetek.”
Nagyon örülök, hogy top 100-as teniszező lettem, ez remek eredmény. Gyerekkorom óta erről álmodoztam. Persze valószínűleg mindenki így volt ezzel, amikor teniszezni kezdett.
A magyar teniszező azt is elmondta, nincs olyan magyar játékos, akit a példaképének tartana, a legnagyobb sztárok közül viszont sokan inspirálták, leginkább Rafael Nadal. „Úgy gondolom, sokat jelent ez a siker a hazámnak. Nekem mindenképpen sokat jelent, jelenleg én vagyok a második számú magyar teniszező, és nagyon élvezem ezt a helyzetet. Büszke vagyok erre az eredményre, mivel a saját munkámra összpontosítottam, aminek most megvan az eredménye.”
picture

Folytatódik a nagy Marozsán-menetelés Sanghajban - Videón a Ruud elleni meccslabda!

Azóta az is kiderült, hogy Hubert Hurkacz lesz az ellenfele a következő fordulóban, aki döntő szett tie-breakben búcsúztatta a hazaiak kedvencét, Zhizhen Zhangot. Egy újabb bravúrral a top 50-et is áttörhetné, amivel átmenetileg Fucsovics Márton elé ugrana a ranglistán. Az azonban már most biztos, hogy ő lesz a hét egyik legnagyobb előrelépője a ranglistának, ugyanis a sanghaji negyeddöntőnek köszönhetően a 65. helyre jöhet előre a rangsorban.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés