Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Gyalázat Párizsban – tönkrevágták a világ egyik legjobb játékosának tornáját

Kálmán Laci

Frissítve 03/11/2023 - 22:44 GMT+1

Döbbenetes, ami Jannik Sinnerrel történt a párizsi 1000-es tornán, elsősorban azért, mert a szervezők úgy hoztak döntéseket, mintha fogalmuk sem lenne arról, hogy a teniszezők emberek, nem pedig gépek. Mintha gőzük sem lenne a fizikális és a mentális egészség fogalmáról. Olyan helyzetet teremtettek, melynek eredményeként az olasznak nem volt más választása, mint visszalépni a tornától.

Hajnali fél három lett, mire Sinner megnyerte első meccsét Párizsban

Veszélyes játékot űztek a szervezők a játékosokkal a párizsi 1000-es tornán.
Jannik Sinner este 8:30 helyett éjfél után kezdte el a maga mérkőzését Mackenzie McDonald ellen szerda este, illetve igazából már csütörtök hajnalban. A találkozó háromszettesre sikeredett, az olasz szetthátrányból jött vissza, és a meccs végül 2:37-kor ért véget.
Ilyesmit láttunk már Grand Slam-tornákon is, hatalmas különbség azonban, hogy ott a játékosoknak nem kell másnap, akarjuk mondani, aznap, bő 12 óra múlva pályára lépniük.
Fontos egészben látni a történteket, úgyhogy haladjunk sorjában.

Túlzsúfolt program, Sinner csütörtök hajnal 2:37-kor fejezte be a mérkőzését

Nem lehet mondani, hogy a szervezők túlságosan szellősen rakták volna össze a centerpálya programját a Bercyben. Nem kevesebb, mint hat meccset pakoltak egymás után 11 órai kezdettel. Ezek közül az első négy találkozó a nappali, az utolsó kettő pedig az esti program részét képezte.
A játéknap utolsó összecsapásának kezdési időpontját Sinner és McDonald között ’nem előbb, mint 8:30’-ra tették. Mint később kiderült, ez egy meglehetősen optimista elképzelés volt a szervezőktől.
A nap egy őrületes Dimitrov-Medvedev csatával indult, amely 2 óra 54 percig tartott, következett Tsitsipas, aki valamivel kevesebb, mint két óra alatt verte Auger-Aliassime-et, majd jött Djokovic, akinek 90 perc sem kellett, hogy elintézze Etchverryt. A program a legnagyobb gyomrost kétségtelenül a Zverev-Humbert meccstől kapta, amely bő három és fél óráig tartott.
picture

Dimitrov és Medvedev

Fotó: Eurosport

Ez volt tehát a nappali program, amelyben volt ugyan két hosszú meccs, de még így sem mondhatjuk, hogy a lehető legnegatívabb forgatókönyv valósult volna meg, és a szervezők csak ezért kerültek volna nehéz helyzetbe.
Miután Zverevék befejezték, még ki kellett engedni a stadionból azokat, akiknek nappalra volt jegyük, majd be kellett jutniuk azoknak, akik az esti programra vártak odakinn, már meglehetősen régóta, és alighanem türelmetlenül.
Ekkor jöhetett csak Thiem és Rune, akik nem töltöttek extrán sok időt a pályán, a dán ugyanis másfél óra alatt legyőzte a korábbi US Open-bajnok osztrákot. Ekkor azonban már meglehetősen késő volt, már éjfélt ütött az óra, amikor Sinner és McDonald pályára léptek. A lelátók szinte kongtak az ürességtől, a két játékos pedig meglehetősen elcsigázott volt, ami nem csoda, hisz három és fél órával később kezdtek a tervezetthez képest.
A meccs háromszettes volt, és két és negyedórányi játék után 2:37-kor ért véget. A dolog már ezen a ponton is elfogadhatatlan, pedig itt a történetnek még koránt sincs vége.

Sinner visszalépése, világos magyarázata és Casper Ruud dühe

Az olasz már rögtön a meccs utáni interjúban, a maga higgadt módján jelezte, hogy a helyzet nem alakult épp kedvezően a számára.
„Nem volt ideális a számomra, hogy ennyire későn játszottam. De köszönöm a közönségnek, hogy kitartottak, meg azoknak is, akik otthon fennmaradtak. Meglátjuk, hogy érzem magam holnap.”
picture

Jannik Sinner

Fotó: Getty Images

Jannik jó eséllyel már ekkor sem volt teljesen biztos abban, hogy játszani fog a következő körben Alex de Minaur ellen. Ekkor azonban nem tudhatta, hogy a szervezők biztos, ami biztos alapon odaszúrnak neki még egyet. Vagy akár azt is mondhatjuk: megadják neki a kegyelemdöfést.
Hisz mit csinálhat ebben a helyzetben egy megfontolt, felelős szervező? Na mit? Hát azt, hogy beteszi Sinnert aznapra a nappali programba. Igen, a nappaliba. Konkrétan megkínálták őt a negyedik mérkőzéssel, nem korábban, mint 5 órai kezdettel.
Ha már úgy alakult a szerda éjjel, ahogy, legalább lehetett volna a szervezőkben annyi humánum, hogy az olasz a lehető legkésőbbi, azaz a hatodik meccset kapja.
Erre Sinner edzője, Darren Cahill is utalt egy, az Insta-sztorijában közzétett megjegyzésében.
„Hajnali 2:45, örülök Sinner győzelmének, ugyanakkor a párizsi játékrend semmiféle tekintettel nincs a játékosok egészségére.”
Még ennél is meglepőbb volt Casper Ruud tweetje. A norvég nem egykönnyen lesz dühös, szóval ha már ő az, akkor tényleg gáz van.
„Bravó, ATP Tour, így kell segíteni a világ egyik legjobb játékosát, hogy regenerálódjon, és a lehető legfelkészültebb legyen, miután hajnali 2:37-kor fejezte be a meccsét. 14,5 óra a regenerálódásra. Micsoda vicc!” – írta Ruud a Twitteren.
picture

Casper Ruud.

Fotó: Getty Images

Nem sokkal később jött a hír, hogy Sinner meghozta az egyetlen ésszerű döntést, amit ebben a helyzetben meghozhatott, és visszalépett.

A szervezők a fizikális és mentális egészséget is kihajították az ablakon

Most tegyük is félre, azt, hogy Sinnerről van szó. A döntés ugyanolyan problémás lenne akkor is, ha történetesen McDonald jutott volna tovább. A játékosaknak egész egyszerűen szükségük van arra, hogy regenerálódni tudjanak egy meccs után, ehhez pedig - többek között - időre van szükség.
Persze profikról van szó, akiket azért fizetnek, hogy teniszezzenek. De legfőképpen emberekről van szó, és nem gépekről. Két teniszezőről, akik úgy építették fel a napjukat, hogy este 8:30-kor vagy egy kicsit később pályára lépnek. Ehelyett majdnem akkor kezdtek, amikor már aludniuk kellett volna a szállodai szobájukban.
Fontos tudni, hogy a teniszezők élete nem „csak” annyi, hogy odamennek és lejátszanak egy meccset. Az egész napjukat ezen meccs köré építik fel. Az ébredést, a könnyű edzést, a pihenést, az étkezéseket, hogy legyen kellő energiájuk játszani. Szükség van a meccseik előtt arra is, hogy nyugodtan rá tudjanak hangolódni az összecsapásra.
Mivel 8:30-ra volt kiírva a meccsük, érthető, hogy éjfél után fáradtan mentek fel a pályára. Ez komoly pszichés terhet jelent, hisz majdnem négy órával később kezdtek, mint tervezték. Nyilvánvaló, hogy az étkezéssel kapcsolatos eredeti tervüket is újra kellett gondolniuk. Elég alaposan.
A találkozó után jött még a meccs utáni interjú, a doppingteszt, a sajtótájékoztató. És még valami. A késő este végzett fizikai tevékenység megemeli a vér kortizolszintjét, ami egy olyan hormonális helyzet a szervezetben, amikor nem annyira könnyű elaludni. De ezt nyilván tudják azok, akikkel volt már olyan, hogy egy késő esti edzés és egy zuhany után sokáig forgolódtak még az ágyban elalvás előtt.
Mégis, hogy tudott volna Sinner fizikálisan és pszichésen is pihenten kiállni egy 15 órával későbbi meccsre De Minaur ellen?
picture

Jannik Sinner

Fotó: Getty Images

Mert persze a megfelelő színvonalat azt mindenki elvárja, ahogy azt is, hogy a végletekig küzdjön a játékos. A kimerültség egy pontján túl azonban már küzdeni se nagyon tud az ember. Még akkor sem, ha élsportoló. Profik ők persze, ugyanakkor mindenekelőtt emberek, akiknek azért megvannak a maguk határai. És ezt a határt illene, illett volna tiszteletben tartani.
Ha nem történt volna az, ami, abszolút érthető lenne, hogy a világelső Novak Djokovic, valamint a címvédő Holger Rune került csütörtökön az esti programba. Erről Szántó Petra is beszélt tegnap a közvetítés során. Viszont Jannik Sinner sem akárki, ha már itt tartunk, hanem a világ talán legjobb formában lévő játékosa, aki Pekingben és Bécsben is tornát nyert az elmúlt hetekben.

A közönséggel is alaposan kiszúrtak

A francia közönség is kapott a jóból, amelynek a kritikán aluli viselkedése egyébként egy külön cikket is megérne. De ezt most hagyjuk.
Vannak ugye egész napra szóló jegyek, de vannak csak a nappali, illetve csak az esti programra érvényes jegyek is. Azok, akik a két esti meccset akarták megnézni, úgy készültek, hogy 7:30 kor érkeznek a stadionba, hisz ekkorra volt kiírva Rune és Thiem meccse. Nyilván némi csúszással számoltak persze, de így tervezték ők is a napjukat, így ettek otthon, és így tovább.
Ehhez képest órákat kellett még várakozniuk odakinn, és hát ugye nyilván voltak olyanok, akiknek másnap dolgozniuk kellett, szóval nekik sem volt mindegy, meddig tart az utolsó meccs. Sokan érthető módon feladták és hazamentek, így aztán foghíjas lelátók fogadták a játékosokat.
Szóval a nézőkkel szemben is, mondjuk úgy, tiszteletlenek voltak a szervezők a játékrend összeállításakor. Pedig ugye ezek a nézők anyagilag is hozzájárultak ahhoz, hogy a torna egyáltalán megrendezésre kerülhessen.
Ballépések egész sorozatát vonultatták fel a párizsi torna szervezői. Abban csak reménykedhetünk, hogy tanulnak a dologból, már csak azért is, mert ők a teniszezőkből és a közönségből (is) élnek.
A játékosok tehetségéből és győzni akarásából, valamint abból a pénzből, amit a nézők kipengetnek.
picture

Jannik Sinner

Fotó: Getty Images

via részben eurosport.it

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés