Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

McEnroe Raducanuról: „GS-győzelem után ne cserélj edzőt!”

Sergő Z. András

Publikálva 26/05/2022 - 18:30 GMT+2

Az Ausztrál Open után a Roland Garroson is a második körben búcsúzott Emma Raducanu. A 19 éves brit szupertehetség a nála jóval tapasztaltabb belorusz Aliaksandra Sasnovichtól. Raducanu az elmúlt hónapokban a média és a közvélemény támadásainak kereszttüzébe került. Az Eurosport szakértői szerint az aggodalom érthető, de ezek a hibák messze kiküszöbölhetőek.

Emma Raducanu

Fotó: AFP

3:6 6:1 6:1 – az első megnyert játszma után kettőt simán elveszített Emma Raducanu, így továbbra is várat magára a siker. Mint ismeretes, az akkor még csak 18 éves brit teniszező a selejtezőből indulva megnyerte az US Opent, azóta azonban nem jönnek az eredmények. Az év második Grand Slam-tornáján is a második forduló jelentette a végállomást.
Igaz, ami igaz, volt néhány megkérdőjelezhető döntése a teniszezőnek szeptember óta. Két héttel a Grand Slam-győzelem után leváltotta addigi edzőjét, Andrew Richardsont, akivel két hónapot dolgozott együtt. A tavalyi, wimbledoni feltűnése óta ma már az ötödik edzővel dolgozik együtt. Ráadásul egy új edzői modell keretében egyszerre több szakemberrel készül. Ahogy a britek és legalább egy amerikai mondja: too much.
„Őszintén szólva, ha a selejtezőből nyertem volna US Opent, biztosan nem váltok edzőt, a következő évben biztosan nem” – mondta a Roland Garros szerdai játéknapján John McEnroe, korábbi US Open bajnok, az Eurosport szakértője és helyszíni szakkommentátora.
„Nem értem ezt a lépést, bár nyilvánvalóan a szülei is érintettek, és ők többet tudnak, mint én. De egyszerűen nem hiszem, hogy bárkinek jó lenne ez a folyamatos edzőkeringő, pláne egy olyan játékosnak, aki a karrierje ezen szakaszában van.”
picture

Emma Raducanu - Aliaksandra Sasnovich mérkőzés összefoglalója

Az Eurosport másik szakértője, a 18-szoros Grand Slam-győztes Chris Evert szerint az sem szerencsés, hogy egyszerre több edző foglalkozik vele. „Nagyon radikális, hogy három vagy négy ember segíti őt. Számomra ez nagyon zavaró lenne” – mondta Evert. „Szerettem nagyon leegyszerűsíteni a dolgokat, amikor játszottam: egy edző, akiben megbízhatsz és akit tisztelhetsz. Különösen ebben a korban fontos mentálisan, hogy egy emberhez igazodjon, egy emberben bízzon, benne azonban maximálisan" – tette hozzá az amerikai teniszező.

Ne irigyeljük Raducanut, rászakadt az egész világ

Hozzá kell tenni azt is persze, hogy salakon más elvárásokkal lépett pályára ő is, mint kemény pályán vagy füvön. Ezt az évet megelőzően nagyon kevés tapasztalata van ezen a borításon, ezt pedig figyelembe kell venni akkor, amikor az eredményeiről van szó.
És úgy általában, azzal is tisztában kell lennie a közvéleménynek, hogy milyen elképesztő erejű változásokon ment át egy 18 éves fiatal lány az elmúlt szűk egy évben. Nem csoda hát, ha ettől kissé megzavarodik.
„Tavaly Wimbledonban a stressz miatt képtelen volt befejezni egy mérkőzést, és ez már túl sok volt neki” – emlékszik vissza McEnroe a tavalyi negyeddöntőre, ahol a második játszmában feladta a mérkőzést. „Aztán New Yorkban pár hét múlva olyat tett, amit a tenisz 150 éve alatt még senki – sem férfi, sem nő – nem tett meg: főtáblára jutott a selejtezőből és nyert. Hirtelen ránehezedett ez a nyomás, ez az az elvárás, ami egy kicsit túlterhelte.”
Chris Evert Naomi Osakához hasonlította. „Ha megnézzük, mi történt vele, rá kell jönnünk, hogy ő ma már egy szupersztár. Nézd meg, mit tett a hírnév Naomi Osakával – hosszú szünetet kellett tartania, mert nem volt könnyű az átállás. Szerintem Emma számára továbbra is a tenisz az első számú prioritás, képes figyelmen kívül hagyni azokat, akik kételkednek a képességeiben. Még mindig komoly perspektívái vannak, és azt hiszem, mindannyiunknak türelmesnek kell lennünk vele.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés