Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic és Nadal túl az olasz melón, Swiatek parádézott a Garroson

Takács Márton

Frissítve 08/06/2021 - 14:06 GMT+2

Novak Djokovic 0-2-es hátrányból fordítva nyert Lorenzo Musetti ellen, Rafael Nadal viszont egy szettet sem engedélyezett Jannik Sinnernek. Coco Gauff lett az elmúlt 15 év legfiatalabb Grand Slam-negyeddöntőse, Iga Swiatek és Marta Kostyuk csodálatos mérkőzéssel zárta le a Roland Garros hétfői játéknapját.

Swiatek káprázatosan játszott Kostyuk ellen

Fotó: AFP

Négy hétfői meccs nyilatkozatait gyűjtöttük össze.

A világelső Novak Djokovic adott két szett előnyt a briliáns dolgokra képes Lorenzo Musettinek, majd, mintha mi se történt volna, lesimázta 0-2-ről a negyeddöntőjét. Musettinek ez a Garros az első Grand Slam-tornája, ehhez képest eljutott a negyedik körig. Hétfőn is sziporkázott 2 óra 21 percen át a Philippe-Chatrieren, és két 7:6-os jászmával nagy előnyre tett szert.
A szerb kénytelen volt taktikát váltani és felvonultatni repertoárja jó sok elemét, és az erejével teljesen elkészülő olasz tehetség ellen 40 perc (!) alatt kiegyenlített 6:1. 6:0-ra, hogy aztán 4:0-s vezetésénél Musetti jelezze, nincs tovább. A torna 2016-os győztese ötödik alkalommal fordított GS-en 0-2-ről.
A 18-szoros Grand Slam-bajnok Djoko egy másik olasszal, Matteo Berrettinivel küzd majd meg a 15. Garros-negyeddöntőjében.
Annak ellenére, hogy a 49. GS-negyeddöntőjére készül Djokovic, még mindig hatással van rá a felhajtás és a nyomás.
"Azt mondhatom hogy idegesebb voltam, amikor elkezdtem a mérkőzést, mint amikor két szettes hátrányba kerültem. Hogy őszinte legyek, még az is tetszett, hogy elvesztettem az első két szettet, bizonyos feszültség alatt játszottam, és nem tudtam végigvinni az ütéseimet, túl sok ki nem kényszerített hibám volt, és nem játszottam valami jól. Az érdem ezért Musettié, mert a fontos pillanatokban jól játszott. Miután elvesztettem a második szettet, kimentem átöltözni és visszatértem a pályára, már másként éreztem magam. Más játékos voltam. Jobban éreztem az ütéseimet. Csökkentettem a hibák számát. Úgy kezdtem el játszani, ahogyan az elején kellett volna játszanom."
picture

Djokovic szinte lefagyott Musetti milliméterre pontos labdájától

Djokovic sportszerűen megvédte Musetitt a mérkőzés feladása miatt őt ért esetleges negatív kritikáktól.
"A pályafutásom elején velem is előfordult, hogy sérülések miatt vissza kellett lépnem néhány meccsen Grand Slameken. Ez nyilván nem örömteli. De nézzük meg közelebbről az esetet, Musetti öt játszmában nyert az előző körben Cecchinato ellen."
Többekhez hasonlóan ő is sokat lát a fiatal olaszban.
"A tapasztalat a legjobb tanár. Musetti minden szükséges képességgel rendelkezik a kiváló teniszhez, salakon különösen, de egyéb borításokon is topjátékos lehet belőle. Azt hiszem, ha továbbra is ezen az úton halad, akkor minden meglesz benne ahhoz, hogy egy nap az egyik legjobb játékos legyen."
picture

Roland Garros: Djokovic - Musetti meccsösszefoglaló

Azt, hogy a hétfő nem az olasz tinédzserek napja volt, Rafael Nadal nyomatékosította Jannik Sinner ellenében. A 13-szoros Garros győztes spanyol nem engedélyezett egy játszmát sem a 19 éves tehetségnek, a Salakkirály 7:5, 6:3, 6:0-ra diadalmaskodott. Pedig az első szettben még nagyszerűen állta a sarat Sinner, de GS-tornán még nem tudja minden idők egyik legjobbjával szemben ezt a teljesítményt egy egész meccsen át fenntartani.
"Nagyon jó játékos, és nagy jövője van. Nagyon örülök a győzelemnek. Azt hiszem, az első két játékban remekül kezdtem. Aztán rosszul játszottam, túl sokat ütöttem a fonákjára, ráadásul túl messze az alapvonaltól, így megadtam neki az esélyt, hogy bent legyen a pályán, és ő irányíthassa a labdameneteket. Onnan veszélyes. Aztán vissza tudtam térni, fontos volt, hogy ne veszítsem el az adogatójátékaimat. Aztán attól a pillanattól kezdve 7:5, 4:0-ig azt hiszem, nagyon jó teniszt játszottam. Viszont megint becsúszott néhány hiba, Sinner pedig jól, őszintén játszott. 4:3-at követően már ismét jól ment nekem is."
picture

Roland Garros: Nadal - Sinner meccsösszefoglaló

Az amerikai Coco Gauff azt nyilatkozta a Roland Garros előtt, hogy nagy áttörésre készül. Nos, ez már meg is történt, Ons Jabeur kiejtésével 17 esztendősen ő az elmúlt 15 év legfiatalabb Grand Slam-negyeddöntőse, és a legfiatalabb amerikai, aki 1993-ban Jennifer Capriati óta a legjobb nyolc közé jutott Párizsban.
"Mindig tanulni fogok, függetlenül attól, hogy hány meccset nyerek. De számomra a türelem és az ütésválasztás nagyon fontos a salakon, mert salakon nem lesz túl sok egyértelmű győztes ütésed, csak azért, mert lassabb és több időt adsz az ellenfelednek, hogy megüsse a labdát. Úgy gondolom, hogy a salak valószínűleg az a felület, ahol az egész pályát a legjobban ki lehet használni, és fontosnak tartom, hogy továbbra is vegyítsem a játékomat, hogy az ellenfeleim ne tudják, mire számíthatnak.
Azt hiszem, mos jobban ki voltam éhezve a sikerre. Úgy érzem, hogy a múltban már elégedett voltam azzal, amit a versenyen elértem, így talán úgy érzem, hogy nem voltam annyira éhes a meccsekre, és tudom, hogy valószínűleg nem jó ezt mondani, de ez az igazság. Azt hiszem, sok fiatal játékos esetében hajlamosak vagyunk megelégedni a kis eredményekkel - nem kis eredményekkel, hanem bizonyos eredményekkel -, mielőtt rájönnénk, hogy tényleg többet is elérhetünk."
picture

Roland Garros: Gauff - Jabeur meccsösszefoglaló

Az esti programban aztán megkaptuk az idei Garros egyik legzseniálisabb mérkőzését. Marta Kostyuk és Iga Swiatek káprázatos első játszmát produkáltak, nagyon magas szintű teniszt mutattak be mind a ketten, csak úgy repkedtek a fonák nyerők mindkettejük részéről. Egy 18 (!) és egy 20 éves teniszező produkált ilyen varázslatot. A címvédő lengyel 48 percnyi csodálatos tenisz után nyerte meg az első szettet 6:3-ra.
Swiatek domináns lábmunkájának eklatáns példáját láthattuk ezen a meccsen, pazar ejtések, hihetetlen labdamenetek váltották egymást. A második szettben nagyot küzdött Kostyuk, Swiateknek tartania kellett játéka magas színvonalát, hogy két játszmában nyerhessen.
A töküres Chartrier-en játszották ezt a partit, így csak a televízió előtt ujjonghattak a nézők, miközben felállva kellett volna tapsolnia a teltházas lelátónak, amiért Kostyuk ilyen szenvedélyesen, óriási erővel, látványosan játszott 18 évesen egy Grand Slam-torna negyeddöntőjében. Az eredmény nem mutatja meg, mennyire szoros volt ez a meccs.
picture

Íme a legjobb labdamenetek a 9.napról

A mezőny egyik legokosabb játékosa, Swiatek röptében ütött átemeléssel értékesítette a második meccslabdáját, hogy keretbe foglalja ezt a fantasztikus mérkőzést. A lengyel zsinórban a 11. meccsét nyerte meg a Garroson, a tavalyi tornát is figyelembe véve. Jó úton halad, hogy úgy domináljon a Garroson, ahogy tette azt a sportág talán legnagyobb zsenije, Justine Henin, aki 2003 és 2007 között négyszer nyerte meg a párizsi GS-t. Ahogy Swiatek használja a fejét játék közben 20 évesen, az egyre inkább a belgára emlékeztet minket.
"Elég boldog vagyok, hogy párosban és egyesben is a negyeddöntőben vagyok. Ez nagy eredmény. Tavaly nyertem, de egy Grand Slam negyeddöntőjébe jutni nem mindennapi dolog. Nagyon büszke vagyok arra, hogy jól teljesítek. Kostyuk mindent visszaütött, nagy dicséret neki, az övé a jövő. Remélem, sok meccset játszunk még egymás ellen. Az éjszakai programban játszani nehéz, mert meg kell változtatnod az egész napi ritmust, meg kell változtatnod a rutinokat.”
picture

Roland-Garros : Day09 - Highlights: Kostyuk - Swiatek

Swiatek éppen az első éjszakai mérkőzését játszotta a Roland Garroson a Court Philippe Chatrier pályán, amikor Murray a Twitteren jelezte, hogy rajong a 20 éves lengyel játékáért.
Swiatek erre válaszolt is, azt írta, hogy "köszönöm, Sir Andy! Van kedved esetleg gyakorolni? Tényleg javítanom kell a tudásomon a füvön."
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés