Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alcaraz elárulta, mi okozta az egész testére kiható görcsöt, Djokovic még nem gondol a naptári GS-re

Németh Dániel

Frissítve 10/06/2023 - 12:07 GMT+2

Carlos Alcaraz és Novak Djokovic elődöntője két szettig parádés teniszt hozott, de aztán a spanyol teste felmondta a szolgálatot, így a szerb jutott döntőbe. Amennyiben legyőzi Casper Ruudöt, megdönti a Grand Slam-rekordot, ráadásul a legutóbb 2021-ben üldözött naptári Grand Slamre is ráhajthat. Utóbbira azonban még nem akar gondolni, most csak a döntő megnyerésére fókuszál.

17 évvel Federer és Nalbandian után Alcaraz és Djokovic szinte képkockára azonos pontot játszott

Csalódtam magamban. Úgy érkeztem erre a meccsre, hogy rendben voltam fizikálisan, a második szett végén mégis görcsölni kezdtem. Ez csalódás.
Két szetten keresztül felnőtt a várakozásokhoz Carlos Alcaraz és Novak Djokovic elődöntője, a klasszikus párharcokra emlékeztető küzdelem zajlott a pályán, óriási taktikai csatával és bámulatos megoldásokkal. Aztán a harmadik szett elején Alcaraz a lábához kapott, ami véget vetett a mérkőzés érdemi részének; az izomgörccsel bajlódó spanyol szinte lépni is alig tudott, és a meccs hátralévő részében egyetlen játék került a neve mellé.
„Nagyon intenzív volt az első két játszma, a második végén pedig görcsölni kezdett a karom. A harmadik szett elején már az egész testem görcsölt, nem csak a lábaim. Onnantól nehezemre esett a mozgás. Volt némi esélyem a negyedik játszmára, de nagyon nehéz volt” – mondta Alcaraz a sajtótájékoztatón. Korábban is előfordult már vele, hogy itt-ott görccsel bajlódott – a 2021-es US Openen Stefanos Tsitsipas ellen – ám ehhez hasonlót még nem tapasztalt korábban.
„Igen, a feszültség hozta elő” – felelte az egyik kérdésre. „A meccs feszültsége. Nagyon idegesen kezdtem az elődöntőt. Végig ott volt a feszültség az első és a második szettben, ráadásul ezek igen intenzív játszmák is voltak. Nagyszerű labdameneteink voltak, rövidítésekkel, sprintekkel, hosszú ütésváltásokkal. Szóval együttesen több dolog eredményezte, de elsődlegesen az első két szett feszültsége.”
picture

17 évvel Federer és Nalbandian után Alcaraz és Djokovic szinte képkockára azonos pontot játszott

Alcaraz azt is elismerte, hogy valószínűleg Djokovic személye is szerepet játszott az idegességében, elvégre az a tudat, hogy egy 22-szeres GS-bajnok állt a túloldalon, még nagyobb terhet rakott rá, mint maga az elődöntő. „Remélem, másképp alakul a következő meccsem Novak ellen, de az idegesség megmarad” – tette hozzá a spanyol, aki azt is elmondta, maximum 1% esélyt adott magának a folytatásban, de meg sem fordult a fejében a visszalépés.
Djokovic egyetlen lépésnyire került attól, hogy ő legyen minden idők legeredményesebb teniszezője, a vasárnapi döntőben az Alexander Zverevet három szettben búcsúztató Casper Ruud lesz az ellenfele. A szerb szerint Alcaraznak még rengeteg lehetősége lesz, hogy megnyerje a Roland Garrost, a mostani eset pedig kiváló lehetőség a tanulásra. Ha valaki, akkor ő pontosan tudja, a karrierje első felében sokszor bajlódott erőnléti problémákkal.
„Sokszor éltem át ehhez hasonlót. A karrierem elején küszködtem az erőnlétemmel egy kicsit. Megértem, hogy az érzelmek és a körülmények hatással vannak rád mentálisan és érzelmileg egyaránt. Ez a világ egyik legnagyobb versenye, és talán most először várta el magától, hogy megnyerje. Most már nem ő az esélytelenebb, hanem a torna egyik favoritja, aki a tornagyőzelemért küzd. Talán ez hatással volt rá, és ha ő ezt állítja, akkor valószínűleg így is volt.”
picture

Két játszma után Alcaraz teste nem bírta, Djokovic történelmet írhat a döntőben

„Valóban nagyon intenzív volt a meccs, ezt mindketten éreztük a lábainkban. Energia terén sem álltunk annyira jól. Kulcsfontosságú volt a harmadik szett elején, hogy meccsben maradjak, aztán jött a váratlan fordulat. Senki sem számított ezekre a görcsökre, onnantól nyilvánvalóan egészen más volt a meccs. Próbáltam a jelenben maradni, játszatni őt. Ennyi. Nem tudott már úgy mozogni, mint az első két szettben” – magyarázta a szerb, akit párszor ezúttal is kifütyült a közönség.
Nem bánom. Nem az első és vélhetően nem is az utolsó eset. Továbbra is nyerni fogok.
Amennyiben megnyerné a Roland Garrost, a rekord mellett a naptári Grand Slam is képbe kerülhetne, amelytől egyetlen győzelem választotta el 2021-ben. „Egyelőre ez még messze van. De ha megnyerem a döntőt, akkor talán nem lesz annyira messze. Viszont most nem is gondolok erre. Most csak az jár a fejemben, hogy nyerjek még egy Grand Slamet, amihez közel vagyok. Tudom, ismerem ezt az érzést, voltam már párszor ebben a helyzetben.”
Alcaraz megvédte Djokovicot

A pfujolást részben az váltotta ki, hogy Djokovic a harmadik és a negyedik szettben is látványosan ünnepelt a megnyert labdameneteket követően, pedig az ellenfele messze nem volt 100%-os állapotban. A spanyol sajtó megkérdezte Alcarazt, mit gondolt az ellenfele viselkedéséről, a US Open-bajnok azonban semmi kivetnivalót nem látott benne. Szerinte ez teljesen természetes része a játéknak, és nem az ellenfélnek, hanem saját magának üzen ezzel egy teniszező.

„Közel volt a meccs megnyeréséhez. Elég nagy kihívás egy nem 100%-os játékossal teniszezni. Lehet, hogy az ellenfeled játéka visszaesik, de nálad ez nem fér bele, valahogyan le kell zárnod a meccset. Az ökölrázás segít, hogy fenntartsd az intenzitást, és olyan gyorsan lezárd a meccset, amennyire csak lehetséges. Nem hibáztatom ezért. Az igazság az, hogy ha egy sérült vagy rossz formában lévő játékossal találkozom, és elkezdene visszaesni a játékom, valószínűleg ugyanezt tenném."
A nap második elődöntője meglehetősen egyoldalú küzdelmet hozott, bár talán lehetett volna kicsivel szorosabb, ha a második játszma elején Zverev kihasználja a bréklabdáit, Ruud azonban sorozatban hármat is hárított. A norvég szerint ez volt a kulcs a második szett és ezzel a meccs megnyeréséhez, a 2-0-s vezetés tudatában ugyanis már felszabadultan teniszezhetett, aminek végül egy nagyon sima lezárás lett a jutalma.
picture

Ruud megpróbálhatja újra a Garros-döntőben, Nadal után most Djokovic várja

„Akkor sem lazíthatsz, ha 2-0-ra vezetsz, viszont ilyenkor az jár a fejedben, hogy megvan az előnyöd, egy kicsit felszabadultabban teniszezhetsz. Rendben van, ha esetleg hibázok, még mindig vezetni fogok, bármi is történjen. Nyilvánvalóan jó volt, hogy 5:0-nál kellett kiszerválnom, sokkal kényelmesebb volt így, mint 5:4-nél vagy 6:5-nél lett volna. Tudod, hogy ha el is veszíted a szervád, lesz még esélyed befejezni a meccset.”
Zverev egy kisebb sérüléssel is bajlódott, ami megnehezítette a dolgát Ruuddel szemben. „Nem akarom kisebbíteni az érdemeit, de voltak problémáim. Kiválóan játszott, nekem voltak fizikálisan problémáim, miközben vele szemben sokat kell futni és harcolni. Mint az előző meccsen, nagyon hasonló volt. Ma nem voltam rá képes, nem szerváltam elég jól, minden kedvezően alakult a számára. De így alakult. Talán megfordíthattam volna, ha összejön a brék a második szett elején.”
A német ezzel együtt elégedett az idei Roland Garrosával, mivel úgy érzi, egyre jobb formában játszik, és ezen a versenyen hasonló szinten teniszezett, mint a sérülését megelőzően. A következő hetekben, hónapokban ezt be is szeretné bizonyítani (bár Wimbledonban kevesebb esélyt lát egy nagyobb menetelésre), és talán végleg maga mögött hagyhatja a sérülést. Zverev egyébként úgy gondolja, Ruudnek lehet esélye Djokovic ellen, a szerbre ugyanis hatalmas nyomás nehezedik.
„Szerintem nem is lehetne ennél jobb, hogy őszinte legyek. Novak a világ egyik legjobb játékosa, ez tény, de amikor a történelem a tét, akkor egy kicsivel nagyobb a nyomás. Emlékezhettek a Medvedev elleni US Open-döntőre, miután megvert engem az elődöntőben. Mindannyian emberek vagyunk. Novak is az. Mindannyian érezzük” – fogalmazott a német. De mit gondol az esélyeiről a harmadik GS-döntőjére készülő Ruud?
picture

Roland-Garros: Ruud - Zverev - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Én az első, ő a 23. győzelméért lép pályára, szóval igyekszem nyomás nélkül, a pillanatot kiélvezve teniszezni. Tavaly is ez volt a mentalitásom, és akkor nem jött be, nyilvánvalóan most szeretnék jobban teljesíteni. Meglátjuk, hogy tanultam-e valamit az előző kettőből, amit tavaly játszottam le. Nagyszerű érzés visszatérni, főleg, mert a verseny elején nem feltétlenül éreztem, hogy döntőbe juthatok. Persze minden meccsen odatettem magam, és lépésről lépésre haladtam.”
„Korábban sosem győztem őt le, szóval igyekszem összeállítani egy hatékonyabb meccstervet, és aztán elővenni a legjobb játékomat, a valaha volt legjobb teniszemet, hogy legyen esélyem ellene. Erre törekszem, de anélkül, hogy túl nagy nyomást helyeznék magamra. Ma nagyjából ezt tettem, nem gondolkoztam túl sokat, nem mutattam érzelmeket, legyen szó jóról vagy rosszról. Egyszerűen csak a zónában voltam. Meglátjuk, meg tudom-e tartani ezt az érzést és mentalitást a döntőre.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása