Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy 16 éves, pazarul teniszező és pimaszul nyilatkozó tini volt a Garros első hetének attrakciója

Takács Márton

Publikálva 06/06/2023 - 18:29 GMT+2

Mirra Andreeva 16 évesen kápráztatta el a Roland Garros közönségét. Az orosz tinédzser a selejtezőből felkerülve ment két fordulót a Garroson a felnőttek között, és még az őt legyőző Coco Gauff ellen is nyert egy szettet. Nem csak a csodálatos játékával emelkedik ki kortársai közül, hanem a piszkosul jó nyilatkozataival is.

Roland-Garros: Andreeva - Gauff - a mérkőzés legjobb pillanatai

A 16 esztendős Mirra Andreeva a teniszpályán és interjúhelyzetben is zseniális.
Amikor itt ül az ember, közelről láthatja az összes sztárt, például Andy Murray arcát. Annyira gyönyörű és csodálatos az életben!
A Cannes-ban élő orosz szupertehetség, Mirra Andreeva szinte elájult, amikor meglátta Andy Murrayt a játékosok éttermében Madridban.
Miután erről a véleményéről kikerült egy videó is a netre, Murray hozta a formáját, amiért őt annyira lehet kedvelni, és kiírta Twitterre Andreeváról, hogy "képzeljétek el, milyen jó lesz ez a lány, ha rendbe jön a látása is!"
Üzeneteket is váltottak egymással, annyira vagány ez a lány, hogy ő írt a nála 20 évvel idősebb skótnak, mint az a WTA cikkéből kiderül.
"Miután megnyert egy challenger-tornát, írtam neki. Azt üzentem neki, hogy ’gratulálok!’. Válaszolt nekem, úgyhogy nagyon örültem neki. Azt felelte: ’köszönöm, és sok szerencsét a Roland Garroson!’
Talán ezért játszom most ilyen jól." – zárta le frappánsan a topikot Mirra Andreeva.
A fiatalabbik Andreeva testvér alig egy hónappal ezelőtt ünnepelte a 16. születésnapját azzal, hogy Madridban a legjobb 16 közé jutott. Ezzel ő lett a legfiatalabb, akinek ez sikerült a WTA 1000-es versenyek 2009-es bevezetése óta.
Láthatóan tele van önbizalommal, miközben nem csak a tenisze bátor, hanem elbűvölőek a nyilatkozatai is, van bennük valami a jó értelemben vett pimaszságból is.
"Természetesen magabiztosnak éreztem magam Madrid után, de ez más az, ha önbizalommal rendelkezik valaki, és ha magabiztos. Ha túlságosan magabiztos az ember, az nem tesz jót a karrierjének, mert ahogy az edzőm mondja, díva lesz belőle" – nyilatkozta nevetve a Roland Garros honlapjának cikke szerint.
"Szóval én csak próbálok alázatos maradni, és Madrid után csak gyakorolok, mint mindig, és így most itt vagyok.” – mondta még a Garros selejtezője alatt.
picture

Mirra Andreeva fókuszál

Fotó: AFP

A kvali utolsó körében 7:6(8), 6:4-re győzött az első kiemelt Camila Osorio ellen, így szerezte meg első Grand Slam-főtáblás helyét.
Mint a legtöbb teniszező, Mirra Andreeva is a tévé előtt ülve nézte eddig Roland Garroson pályára lépő nagy neveket, és arról álmodozott, hogy egyszer majd abban a mezőnyben játszhat majd, mint a sztárok. Ez az álma idén valósággá vált.
"Amikor gyerekkoromban a tévét néztem, emlékszem Rafa és Federer egymás elleni meccsére. Rogerért szurkoltam” - emlékezett vissza a világranglista 143. helyezettje. "Minden Grand Slamet végignéztem. Ez egy álom, hogy itt lehetek. Tavaly még a juniorok között játszottam, ez egyszerűen elképesztő."
Andreeva tavaly nyáron a negyeddöntőig jutott a juniorok között, idén pedig ment két kört az RG főtábláján is – már a nagyok között.
Óriásit lépett előre.
picture

Roland-Garros: Andreeva - Riske-Amritraj - a mérkőzés legjobb pillanatai

"A junior után nem gondoltam, hogy ilyesmire vagyok képes, de csak dolgoztam és küzdöttem az edzéseken, a versenyeken, és most itt vagyok" - említette Andreeva.
"Elég nagy a különbség a juniorok és a női tour között. A junioroknál egy kicsit elengedheted magad, ha megvan a jobb szinted. Itt viszont minden pontért meg kell küzdened. Senki nem fog neked semmit sem ingyen adni egyetlen mérkőzésen sem.”
Érdekesség, hogy Andreeva édesanyját akkor kezdte el foglalkoztatni a tenisz, amikor megnézte minden idők egyik legjobb meccsét, Marat Safin és Roger Federer 2005-ös, azóta klasszikussá váló Australian Open-elődöntőjét, amelyet az orosz nyert meg.
Nem sokkal később idősebbik lányát, Erika Andreevát is megismertette a tenisszel, és Mirra pedig már kétéves (!) korában pályán volt, hat esztendőseb kezdett el teniszezni.
2023-ban mindketten főtáblásak voltak a Garroson, Erika viszont már az első kanyarban búcsúzott, Emma Navarro ellenében.
picture

Roland-Garros: Parry - Andreeva - a mérkőzés legjobb pillanatai

Mirra két sima győzelemmel kezdett Párizsban, előbb az amerikai Alison Riske-Amritrajt simázta le 6:2, 6:1-gyel, majd a francia Diane Parryt mosta le 6:1, 6:2 arányban. A harmadik fordulóban a jelenlegi tinédzserek legjobbja, Coco Gauff jött szembe, és bár Andreeva behúzta az első szettet 7:6-ra, a következő kettőt egyaránt 6:1-re a Garros tavalyi döntőse nyerte.
A korát jóval meghaladó higgadtsággal és bájjal rendelkező orosz minden egyes győzelmével új rajongókat szerzett magának. Még a Salakblog Podcast két házigazdáját, Szántó Petrát és Dani Bálintot is lenyűgözte, akik már két adásban, májusban és júniusban is is szenteltek egy-egy szegmenst a felnőtt mezőnybe üstökösként berobbant tehetségnek
Bálintot - hozzánk hasonlóan - lenyűgözte a nyilatkozataival, hogy mennyire természetesen beszél Mirra a kamerák előtt. "Tök jó fej, Andreevára tényleg oda kell figyelni." – fűzte hozzá Petra.
Ő a legfiatalabb játékos, aki Párizsban a harmadik fordulóba jutott a 15 éves Sesil Karatantcheva 2005-ös negyeddöntője óta.
picture

Egy 16 éves orosz kislány nagy sztorija, meglepetések és tündöklő Alcaraz Madridban

Andreeva bakancslistáján szerepel egy közös edzés példaképével, a világranglista 7. helyén álló Ons Jabeurrel. Már az is megérne egy misét, hogy milyen jól választott magának szerepmodellt. Bizonyára örömmel hallana erről Németh Gergely kollégánk is, aki egy hete említette az egyik Garros-közvetítése alatt, hogy mennyire szereti Jabeur játékát (csatlakozunk hozzá, mi magunk a tunéziai személyiségét is csípjük).
"Találkoztam már vele, mert az edzőim elég jó kapcsolatban vannak az edzőjével" - mondta erről Andreeva.
"Ons Jabeur ellen szeretnék játszani, mert tetszik, ahogyan játszik, és szerintem a játékunk eléggé, mondjuk úgy, hasonló” – tette hozzá.
picture

Nadal ugyan nem indult a Garroson, de Monfils megidézte a szellemét

Wimbledon és a US Open tavalyi döntőse azóta reagált fiatal orosz kollégája szavaira.
"Nos, ettől öregnek érzem magam" - viccelődött Jabeur a riportereknek. "Őszintén szólva, elképesztő volt hallani, hogy rólam beszélt. Nagyon örültem neki.
Remélhetőleg játszhatunk egymás ellen. Adhatok neki egy dedikált képet. Kiteheti a hálószobájába. Nem is tudom. Ez az első alkalom, hogy valaki ilyet mond. De ez különleges."
"Őszintén szólva, mindig próbálom inspirálni az új generációt, és határozottan büszke vagyok rá. Ez biztosan motiválni fog engem, hogy jobb játékos legyek a pályán és azon kívül is.
Remélem, hogy a teniszvilág megvédi őt, mert szükségünk van rá! Jót tesz a sportágunknak egy olyan valaki, mint ő. Már csak azért is, mert hihetetlenül jól beszél, amikor nyilatkozik. Vicces, nagyon jól játszik, a pályán egyértelműen megmutatja, hogy ő nem egy átlagos 16 éves."
picture

Andreeva örül

Fotó: AFP

Ez az utolsó bekezdés egy az egyben illik egy magyar 16 éves szupertehetségre is. Márciusban és májusban is publikáltunk interjút az UVSE vízilabdázójával, Tiba Pannával, aki olyan érett teljesítményt nyújtott idén az OB I-ben és az Eurokupában, hogy már 15 évesen bemutatkozhatott a válogatottban is.
De vissza Andreevához, aki a hosszabb távú ambícióiról is mesélt a Garros alatt.
"Tudom, hogy Djokovic már 22, vagy 23 GS-címnél jár, én 25-ig akarok jutni, ha ez lehetséges. Egyelőre az a célom, hogy meccsről meccsre haladjak és győzzek, hogy mindig megnyerjem a soron következő meccset."
Elég jól halad ebben is.
picture

Mirra Andreeva jövőre, és onnantól sokáig nem csak a harmadik fordulóig jut majd el a Roland Garroson

Fotó: AFP


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés