Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

16 éves orosz lány tartja rettegésben a legjobb női teniszezőket Madridban

Nánási Antal

Frissítve 01/05/2023 - 12:26 GMT+2

Minden tenisztorna szervezőinek lehetősége van arra, hogy a szabadkártyák odaítélésével egy kicsit önmaga szabályozza, hogy milyen játékosok alkothatják a mezőnyt. Egy-egy kisebb verseny ezt általában arra használja, hogy egy nagyobb nevet is a mezőnybe csábítson, míg a nagyobb versenyek esetében az ilyen lehetőségek általában helyi fiatal tehetségeknél landolnak.

Ausztrál Open: Így jutott döntőbe a juniortornán Mirra Andreeva

Ehhez képest meglepőnek tűnhet(ett), hogy Madridban mégis milyen logika szerint kaphatta a WTA-torna egyik szabadkártyáját egy mindössze 16 éves orosz kislány.
Mirra Andreeva, aki a spanyol fővárosban mindössze a második versenyét játssza a felnőttek között, eddigi teljesítményével bőségesen rászolgált a szervezők előzetes bizalmára, hiszen komoly játékerőt képviselő ellenfeleket győzött le, és jutott el immáron a negyedik fordulót jelentő legjobb 16 közé.
Mirra Andreeva 2007. április 7-én született Krasznojarszkban, teniszütőt is a szibériai városban fogott először a kezébe. Mindehhez jelentős köze volt három évvel idősebb nővérének, Erikának, akinek tenisz edzései során ott téblábolt a környéken a kishúga is, így csak idő kérdése volt, hogy ő is játszani kezdjen.
Mint kiderült, a lányoknak volt érzékük a játékhoz, így hamarosan a Fekete-tenger partjára, Szocsiba kerültek, majd 2019-ben, újabb mérföldkőként, az IMG szerződtette őket, innentől kezdve tehát menedzsment szinten azonnal a legfelsőbb szinten találták magukat. A szerződés egyben a nemzetközi lehetőségeket is megnyitotta a nővérek számára, akiknek 2022 elején felajánlották, hogy Rafael Nadal akadémiáján vagy Cannes-ben folytassák a teniszt, egy a korábbiakhoz képest magasabb szinten. Az Adreeva-lányok, némiképp meglepő módon, a francia lehetőségre bólintottak rá, mindebben persze jelentős szerepet játszott, hogy ott készül Daniil Medvedev is.
picture

Mirra Andreeva (bal oldalon) a 2023-as Ausztrál Open juniortornájának döntőjét követően Alina Korneevával

Fotó: AFP

A fiatalabb testvérnek, Mirrának a jelek szerint nagyon bejött a francia levegő, 2022-ben ugyanis öt, 2023-ban pedig további két versenyt nyert az ITF Touron, ebben az esztendőben pedig Grand Slam-döntőt játszott a juniorok között Ausztráliában. 2022 októberében szabadkártyával egy mérkőzés erejéig már belekóstolhatott a felnőtt tenisz világába, de Monastirban vereséget szenvedett honfitársától, Anastasia Potapovától. Igaz, a megilletődöttségnek kevés jelét lehetett rajta tapasztaltalni, az pedig kifejezetten figyelemre méltó, hogy a középső szettet el tudta vinni honfitársa orra elől.
Mindezek ismeretében talán annyira nem meglepő, hogy a madridi szervezők idén neki adták az egyik szabadkártyát. Andreeva pedig jóformán Grand Slam-szintű menetelést mutat be egyelőre Spanyolországban, mintegy érvényre juttatva azt a Feliciano Lopez tornaigazgató által a verseny előtt mondott tételt, miszerint az idei verseny a felduzzasztott mezőnnyel gyarkolatilag egy Grand Slamnek felel meg.
A tinédzser lány az első fordulóban a 2021-ben a US Openen döntőt játszó Leylah Fernandezt győzte le. Mindezzel Coco Gauff és Catherine Bellis mögött ő lett a harmadik legfiatalabb teniszező, aki WTA 1000-es tornán tud mérkőzést nyerni, egyszersmind a második 16 éven alul teniszező, aki ilyen szintű versenyen top 50-be tartozó ellenfelet tud legyőzni.
picture

Mirra Andreeva

Fotó: AFP

Minderre rá tudott még ígérni a második fordulóban, amikor a 13. kiemelt brazil Beatriz Haddad Maia sem tudott másat tenni mérkőzésük végén, mint gratulálni az orosznak. A találkozó után Andreeva, későbbi megszólalásai alapján megállapíthatóan rá jellemző realitásérzékkel kijelentette:
“Az nyilván meglep, hogy a harmadik fordulóba jutottam, az azonban nem, hogy a játékom elegendő ehhez. Sokan mondták korábban, hogy a játékom van annyira jó, mint a legjobbaké, ők egyszerűen ezt a szintet képesek tartósan fenntartani. Fejben jobbak csak, játékerő tekintetében nincs nagy különbség.”
Hogy a szemtelenül fiatal orosz játékos eddig sem szokványosnak mondható madridi eredménysora ne érjen itt véget, arról épp tizenhatodik születésnapján gondoskodott, Magda Linette elleni harmadik körös mérkőzése ugyanis épp április 29-re esett. Egy korábbi US Open-döntős és egy kétszeres WTA-tornagyőztes után az idei Ausztál Open meglepetés-elődöntőse sem okozott neki gondot, ráadásul a lengyel ellen is ugyanúgy két szettben tudott nyerni, mint az előző két ellenféllel szemben.
A sikerével immár a legjobb 16 közé jutó Andreeva szombati sikerét követően a Tennis Channel vendége volt, ahol kiváló angolsággal értékelte spanyolországi teljesítményét.
“Nem számítottam rá, hogy idáig juthatok, de azzal tisztában voltam, hogy a játékom megvan a nagy sikerekhez. A következő körben, Aryna Sabalenka ellen mindenfajta nyomás és vesztenivaló nélkül, felszabadultan állhatok ki, hogy őszinte legyek, az életkorom miatt szerintem inkább az ellenfelemen lesz nyomás.”
A tinédzser teniszező arról is szót ejtett, milyen élményekkel gazdagodott a pályán kívül, csupán a madridi nyüzsgésben lubickolva.
“Hihetetlen ez az egész. Olyan sztárok társaságában ebédelek, mint például Andy Murray, aki élőben csodálatos. Már csak az, hogy ilyen játékosok körében lehetek, óriási élmény számomra.”
A fiatal orosz játékos nem mindennapi dícsérete természetesen Sir Andy Murrayhez is eljutott. A Madridban szereplését Andrea Vavassori ellen bántóan hamar, már az első körben befejező skót bajnok önkritikus megjegyzéssel reagált is a bókra a Twitteren:
“Képzeljük el, mennyire jó lesz ez a lány, ha a látása is rendbe jön” – írta Murray.
Parádés szereplésének köszönhetően a Madridba még világranglista 194. helyezettként érkező Mirra Andreeva a következő ranglistán már mindenképpen a top 150 tagja lesz, egy esetleges Sabalenka elleni bravúr pedig még közelebb hozhatja a top 100-hoz. Ettől függetlenül az orosz tinédzser nem lesz a WTA-mezőny állandó tagja, életkora miatt ugyanis egyelőre még a junior tornákon lesz leginkább jelenése. Ha elképesztő madridi formáját a későbbiekre is át tudja menteni, akkor a jövő egyik nagy játékosa is válhat belőle.
Forrás: WTA
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés