Rafael Nadalnak nem a minél több cím begyűjtése a célja, hanem hogy azt csinálhassa, amit szeret: teniszezni.
"Ó, elnézést, meglöktelek a trófeámmal?... Csak azért kérdeztem, mert olyan hatalmas, hogy időnként nem is látom, mibe ütöm bele a végét. Ezek a fényes aranypengék rendkívül élesek. Akaratlanul is kiszúrhatom valakinek a szemét, vagy mély sebet ejthetek rajta. Sokkal inkább fegyver, mint trófea.
… Luke, a legnagyobb asztalodhoz szeretnék leülni, mivel tartok tőle, hogy a kisebbek egyszerűen összerogynának a masszív trófeám súlya alatt. Kell neki egy külön szék."
Tenisz
Több mint ezer pontot ver üldözőire Medvedev a világranglista élén, Djokovic továbbra is hatodik
TEGNAP 08:51
A Gilmore girls rajongói biztosan emlékeznek rá, amikor a kultikus sorozat egyik kulcsfigurája, Kirk a táncmaraton megnyerése után besétál Luke kávézójába a fentebb olvasható dumával és a hatalmas trófeájával. Mivel kevés öröm éri az életben, egy ilyen siker tartja benne a lelket.
Majd még ugyanabban a részben (S03E08 - Kezdődik a cirkusz!) visszamegy a kávézóba, mivel elhagyta a serlegét.
"Eltűnt a trófeám. Elvitték a drágámat. Akkor láttam utoljára a kicsikét, mikor mellettem ült a moziban. Megnéztem minden helyet, de semmi, bűncselekményre gyanakszom. Szerintem elrabolták."
https://i.eurosport.com/2022/06/06/3388596.jpg
Na, ehhez hasonló soha nem történne meg Rafael Nadallal, aki nem a trófeákra hajt, nem azokkal mászkál a kezében, ráadásul nem lenne olyan béna, hogy elveszítené bármelyik serlegét is.
Rafael Nadal akkora klasszis, hogy séróból nyerte meg könnyedén, 6:3, 6:3, 6:0 a Roland Garros döntőjét Casper Ruud ellen, begyűjtve 22. Grand Slam-elsőségét. Az idei az első alkalom, hogy egy szezon első két major-versenyét is megnyerte, mivel általános meglepetésre az Ausztrál Opent is behúzta az év elején.
A spanyol Salakkirály kitart amellett, hogy a játék iránti szenvedélye tartja még a pályán, 36 évesen, sérülten teniszezve is. Ja, ő lett legidősebb játékos, aki megnyerte a Garrost.
Nadal mindig is másképp látta a dolgokat, mint a legtöbben, és továbbra is csak arra koncentrál, hogy a lehető legjobb legyen.
"Számomra ez nagyon egyszerű" - mondta Nadal vasárnap a Roland Garroson a riportereknek. "Nem arról szól a dolog, hogy a történelem legjobbja legyek. Nem a rekordokról szól. Hanem arról, hogy szeretem, amit csinálok. Szeretek teniszezni. És szeretem a versenyt."
22 Grand Slam-címével Nadal most már kettővel előzi meg Novak Djokovicot és Roger Federert a férfi egyéni bajnokok örökranglistáján, ami újabb táptalajt jelent azoknak, akik úgy érzik, hogy ő a GOAT (minden idők legnagyobbja). Erre Szabó Gábor is utalt már a Nadal-Djokovic meccs után, és a finálé lezárásakor is az Eurosport közvetítésében.
Egy olyan korszakban, amikor a Nagy Hármas úgy uralta a teniszt, mint még soha az Open Era történetében, Nadal azt mondja, hogy őt egyszerűen nem a rekordok vezérlik.
"Elértük az álmainkat. Roger, Novak és én olyan dolgokat értünk el, amire valószínűleg soha nem számítottunk. Engem viszont nem a többiekkel való versenyzés hajt, hogy megpróbáljak a legjobb lenni, vagy hogy több Grand Slamet nyerjek, mint a többiek.
Ami arra ösztönöz, hogy folytassam, az a játék iránti szenvedély, az élő pillanatok, amelyek örökre bennem maradnak, és az, hogy a világ legjobb közönsége előtt és a legjobb stadionokban játszhassak.
Ez hajt engem. És a szenvedély az iránt, amit csinálok. Aztán persze, ha nem érzem magam versenyképesnek, nem élvezem. Szóval erről van szó. De nem arról szól a cél, hogy több címet nyerjek. Hanem arról a célról, hogy esélyt adjak magamnak arra, hogy továbbra is azt csináljam, amit szeretek csinálni."

Nadal megszerezte a 14. Roland Garros győzelmét- mutatjuk Nadal meccslabdáját

Nadal úgy jellemezte a 14. Roland-Garros-sikerét, mint pályafutása egyik legérzelmesebbjét, nem utolsósorban a fizikai erőfeszítés miatt, amelyet a pályán és azon kívül is be kellett vetnie.
A spanyol játékos a bal lábában érzett krónikus fájdalmakkal küzdve érkezett Párizsba, amely probléma 2005 óta zavarja, és a múlt hónapban Rómában ismét kiújult.
Ahhoz, hogy hét párizsi mérkőzését végig bírja, drasztikus intézkedésekre volt szüksége.
"Csodálatos és nagyon érzelmes két hét volt. Ez alatt a két hét alatt extrém körülmények között tudtam játszani.
Az idegekre adott injekciókkal játszottam, hogy elzsibbadjon a lábam, és azért tudtam játszani ez alatt a két hét alatt, mert nem éreztem semmit a lábamban, az orvosom képes volt érzéstelenítő injekciókat beadni az idegekre. Ez megszüntette a fájdalmat.
Nem akarok arról beszélni, hogy hány injekciót kaptam, mert ahogy azt el tudják képzelni, rengeteg gyulladáscsökkentőt is kellett szednem. De minden egyes meccs előtt be kellett adnom néhány injekciót."

Roland Garros : Rafael Nadal - Casper Ruud: a döntő legszebb labdamenetei

Nadal azt is elmesélte, hogy a jövő héten kipróbál egy speciális kezelést, amely, ha sikeres, azt is lehetővé teszi számára, hogy versenyezzen Wimbledonban. Ha nem, akkor más lehetőségekkel kell próbálkoznia.
"Nyilvánvaló, hogy nem versenyezhetek tovább úgy, hogy a lábam zsibbad. Nem tudom, hogyan mondjam el angolul pontosan a kezelést, de ez egy rádiófrekvenciás injekció lesz az idegre, és megpróbáljuk egy kicsit égetni az ideget, és létrehozni azt a hatást, amit most az idegre kaptam két héten át, de ezúttal hosszú időre.
Ezt fogjuk megpróbálni. Ha ez beválik, akkor folytatni fogom. Ha ez nem működik, akkor ez egy másik történet lesz.
Akkor meg fogom kérdezni magamtól, hogy készen állok-e arra, hogy egy nagyobb dolgot csináljak anélkül, hogy biztos lennék benne, hogy a dolgok a megfelelő módon mennek. Egy nagyobb műtét, ami nem garantálja, hogy újra versenyképes leszek, és hosszú időbe telik, mire visszatérek."

Roland-Garros : Nadal 5 legszebb labdamenete

De minden kétség ellenére Nadal azt mondta, reméli, hogy készen áll majd Wimbledonra, ahol a naptári Grand Slam harmadik szakaszát vívhatná majd.
"Ott leszek Wimbledonban, ha a testem készen áll rá. Ennyi. Wimbledon nem olyan torna, amit ki akarok hagyni. Szerintem senki sem akarja kihagyni Wimbledont. Szeretem Wimbledont.
Sok sikert értem el ott. Csodálatos érzéseket élek meg ott. Szóval teljes elismerés és tisztelet a versenynek. Egy olyan játékos, mint én, mindig készen áll Wimbledonra.
Szóval, ha megkérdezik, hogy ott leszek-e Wimbledonban, nem tudok egyértelmű választ adni. Ha meg akarom nyerni Wimbledont, természetesen. Meglátjuk, hogyan működik a kezelés. Még nem tudom." – zárta nyilatkozatát a kétszeres wimbledoni bajnok.

Szerinte is Nadal minden idők legnagyobbja

Fotó: AFP

részben via rolandgarros.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
US Open
Djokovic elfelejtett szólni, hogy mégsem hajlandó megfizetni az oltatlansága árát
06/08/2022 17:30
National Bank Open
Veszélyben a US Open? Nadal kihagyja az egyik legfontosabb felkészülési tornát
05/08/2022 13:36