Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Időzített bomba volt, fel is robbant, de már készülhetünk is az újabb detonációkra

Kálmán Laci

Frissítve 23/10/2023 - 20:39 GMT+2

Ben Shelton lejátszotta első döntőjét, és megszerezte első tornagyőzelmét Tokióban. A fináléban nem volt gond, Aslan Karatsevet verte ellentmondást nem tűrő tenisszel. Viszont az elődöntőben, na ott teljesen más tulajdonságát, a szabadulási képességét kellett csillogtatnia Marcos Giron ellen, ugyanis szett 2:5-ről kellett fordítania. Ezt ő megtette, utána pedig lendületből megnyerte a tornát is.

Csak idő kérdése volt: Ben Shelton megszerezte első ATP-tornagyőzelmét

Ben Shelton időzített bomba volt, akinek fel kellett robbannia.
Az is igaz persze, hogy bizonyos szempontból a 21 éves amerikai sztár már rég felrobbant, illetve, ha egy harmadik nézőpontot veszünk, akkor az igazi, mindent átütő robbanás még várat magára.
A legmegátalkodottabb teniszfanok tavaly nyáron hallhattak Sheltonról először, amikor legyőzte Casper Ruudot Cincinnatiben. Akkor még nem volt 20 éves sem, a norvég pedig bombaformában teniszezett, hisz, ne feledjük, néhány héttel később döntőt játszott a US Openen.
A következő robbanása az idei Ausztrál Openen történt, ahol viszonylag szerencsés ágon, de mégiscsak elverekedte magát a negyeddöntőig. És bár kétségtelen, hogy jöhettek volna neki szembe nagyobb nevek is, azért minőségi, és ami még fontosabb, nála jóval tapasztaltabb ellenfeleket győzött le.
Aztán a US Openen már szinte várta az ember, hogy szedje a skalpokat. Szedte is, közülük is a legnagyobbat a negyeddöntőben gyűjtötte, legyőzte ugyanis honfitársát, a tizedik kiemelt Frances Tiafoe-t.
Ha a tornagyőzelmet tekintjük igazi nagy durranásnak, akkor arra vasárnapig kellett várni. Shelton 7:5, 6:1 arányban verte Aslan Karatsevet, mindössze 84 perc alatt.
picture

Ben Shelton

Fotó: SID

„Ez a győzelem nagyon sokat jelent nekem és a csapatomnak is” – mondta Shelton. „A kezdetektől fogva nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy építsük a játékomat és eljussak olyan szintre, hogy tornákat tudjak nyerni a touron.”
„Mostanság többször meneteltem nagyokat, de az igazi bajnokok végigviszik a hetet és győzelemmel zárják le, nem csak döntőznek. Magas szinten játszanak egész héten. Nem mondom, hogy én már itt tartok, de számomra különleges, hogy egyszer ezt már meg tudtam csinálni, össze tudtam rakni öt győztes meccset egymás után.”
A világranglista 96. helyén kezdte a szezont, ezzel a tornagyőzelemmel azonban már feljött a 15. helyre.
Nagyon várom a szezonból még hátralévő tornákat, ez nagy lehetőség a számomra. Frissnek érzem magam, úgyhogy erős eredményekkel akarom zárni az évet.
Shelton nem utalt konkrétan a szezonzáró világbajnokságra, amely november 12-én kezdődik Torinóban, de biztosak lehetünk benne, hogy célja, hogy kijusson oda, még, ha ez nem is ígérkezik könnyű feladatnak. Olyannyira, hogy már a legelső előtte tornyosuló akadály akkora, hogy bár Shelton egy kifejezetten magas srác, alig látszik ki mögüle. Mindjárt mondjuk, miről, illetve kiről is van szó.
A Tokióban bezsebelt 500 ponttal együtt Sheltonnak jelenleg 2275 pontja van az ATP Race-ben, amely pontos képet mutat a vb-re való kijutást illetően. Ezzel jelenleg a lista 14. helyén áll. A nyolcadik, még vb-részvételt érő helyen pillanatnyilag Holger Rune áll 3110 ponttal. Ez azt jelenti, hogy az amerikai 835 pontra van attól, hogy biztos résztvevőként lehessen ott Torinóban.
picture

Ben Shelton

Fotó: Getty Images

Taylor Fritz, Casper Ruud, Hubert Hurkacz, Tommy Paul és Alex De Minaur állnak Shelton előtt, velük van versenyben az amerikai a top 8-ért folyó küzdelemben.
Rune pocsék formában van, elvétve nyer meccset, a hátralévő hetekben Boris Becker próbál majd segíteni neki abban, hogy magára találjon. A dán ráadásul Bázelben döntőt, a párizsi ezresen pedig címet véd, igaz ennek az ATP Race szempontjából nincs jelentősége, lélektanilag azonban nyilván azért van.
De a legnagyobb akadályt pillanatnyilag nem is Rune, hanem az első körös ellenfele jelenti Shelton számára a héten sorra kerülő bécsi tornán. Ő nem más, mint a második kiemelt, világranglista-4. Jannik Sinner.
Belehúzott tehát az amerikai, ami még akkor is igaz, ha eddigi egyetlen találkozójukat nem is olyan régen ő nyerte Sanghajban. Emlékezetes meccs volt az a legjobb 16 között, melyet Shelton döntő szett rövidítésben tudott behúzni. Ráadásul nem egy rossz formában lévő Sinnert győzött le, hisz az olasz egy héttel korábban tornát nyert Pekingben.
Nem kérdés, hogy veszettül kéne az amerikainak egy újabb Sinner elleni győzelem, utána pedig egy nagy menetelés Bécsben, majd az azt követő Párizs Mastersen is. Így lehet ugyanis csak esélye arra, hogy kiharcolja a vb-részvételt.
És hogy mikor láthatjuk Sheltontól az újabb detonációt? Ha kijut a vb-re, akkor ott feltétlenül lehet esélye, egyébként pedig az igazi robbanás majd az lesz, amikor Grand Slamet nyer.
Akár már jövőre.
picture

Ben Shelton

Fotó: Eurosport

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés