Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jelena Ostapenko Grand Slam-győztes formáját idézve robog a top10 felé

Nánási Antal

Publikálva 24/02/2022 - 14:53 GMT+1

A lett Jelena Ostapenko 2017-ben általános meglepetésre nyerte meg a Roland Garrost. Akkoriban a világranglista 47. helyén jegyezték, Párizsban az első forduló kivételével csakis nála előkelőbb ranglistahelyezéssel rendelkező játékosokat győzött le.

Jelena Ostapenko

Fotó: AFP

Lettország egyetlen Grand Slam-bajnoka sorozatban nyolc megnyert mérkőzésnél jár, erre eddig csak a legnagyobb sikert hozó 2017-es évben volt képes.
A ‘Garros-győzelem lendülete hozzásegítette még egy tornagyőzelemhez Szöulban, ami egészen a karriercsúcsot jelentő ötödik helyezésig repítette 2018 márciusában. Azt követően azonban valami megakadt a lett teniszező fejlődésében, évekig ugyanis a 40. hely környékén toporgott, két-három mérkőzésnél többet pedig egyhuzamban ritkán tudott nyerni.
Úgy fest, 2022-ben ismét elkezdhet komolyabb terveket szövögetni, formája ugyanis a Grand Slam-győzelem időszakát idézi. Egy hete Dubajban pazar mezőnyben nyert WTA 500-as tornát, az ott aratott öt sikerhez pedig az ezen a héten Dohában zajló versenyen a negyeddöntőbe jutással újabb hármat máris hozzátett. Karrierje során eddig kétszer tudott nyolc egymást követő mérkőzést megnyerni, mindkét sorozat a 2017-es évhez köthető. A számok alapján tehát élete formájában teniszezik ezekben a hetekben, és nem elképzelhetetlen, hogy a lendülete Dohában sem fogy ki a negyeddöntőnél.
Lettország első Grand Slam-győztes teniszezője, aki egyre ölesebb léptekkel közeledik a top10-hez, dubaji győzelmét követően volt a WTA Insider podcast vendége. A beszélgetésben elhangzottakból válogattunk.

Brutális mezőnyben elért tornagyőzelem

A Dubajban lejátszott öt mérkőzés közül a döntőig vezető úton négy Grand Slam-bajnokkal kellett Ostapenkónak szembenéznie, hiszen sorrendben Sofia Kenin, Iga Swiatek, Petra Kvitova és Simona Halep volt az ellenfele. Az amerikai teniszező kivételével valamennyiükkel szoros mérkőzéseket tudott játszani, a kulcspillanatokban azonban rendre képes volt a maga javára fordítani a találkozókat. A győzelmek kulcsát a következőképpen fogalmazta meg:
“Minden mérkőzésen az utolsó pontig küzdöttem, akkor sem adtam fel, amikor nem a számomra kedvezően alakultak a dolgok. Nagyokat küzdöttem még akkor is, amikor nem ment a játék. A döntőben játszottam a legjobban, minden porcikámmal akartam a sikert, és ennek megfelelően koncentráltam.”
picture

Jelena Ostapenko

Fotó: AFP

Ne cifrázd, csak üss!

A 2021-es eastbourne-i tornagyőzelmet követően Ostapenko remek formába lendült, elvétve fejezett be egy-egy tornát az első meccse után, Indian Wellsben elődöntőt, Luxemburgban pedig döntőt játszott. 2022-ben az Ausztrál Openen a harmadik fordulóban kapott ki a hozzá hasonlóan Roland Garros-bajnok Barbora Krejcikovától, Szentpéterváron elődöntőt játszott, majd jött a dubaji siker. A lett teniszező elsősorban agresszív “leütöm a pályáról a másikat” stílusáról ismert. Milyen helyzetekben kell visszafognia magát?
“Néhányszor megpróbáltam pontosabb lenni, ezért visszafogtam magam. Aztán rájöttem, hogy ez nem én vagyok, így nem tudok hatékonyan játszani. Elő kell vennem a saját ütéseimet és agresszívan teniszezni. Talán túl sokszor próbáltam meg elkerülni, hogy könnyű pontokat nyerjen az aktuális ellenfelem, és ez rosszul sült el. Arra jöttem rá, hogy akkor sem kell ezen változtatnom, ha nem nekem kedvez az eredmény – végig a saját játékomat kell játszanom.”

Önmaga legnagyobb ellensége

Jelena Ostapenko egyaránt képes magas színvonalú teniszre és arra is, hogy hibát hibára halmozva önmaga kínálja tálcán a győzelmet aktuális ellenfelének. Felmerül a kérdés, vajon nem ő-e önmaga legnagyobb ellenfele?
“Őszintén szólva néhányszor azt érzem, hogy nem is a háló túloldalán álló játékos ellen küzdök, hanem saját magam ellen. Néha annyira elöntenek az érzelmek, hogy nem tudom magam kontrollálni – ezen igyekszem dolgozni, hogy kezelni tudjam az ilyen helyzeteket.
picture

Jelena Ostapenko

Fotó: AFP

Ha nem is minden mérkőzésemen, de az esetek jelentős részében ugyanakkor úgy érzem, hogy a legnagyobb ellefelem épp saját magam. Úgy érzem rengeteg tartalék van még bennem, aminek köszönhetően 50-60%-os állapotban is képes vagyok mérkőzéseket nyerni. Ha azonban 100%-os vagyok, retteghetnek az ellenfelek.”

Irány a top10, vagy még feljebb!

Jelena Ostapenko 2022 előtt célként tűzte ki, hogy újra top10-es teniszező legyen. Dubaji győzelmével, valamint szentpétervári elődöntőjével és a Dohában már mindenképp elért negyeddöntővel az élő ranglistán pillanatnyilag a tizenkettedik helyet foglalja el. Elképzelhető tehát, hogy akár módosítani is kell a tervet, a kitűzött célt ugyanis már a szezon első felében, akár első harmadában is elérheti.
“Szeretnék újra top10-es játékos lenni, de nem helyezek magamra nyomást, nyugodt vagyok. Most szeretnék minél többet játszani, hiszen jó sorozatban vagyok. Hiába vagyok már harmadik hete folyamatosan pályán, nem akarok leállni.
Amióta 2017-ben megnyertem a Roland Garrost, sokszor éreztem magamon a nyomást. Most azt mondtam, ebből elég volt, ahogy anyukám mondta, érezzék azok a nyomást, akik még nem nyertek Grand Slamet. Most élvezem a játékot, a végsőkig küzdök minden egyes mérkőzésemen és minden helyzetből megpróbálom a maximumot kihozni.”
picture

Jelena Ostapenko

Fotó: AFP

Jelena Ostapenko ellenfele a dohai negyeddöntőben az ugyancsak Grand Slam-győztes, valamint regnáló világbajnok Garbine Muguruza lesz. Kettejük párharca a csütörtöki program harmadik mérkőzése lesz a centerpályán. A találkozó győztese az Ons Jabeur-Anett Kontaveit mérkőzés győztesével játszik a döntőbe kerülésért. A felsőágon Aryna Sabalenka-Iga Swiatek, valamint Coco Gauff-Maria Sakkari negyeddöntőket rendeznek.
Forrás: WTA
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés