Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Australian Open, szombati program – Jönnek a harcos túlélők, az amazon édesanyák és a mindenre elszánt magyarok

Kálmán Laci

Frissítve 19/01/2024 - 20:35 GMT+1

A helyzet tovább fokozódik az Australian Open szombati játéknapján. Carlos Alcaraz egy szabadkártyás kínaival meccsel, érkezik három nagy túlélő, Daniil Medvedev, Alexander Zverev és Iga Świątek, de pályára lép két tetterős édesanya, Victoria Azarenka és Elina Svitolina is. És persze jön a két elszánt magyar páros, a Babos Tímea–Bondár Anna, valamint a Marozsán Fábián–Fucsovics Márton duó.

Daniil Medvedev steht in der dritten Runde

Fotó: Getty Images

Carlos Alcaraz - Juncheng Shang, Rod Laver, 2. mérkőzés

A világranglista második helyezettje nem teniszezett épp topformában az első két meccsén, igaz, Lorenzo Sonego kifejezetten jól is játszott ellene. Mindenesetre a spanyolnak a harmadik körben lehetősége lesz még rendezni a sorait, tesztelgetni ezt-azt, ellenfele, Shang ugyanis nem képvisel komoly játékerőt, Alcaraz szintjéhez képest semmiképp.
Ritka alkalom, hogy a spanyol nála fiatalabb játékossal mérkőzzön, most azonban egy ilyen találkozó elé néz. A kínai rendkívül tehetséges, rendkívül gyorsan fejlődik, ezt a mostani menetelése is bizonyítja, ami egyértelműen élete legnagyobb sikere. Az első körben öt szettben verte a top 50-es Mackenzie McDonaldot, úgyhogy nincs veszítenivalója, szabadon szaladhat az ütő a kezében.
Alcaraznak pedig talán jó is, hogy még nincs a legjobbja közelében, egyértelműen van tér a fejlődésre, amire a második héten szüksége is lesz.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Jelena Ostapenko – Victoria Azarenka, Margaret Court, 2. mérkőzés

Azarenka kétszeres Ausztrál Open-bajnok, csodálatos tenisze van, mégis nehéz azt mondani, hogy ennek a meccsnek a sorsa nem elsősorban Ostapenko kezében van. A lett ráadásul kiváló formában van, hisz nincs még két hete, hogy tornát nyert Adelaide-ben.
A rá jellemző agresszív felfogás nem mindig kifizetődő a számára, úgy tűnik azonban, hogy most stabilan tudja hozni a támadó teniszét, ha pedig így van, akkor akár egy komoly menetelés is kinéz neki ezen a tornán.
Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy Azarenka sem ma kezdte, a rutinja, a türelme iszonyú sokat érhet a számára. Főleg, hogy nem is olyan rég Brisbane-ben, igaz, egy borzasztóan szoros meccsen, de legyőzte Ostapenkót. Arról nem is beszélve, hogy mindhárom eddigi meccsüket a fehérorosz nyerte.
picture

Victoria Azarenka

Fotó: Getty Images

Daniil Medvedev – Felix Auger-Aliassime, Margaret Court, 3. mérkőzés

A kanadai számára eddig nem sok babér termett a Medvedev elleni meccseken, egészen konkrétan 6-0 a mérleg az orosz javára. A legemlékezetesebb meccsüket épp az Ausztrál Openen vívták két éve a negyeddöntőben, akkor is az orosz győzött döntő szett 6:4-re. Azóta két találkozójuk volt, tavaly Rotterdamban és Dohában, a kanadai egyiken sem tudott még játszmát sem fogni.
És akkor itt jön egy nagy DE. Fontos tényező lehet, hogy Medvedev a sírból, annak is a legaljáról hozta vissza az Emil Ruusuvuori elleni mérkőzését az előző körben, és alighanem már másnap reggel volt, mire ágyba került. Ez feltétlenül esélyt jelent a kanadai számára, az orosz előtt pedig egyértelmű a feladat: erősen kell kezdenie, még egyszer valószínűleg már nem fér bele, hogy így elengedje az ellenfelét.
Ha Medvedev jó tudott regenerálódni az előző meccséből, akkor minden bizonnyal a szokásos forgatókönyvet látjuk majd. Az orosz különös kegyetlenséggel szokott elbánni Auger-Aliassime nagy szerváival és tenyereseivel, jó eséllyel most is ez történik majd.
picture

Felix Auger-Aliassime

Fotó: Eurosport

Iga Świątek – Linda Noskova, Rod Laver, 3. mérkőzés

Az előző forduló egy másik nagy túlélője volt Świątek, aki a mindig veszélyes Danielle Collins ellen jött vissza nagyon komoly hátrányból. Nincs könnyű sorsolása a lengyelnek, benne volt a pakliban, hogy gondba kerülhet, bár talán ekkora galibára kevesen számítottak.
Noskova ellen várhatóan jóval könnyebb dolga lesz. Tegyük persze hozzá, hogy egy nagyon tehetséges, fiatal játékosról van szó, aki annak a méltán elismert cseh iskolának az egyik legifjabb képviselője, amely ontja magából az ügyesebbnél ügyesebb teniszezőket. Świątek azonban most még túl nagy falat Noskovának. Már az is meglepetés lenne, ha szoros meccset tudna vele játszani.
Zárójelben azért hozzátennénk, hogy Noskova kiemeltet vert az első körben, méghozzá honfitársnőjét, Marie Bouzkovát. Veszítenivalója mindenesetre nincs, engedheti bátran az ütőjét.
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Alexander Zverev – Alex Michelsen, Rod Laver, 4. mérkőzés

Zverev is közel volt a kieséshez az előző körben, az adogatása azonban kihúzta a csávából. Minden más pötyögős volt a játékában, de a szervájára legalább támaszkodhatott. Jön azonban egy olyan ellenfél, aki ellen ez akár kevés is lehet.
Michelsen nagyon fiatal, nagyon tehetséges, de szinte még teljesen ismeretlen. Azt azonban, hogy teniszezni már kifejezetten jól tud, bizonyította az előző fordulóban, amikor is a top 25-ös Jiri Leheckát verte négy játszmában, szetthátrányból fordítva.
Zverevre korábban is jellemző volt, hogy küzdelmes meccsekbe bonyolódik a GS-tornák korai fordulóiban. Úgy tűnik, ezt a szokását visszahozta, ugyanis az első körön sem tudott csont nélkül túljutni. Ha nem emel jelentősen a játéka színvonalán, könnyen a harmadik forduló jelentheti számára a végállomást.
Nézzük a magyar érdekeltségeket. Pikáns meccsnek ígérkezik Babos Tímea és Bondár Anna második fordulós mérkőzése a női párosok versenyében, ugyanis a Kristina Mladenovic–Caroline Garcia duó ellen lépnek pályára. Babos és Mladenovic korábban 4 Grand Slamet is nyertek egymás oldalán. Ők hajnali 1-kor kezdenek a 6-os pályán.
Közvetlenül utánuk érkezik ugyanarra a pályára Marozsán Fábián és Fucsovics Márton, ellenfelük a cseh Tomas Machac és a kínai Zhizhen Zhang alkotta duó lesz. Babosra ráadásként egy vegyes páros meccs is vár Rohan Bopanna oldalán, amely várhatóan 6 óra - fél 7 tájban kezdődik majd. Valamennyi mérkőzést követhetitek az Eurosport digitális platformjain.
picture

Alexander Zverev

Fotó: Getty Images

Az Eurosport várható szombati programja

Eurosport 1
  • 01.00: Emma Navarro – Dayana Yastremska
  • 02.00: Qinwen Zheng – Yafan Wang
  • utána: Juncheng Shang – Carlos Alcaraz
  • 09.00: Iga Świątek – Linda Noskova
  • utána: Alexander Zverev – Alex Michelsen
Eurosport 2
  • 01.00: Emma Navarro – Dayana Yastremska
  • 02.00: Tommy Paul – Miomir Kecmanovic
  • utána: Jelena Ostapenko – Victoria Azarenka
  • 09.00: Felix Auger-Aliassime – Daniil Medvedev
  • utána: Elina Svitolina – Viktorija Golubic
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása