Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovicból nem lett Sinner-drukker, könnyedén továbblépett volna a kiesésen

Németh Dániel

Frissítve 17/11/2023 - 14:24 GMT+1

Benne volt a pakliban, hogy Novak Djokovic számára már a csoportban véget ér a 2023-as világbajnokság, Jannik Sinner azonban megverte Holger Runét, így ott van a világelső is az elődöntőben. Az esti csoportmeccs előtt Djokovic elmondta: nem stresszel a végeredmény miatt, és akkor is emelt fővel fejezi be az idényt, ha a vártnál korábban búcsúzik a tornától.

Djokovic megmenekült, Rune nem tudta legyőzni Sinnert

Jannik Sinner nem taktikázott: Holger Rune legyőzésével Novak Djokovicot is vitte magával az elődöntőbe.

Talán valamelyik régebbi olasz focis podcastünkben is elhangzott az az állítás, miszerint ha egy olasz csapatnak elég a döntetlen, akkor az a meccs az esetek 90%-ában döntetlennel fog véget érni. Csütörtök este arra láthattunk példát, mi történik akkor, ha egy olasz teniszező lép pályára a biztos továbbjutás tudatában, méghozzá hazai közönség előtt. Vajon oda tudja úgy tenni magát, mintha a folytatás múlna a mérkőzésen? Nos, Jannik Sinner odatette magát.
A helyzet különösen érdekes volt abból a szempontból, hogy Sinnernek megvolt az esélye arra, hogy kiejtse a torna legnagyobb esélyesét, Novak Djokovic ugyanis csak három szettben tudta legyőzni a sérült Stefanos Tsitsipas helyére beugró Hubert Hurkaczot. Rune győzelme esetén három játékos is 2-1-es mérleggel állt volna, csakhogy a szettarányok a két fiatalabb teniszezőnek kedveztek, vagyis reális forgatókönyv volt, hogy a címvédő kiesik a csoportkörben.
Nem, nem én leszek a legnagyobb szurkolója. Ha nyer, továbbjutok. Ha pedig nem, akkor is győzelemmel zártam az évet, és aztán a Davis-kupára figyelhetek. Így érzek most.
- mondta a sajtótájékoztatón Djokovic.
„Az idény még nem ért véget. Nyilvánvalóan nem tudom, továbbjutok-e, viszont a jövő héten ott a Davis-kupa, amit nagyon meg szeretnék nyerni Szerbiával. Ez a célom. Nemzetként is fontos hét előtt állunk, mindent beleadunk majd. Jelenleg ez jár a fejemben, utána pedig a következő idényre fogok fókuszálni” – magyarázta a szerb. Egy későbbi kérdésre elárulta: Sinnert ismerve arra számít, hogy az utolsó csoportmeccsét sem fogja félvállról venni.
picture

Hurkacz szettet nyert Djokovic ellen, Rune kezében a világelső sorsa

„Hogy milyen csatára számítok? Nem is tudom. Fogalmam sincs, mi jár Jannik fejében. Az nyilvánvaló, hogy már a pályára lépés előtt tudni fogja, hogy kvalifikálta magát, ami hatalmas megkönnyebbülés. Őt ismerve minden egyes mérkőzést meg akar nyerni. Nagyszerűen játszik, de ezt Runéról is elmondhatjuk. Érdekes párosítás, mert többé-kevésbé egy korosztály, vagyis nagy riválisok. Biztos vagyok benne, hogy sehol sem szeretnének kikapni a másiktól, főleg nem egy ekkora versenyen.”
Hurkacz két szettig jól tartotta magát; az elsőt tie-breaket elveszítette, a másodikat viszont sikerült megnyernie. Utóbbi azt jelentette, hogy Sinner biztos továbbjutóként játszhatta le az utolsó mérkőzését, a lengyel azonban tiltakozott, amikor az egyik újságíró azt mondta, ő juttatta elődöntőbe az olaszt. „Saját magát kvalifikálta azzal, hogy megnyerte az első két meccsét. Nagyszerű srác, és fantasztikusan teniszezett itt. Azt kívánom neki, hogy legyen még kettő remek meccse. Vagyis három.”
Szerintem azért vagy itt, hogy meccseket nyerj. Ő is ezt fogja tenni.
- tette hozzá a lengyel, aki tehát Djokovichoz hasonlóan biztosra vette, hogy Sinner komolyan veszi az utolsó feladatát is.
picture

Olasz meló: Sinner maratoni csatában verte először Djokovicot, véget ért a nagy sorozat

Hurkaczot természetesen arról is megkérdezték, mit szólt Tsitsipas visszalépéséhez, nem bosszantja-e, hogy nem adta át a helyét. „Úgy hallottam az orvosoktól, hogy azt mondták neki, készen áll a játékra. Nyilvánvalóan a legjobb nyolc érdemli meg, hogy itt legyen. Ő azt gondolta, végig tudja játszani a meccset, és megpróbálta megnyerni azt, de aztán történt valami az elején, ami miatt nem tudta folytatni. Szerencsétlen mindkettőnk számára, mert ha ezt tudja, nem áll ki három játékra.”
Sinnernek ugyan a továbbjutás miatt már nem kellett aggódnia, de az az első perctől kezdve nyilvánvaló volt, hogy nem lesz gond a motivációjával a hazai közönség előtt. Az első szettet villámgyorsan besöpörte 6:2-re, a folytatást pedig elsősorban Rune folyamatosan javuló játéka tette szorosabbá. Az olasznak a játszma végén problémái is voltak, többször a csípőjéhez kapott, ezt kihasználva 7:5-tel egyenlített a dán.
„Igen, a második szettben történt, de hamar eltűnt. Az egyik mozdulatnál éreztem egy kicsi roppanást. Gyorsan eltűnt, minden rendben a testemmel. Számomra az volt a fontos, hogy újrakalibráljam magam egy Novak elleni győzelem után, és a nulláról felkészüljek a Holger elleni kemény csatára. Sosem győztem még le, szóval nagyszerű dolog, hogy legalább most sikerült. Hihetetlen játékos, nagyszerűen szervál.”
„Nagyon különleges, hogy hazai közönség előtt teniszezhetek, hatalmas kiváltság itt lenni. Az, hogy Olaszországban van a verseny, jelent némi extra nyomást, de ez inkább pozitív. Szeretek ebben a helyzetben lenni. Mostanáig sikerült megfelelően kezelnem, remélhetőleg a folytatásban is így lesz. Szerintem a közönség rengeteg energiát ad, különösen akkor, amikor egy kicsit küszködök a pályán. Jó itt játszani.”
picture

Djokovic megmenekült, Rune nem tudta legyőzni Sinnert

Rune a mérkőzés után elárulta, az elveszített első szett után is hitt a győzelemben, elvégre az előző két meccsüket is szetthátrányból fordította meg. A dán úgy érezte, különbséget jelentett, hogy Sinner felszabadultabban teniszezhetett, míg rajta nagy nyomás volt, de próbálta a lehető legjobban kezelni a helyzetet. Rune azt is elmondta: mivel a legjobb nyolcban zárta az évet, nem lehet elégedetlen a szezonjával, jövőre pedig még tovább szeretne lépni.
„Minden nap arra törekszem, hogy a lehető legjobb legyek. Jó szezon van mögöttem. Mindig büszke lehetsz magadra, amikor a legjobb nyolc között zárod az évet. Szerintem vannak dolgok, amiket csinálhattam volna jobban – ami azt illeti: elég sok. Ez már csak így megy, elvégre ez egy tanulási folyamat. Jövőre próbálok tanulni a mostani szezonból. Ez volt az első teljes évem a touron, tavaly talán még indultam Challengeren is. Remek tapasztalat volt ezen a szinten játszani.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása