Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rafael Nadal: Nem úgy alakult ez a vb, ahogyan szerettem volna, de nem kérhettem volna többet

Németh Dániel

Frissítve 18/11/2022 - 12:17 GMT+1

Nitto ATP Finals - Rafael Nadal két szettben legyőzte a már biztosan csoportelső Casper Ruudöt a torinói világbajnokságon. Ugyan a spanyol számára ez a siker továbbjutást már nem érhetett, annak kimondottan örült, hogy pozitívan tudta befejezni a 2022-es szezont. Tervei szerint a továbbiakban sem lazít, hiszen bemutatómeccseken még pályára lép, utána pedig készül a következő idényre.

Rafael Nadal nagyot játszott Casper Ruud ellen, de kicsit későn jött meg a forma az ATP-vb-n

Fotó: AFP

Rafael Nadal úgy is maradéktalanul elégedett a szezonjával, hogy nem lett világbajnok.
Mivel Wimbledon után nagyon keveset játszott, senkit sem ért váratlanul, hogy Rafael Nadal rozsdásan kezdte az ATP-világbajnokságot, és Taylor Fritz utánFelix Auger-Aliassime-tól is kikapott. Casper Ruud második sikere után az is biztossá vált, hogy a 22-szeres Grand Slam-bajnok számára ezúttal a csoportkörben ér véget a torna, és az utolsó találkozóján – már amennyiben vállalja – tét nélkül léphet pályára.
Nadal nem csak, hogy vállalta, de oda is tette magát Ruud ellen, és két szoros játszmában, 7:5, 7:5-re legyőzte a kétszeres Grand Slam-döntős norvégot. Ezúttal kiválóan működtek Nadal szervái, első adogatás után 93%-ban nyerte meg a labdameneteket (csupán három pontot veszített), a tenyereseire pedig az ATP a statisztikák alapján 9,5-ös osztályzatot adott. Aki a hagyományosabb statisztikákat szereti: Nadal 38 nyerővel zárt, ebből 16-ot tenyeressel hozott össze.
„Jól mentek az edzések” árulta el a sajtótájékoztatón Nadal. „Valószínűleg az történt, hogy nem játszottam elég meccset ahhoz, hogy a szükséges szintre kerüljek. Ez a hat kemény hónap megtépázta az önbizalmam. Ez már csak így működik. Elfogadom, hogy nem úgy ért véget a szezon, ahogyan azt szerettem volna, de legalább pozitívan, győzelemmel fejeztem be. Fontos volt ez az idény utolsó hivatalos meccsére, elvégre egy nagyszerű játékost győztem le.”
Nadal a mostani mérkőzést megelőzően sorozatban négy találkozót veszített el, ami a leghosszabb nyeretlen sorozat volt a pályafutása során. (2009-ben előfordult már, hogy négyet veszített egymás után.) Ezt a rosszabb periódust sikerült most lezárnia a spanyolnak, ám nem ez az egyetlen ok, ami miatt pozitív érzésekkel zárhatja le a 2022-es idényt: az Australian Openen és a Roland Garroson elért győzelmeivel magasan felülmúlta a saját várakozásait is.
picture

A Nadal - Ruud mérkőzés összefoglalója

„Ennél többet nem kérhettem volna. 2022-ben volt egy hat hónapon át tartó nehéz időszakom, nyertem két Grand Slamet, és a világranglista elején zárom az évet. Egyáltalán nem panaszkodhatok. Sokkal többet jelent, hogy ebben a korban is ilyen eredményeim vannak és versenyképes vagyok. 2023-ra igyekszem rendesen felkészülni, megfelelő módon dolgozni, és energiával tele megkezdeni a szezont, hogy a kezdetektől fogva versenyképes szinten legyek.”
Mindent egybevetve a személyes elégedettség minden egyes címnél fontosabb. Amennyiben nem törekszem a legjobbamra, nem teszem oda magam minden egyes pillanatban, akkor nem tudnék boldogan és nyugodtan hazatérni.
- árulta el azzal kapcsolatban, hogyan tudta felszívni magát egy téttel nem bíró mérkőzésre.

Djokovicnak örül, a Davis-kupa már a múlt

Nadalt a mérkőzés után arról is megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy Novak Djokovic ott lehet az Australian Openen. „Mindig is ugyanazt mondtam: a tenisznek az a legjobb, ha a legjobb játékosok vannak a pályán” – magyarázta a spanyol, aki rámutatott: Roger Federer már nem játszik, ő maga is sokat hagyott ki sérülés miatt, Djokovic pedig a járvány alatt maradt le tornákról. „Most viszont ott lehet. És ez a lehető legjobb hír, mivel most úgy tűnik, világszerte jobban kontroll alatt van a vírus. Szóval miért is ne?”
picture

Ezek voltak a Nadal - Djokovic összecsapás legelképesztőbb pontjai

A 2022-es teniszszezon egyébként Torino és a vb után sem ér véget, hiszen a Davis-kupában érdekelt csapatok még egymásnak feszülnek. Köztük vannak a spanyolok is, akik a világranglista alapján akár a világ két legjobb játékosát is bevethetnék, azonban végül úgy alakult, hogy Nadal és Alcaraz sem lesz ott a versenyen. A világelső a hasfalsérülése miatt lépett vissza a versenytől, Nadal pedig tulajdonképpen visszavonult a nemzeti csapattól.
„Az én esetemben ez nem volt opció. A kapitány ezt már a szezon elején is tudta, mert azok után, amiken tavaly keresztülmentem, és kiváltképp az előző öt-hat hónap után, szóba sem jöhetett. Még ha lett volna is rá egy pici esély, akkor sem tudtam volna mindent beleadni. Amikor a hazámat képviselem, minden szenvedélyemet, önbizalmamat és akaratomat bele kell adnom, ahogyan azt 2019-ben Madridban tettem. Idén nem hiszem, hogy ezen a szinten lennék.”
„Nem tudhatom, mit hoz a jövő. Amint azt mindenki tudja, már kezdek öregedni. Még ha ott is akarok lenni mindenhol, ez már nem lehetséges. Meglátjuk, lesz-e még meccsem a Davis-kupában valamikor. Fejben úgy vagyok vele, hogy szívesen elbúcsúznék ettől a csodálatos eseménytől. Most ott van Pablo Carreño Busta és Roberto Bautista Agut. Két topjátékos. Sok ország látná őket szívesen a csapatukban. Bennük van a győzelem, de persze kevésbé esélyesek, mintha Carlos is velük lenne.”
A torinói világbajnokság csütörtök este 9 órától Felix Auger-Aliassime és Taylor Fritz mérkőzésével folytatódik, a győztes Novak Djokoviccsal játszik majd az elődöntőben.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés