Novak Djokovic ismét világbajnok, Casper Ruud pedig maradt jófiú, és továbbra sincs nagy győzelme.
Mindkettejük számára komoly téttel bírt ez a döntő. Novak Djokovic amellett, hogy meg akarta szerezni a hatodik győzelmét, hogy beérje Roger Federert a vb-örökranglistán, vissza akarta szerezni a világ jelenlegi legjobb teniszezője címet is. Azt akarta, hogy az Ausztrál Open közeledtével megint topfavoritként tekintsenek majd rá Melbourne-ben.
Casper Ruud pedig a körülötte felgyülemlő, egyre erősebb kétségeket akarta eloszlatni. A norvég ugyanis 250-es tornát már nyert néhányat, a nagyobb versenyek és az igazán jó játékosok azonban eddig rendre kifogtak rajta. Ennek ellenére év közben majdnem sikerült megszereznie a világelsőséget.
Tenisz
"Tudom, mit akarok. Itt az ideje a Grand Slam-győzelemnek"
TEGNAP - 19:18
Az egymás elleni mérleg 3-0 volt a szerb javára úgy, hogy a norvég még szettet sem tudott nyerni.
Úgy vágtak neki a meccsnek, hogy a legnagyobb kérdőjel Djokovic fizikális állapota volt. Komoly terhelést kapott a héten, és nem mindig tűnt teljesen egészségesnek, hozzátéve, hogy nála ezt azért sosem lehet tudni.
Ruud az első szervagémjében bajba került, 15-40-ről kellett fordítania, de megoldotta, Djokovic pedig elszalasztott egy nagy lehetőséget, hogy egy korai breakkel megalapozza a meccset a maga számára. A nyolcadik gémben ismét volt egy breaklabdája, de a norvég egy jó szervával azt is hárította.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

A nyomás egyre nőtt Ruudön, és elérkezett a tizenkettedik játék, amelyben Djokovicnak megint lehetősége nyílt a breakre, ami egyszersmind játszmalabda is volt. A szerb szépen kidolgozta a pontot, a norvég pedig elütötte magát, így az ötszörös bajnok 7:5 arányban hozta az első szettet. Djokovic 13 nyerőt szórt, Ruud csak 9-et.
A második játszmában egy egyre inkább elfogódott, egy egyre defenzívebb Ruudöt láthattunk, miközben Djokovic magához ragadta a kezdeményezést. Ennek már a negyedik gémben meglett az eredménye, a szerb ugyanis 3:1-es előnybe került.
Ruud egyre hitehagyottabbnak látszott, úgy tűnt, kezdett elfogyni belőle az a muníció, az az önbizalom, amivel saját bevallása szerint igyekezett magát feltölteni a döntő előtt. Ahogy jöttek a nehézségek a meccsen, úgy engedte át a terepet Djokovicnak. Nem rontott sokat, de nyerőt is alig ütött, egyre nagyobb arányban vesztette el az alapvonal-csatákat.

Casper Ruud

Fotó: Getty Images

A végére sem maradtak komoly izgalmak, Djokovic gond nélkül végigvitte a breaket, és kiszerválta a meccset. Első szett 6:5-től a szerb dominált, kiderült, hogy a norvégból bizony még mindig hiányzik a gyilkos ösztön.
Eredmény, Nitto ATP Finals, döntő:
  • Novak Djokovic (szerb, 7.)-Casper Ruud (norvég, 3.) 7:5, 6:3
Tenisz
Nadal válaszolt az őt érintő GOAT-kérdésre, de neki fontosabb, hogy jó emlékeket őrizzenek róla
TEGNAP - 17:32
Tenisz
Jogos vagy igazságtalan, hogy Djokovicot nem jelölték az ATP Sportszerűségi Díjára?
28/11/2022 - 15:44