Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic bebizonyította, hogy még mindig éhes a sikerre, az ambíciói nem változtak

Takács Márton

Publikálva 21/11/2022 - 15:54 GMT+1

Novak Djokovic a Casper Ruud elleni győzelmét követően hatodik világbajnoki trófeájával búcsúzott a 2022-es évtől, ezzel beérte Roger Federert. A 35 éves szerb játékos számára a siker nagyon kielégítő és örömteli volt, amihez sokat tett hozzá számára, hogy a családja előtt érte el azt. Ruud úgy érzi, túlteljesítette az előzetes terveit.

Novak Djokovic és az ő jelentéktelen méretű vb-trófeája

Fotó: AFP

Novak Djokovic a csúcsra tör, Casper Ruud is alig várja a 2023-as szezont.
Nem tudom, mit hoz a jövő, de azt tudom, hogy még bennem van az a hatalmas éhség, hogy még mindig trófeákat nyerjek.
Casper Ruud keze megremegett a kulcspillanatokban, olyan hibákat vétett, amelyek nem férnek bele egy vb-döntőben, pláne nem a fenti mentalitásnak megfelelően teniszező Novak Djokovic ellen.
Az elveszített első szett után a norvég ráadásul elbátortalanodott, a második adogatása mögött sem volt elég határozott, szemben a szerbbel, aki a második szerváját követően is támadó felfogásban játszott.
Djokovic uralta az adogatójátékait, végig dominálta ezt a meccset, nem volt kérdés idővel, az első játszma után, hogy ki fogja nyerni ezt a finálét. Az egész vb-n mutatott játékát tekintve is teljesen megérdemelten. Bizonyította, hogy zaklatott éve után a tűz ugyanolyan fényesen ég benne, mint valaha.
picture

Djokovic veretlenül szerezte meg hatodik vb-címét, rekordpénzdíjat tehet zsebre

"Az is bennem van, hogy történelmet írjak ebben a sportágban, a legmagasabb szinten versenyezzek szerte a világon, jó érzéseket szerezzek a teniszrajongóknak. Ez az, ami nagyon hajt engem.
Rengeteg különböző motivációs tényezőm van, és pillanatnyilag semmilyen motivációban nem szenvedek hiányt. Természetesen mindannyiunknak vannak rossz napjai vagy rossz hetei. De általában az érzés még mindig megvan." - mondta Djokovic a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóján.
Wimbledon idei 35 éves győztese mindössze egy szettet vesztett a torinói vb-címhez vezető úton, Daniil Medvedev ellen egy tét nélküli meccsen veszített el egy rövidítést, veretlenül lett bajnok. Djokovic bevallotta, hogy a rangos év végi eseményen a legjobbjához közel érezte magát, és önbizalomtól duzzadóan távozott Észak-Olaszországból.
"Mindig úgy tekintek magamra, mint a világ legjobb játékosára. Ilyen mentalitással és hozzáállással rendelkezem. Függetlenül attól, hogy ki van a hálóval túloldalán, függetlenül attól, hogy milyen a felület, függetlenül attól, hogy milyen szezon van, hogy a pályafutásom során hányadik profi szezonomnál járok. Ez mindig ugyanaz. Az ambíciók a lehető legmagasabbak.
Csodálatos szezonzáró volt, a legtöbb tornát, amelyen fedett pályán játszottam, megnyertem. A fedett pályás versenyek történelmileg nagyon sikeresek voltak számomra. Olaszországban játszani, egy olyan országban, ahol szeretek játszani, ahol nekem igazán különleges kapcsolatom van az emberekkel, még különlegesebbé teszi ezt a trófeát és ezt a győzelmet."
picture

Egy kézzel is fel tudta emelni

Fotó: AFP

Djokovic sikere különösen különleges érzés volt a szerb számára azért is, mivel a családja a pálya mellett nézte az egész tornát. A szerb úgy érzi, hogy a jelenlétük döntő szerepet játszott a pályán elért győzelmeiben.
"Nagyon hálás vagyok a feleségemnek és a gyerekeimnek, hogy eljöttek. A Touron nem sokszor adatnak meg ezek a pillanatok velük, így természetesen igyekszem minél jobban kiélvezni őket. Mindkét gyermekemet, különösen a fiamat elvittem a teniszedzések, bemelegítések és mérkőzések nagy részére. Nagyon hangos volt a döntő alatt. Nagyon meglepődtem. Végig hallottam a hangját. Nagyon benne volt az egészben.
Megkönnyítik az életemet a Touron. A nyomás, az elvárások, a feszültség, amin általában keresztülmegy az ember egy ilyen nagy versenyen, amikor ők is ott vannak, egy kicsit csökken, így tudok minőségi időt tölteni a családommal.
Ez tényleg megnyugtat, és nyugalmat ad ahhoz, hogy másnap újrakalibráljam magam, és a legjobb teniszemet játszhassam. Nagyon nagyra becsülöm ezeket a pillanatokat. Remélhetőleg, ahogy idősebbek lesznek, még inkább rájönnek, milyen különleges pillanatokat élünk át együtt."
picture

Azért csak így a legkényelmesebb

Fotó: AFP

Döntőbeli ellenfele, Casper Ruud a saját megítélése szerint túlszárnyalta a 2022-es ATP Tour-szezont. A világranglista harmadik helye a jutalma az idei szezonban szerzett három Tour-szintű címének, valamint további négy döntőjének a naptár nagyobb eseményein: Torinóban, a US Openen, a Roland Garroson és Miamiban.
Végül is kiábrándító volt, hogy végül elvesztettem ezeket a nagy döntőket
"Összességében, ha idén január 1-jén adnának egy ajánlatot, hogy a 3. helyen fejezem be az évet, és lejátszhatom azokat a döntőket, amiket játszottam, valószínűleg azonnal aláírnám a szerződést. Semmi kétség."
picture

Djokovic és Ruud a döntő végén

Fotó: AFP

Arra a kérdésre, hogy milyen volt az idei vb-döntője, később hozzátette:
"Ez motivációt és éhséget ad nekem legközelebbre, ha valaha is eljutok egy ilyen döntőbe... Remélem, hogy tanulhatok abból, amit idén csináltam és amit nem tudtam megoldani, és meglátjuk, hogyan alakul. Úgy érzem, hogy van még hova fejlődnöm, még akkor is, ha nagyon elégedett vagyok a játékommal és azzal, ahogy idén alakultak a dolgok."
Ruudot különösen meglepte az e heti torinói futása, a fedett pálya nem kedvezett az ütéseinek.
"Ez az eredmény számomra talán az egyik legmeglepőbb, itt befejezni az évet egy villámgyors fedett kemény pályán, és bejutni a döntőbe - nem tartottam túl valószínűnek. A US Openen sem számítottam arra, hogy döntőbe jutok."
Túlteljesítettem a saját elvárásaimhoz képest, úgyhogy ennek nagyon örülök.
picture

Casper Ruud büszke lehet magára és az évére

Fotó: AFP

Azzal, hogy túlteljesítette az idei szezonra kitűzött céljait - amelyek között eredetileg az első Grand Slam-negyeddöntőjének elérése szerepelt -, Ruud magasabbra tette a lécet 2023-ra. A következő nagy lehetőség már az Ausztrál Openen várja.
"Idén nem is játszhattam az Australian Openen, így ez egy nagy lehetőség számomra, hogy valamiféle revánsot vegyek ott, és remélhetőleg jó eredményt érjek el. Alig várom, hogy Ausztráliába menjek és elkezdjem az új szezont. Alig várom, hogy újra három nyert szettre menő meccseket játszhassak. Azt hiszem, már most azt mondhatom, hogy ki vagyok éhezve egy jó eredményre, és meglátjuk, hogyan alakul a jövő év.
Rengeteg pont és eredmény lesz számomra, amit meg kell védenem Ausztrália után. Remélem, hogy ezt meg tudom tenni, és még többet tudok elérni. Ez nem lesz könnyű, mert idén bizonyos versenyeken nagyon jól teljesítettem, de mindent meg fogok próbálni.”
picture

Ruud és Djokovic, a feldíszített változat

Fotó: AFP

Ruud egy újabb maratoni szezon elé néz, és a sérülések megelőzése a fő céljai között szerepel.
"Valószínűleg a jövő évtől kezdve több szem lesz rajtam. Ezt megpróbálom majd kezelni, és meglátjuk, hogyan alakul. Csak azokra a meccsekre fogok koncentrálni, amiket játszom, és onnan indulok tovább. Amikor Ausztráliában kezdesz, tudod, hogy valószínűleg több tízezer pontot fogsz játszani az évben, remélhetőleg ha jól megy, közel 80 vagy 90 meccset. Ez csak egy a sok verseny közül."
Olyan, mint egy maraton kezdete, és motivált vagy rá.
via ATP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés