Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Élesedik a harc: már csak pár hely kiadó a szezon végi vb-kre

Wojciechowski Patricia

Frissítve 26/10/2021 - 10:24 GMT+2

A 2021-es teniszszezon a végéhez közeledik, és jönnek azok a tornák, ahol be lehet gyűjteni az utolsó pontokat az ATP-, illetve a WTA vb-re történő kijutáshoz. A férfiaknál kettő, a nőknél pedig már csak egyetlen hely kiadó.

ATP FINALS 2021

Fotó: Eurosport

Összegyűjtöttük, ki lesz ott biztosan a szezon végi vb-ken, kinek kell izgulnia, és ki reménykedhet még a kijutásban.

Tavaly elmaradt, idén viszont november 10-17. között új helyszínen, Guadalajarában rendezik meg a WTA-vb-t. Ashleigh Barty lenne a torna első számú kiemeltje, de az ausztrál teniszező a járványhelyzet miatt úgy döntött, nem utazik el Mexikóba, és már a 2022-es ausztrál szezonrajtra készül. Ezáltal Aryna Sabalenka lesz a legmagasabban rangsorolt játékos. Az idei Grand Slam-győztesek közül egyedül Barbora Krejcikova kvalifikálta magát, és vesz is részt a vb-n, honfitársa, Karolina Pliskova szintén elegendő pontot gyűjtött az induláshoz. A két cseh teniszezőnő mellett Spanyolország ad két játékost, Garbine Muguruza hatodik helyen jutott ki, s Indian Wells-i győzelmével Paula Badosa is előreküzdötte magát a rangsorban, majd meg is szerezte a kijutást. Az idén fantasztikus szezont produkáló, ezáltal top 10-be kerülő Maria Sakkari, valamint a pontokat szorgosan gyűjtögető Iga Swiatek is ott lesznek a vb-n. Az utolsó megmaradt induló helyért két teniszező vív meg egymással: az az Ons Jabeur, aki idén Grand Slameken és sima WTA-tornákon is rendszeresen eljutott a negyeddöntőkig, elődöntőkig, és első arab teniszezőként pár hete a top 10-ben is debütált, valamint Anett Kontaveit, aki kevésbé látványosan ugyan, de szintén stabilan hozta a jó eredményeket a szezonban, három tornagyőzelmet szerzett 2021-ben. Jabeur indul jobb pozícióból, közel 150 pont előnye van, de a Moszkvában múlt héten tornát nyerő Kontaveit pályára lép a kolozsvári WTA-versenyen a héten, míg Jabeur könyöksérülés miatt visszalépett a Courmayeur-i tornától.
Pliskova és Muguruza a korábbi években már bemutatkozhattak világbajnokságon, a többiek azonban újoncok, így ebből a szempontból is mindenképp érdekes lesz a verseny.
A férfiaknál november 14-21. között Torino mutatkozik be, mint új helyszín. Eddig hatan biztosították helyüket, két szabad pozícióért küzdhetnek meg a többiek. Novak Djokovic, Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev és Andrey Rublev egyaránt pályára léphetnek Torinóban, Matteo Berretini pedig a bécsi 500-as torna első fordulójában begyűjtött győzelmével biztosította kijutását, így az olasz közönségnek lesz kiért szurkolnia a vb-n. Rafael Nadal áll a nyolcadik helyen a rangsorban, de ő kiesik, miután már Wimbledon előtt bejelentette, hogy befejezi szezonját. Az utolsó két helyért igazán nagy csata lehet, a mostani állás szerint Casper Ruud és Hubert Hurkacz utazhatna Torinóba, de a múlt héten Antwerpenben tornagyőztes Jannik Sinner és az Indian Wells-i bajnok Cameron Norrie is nagyon közel, 200 ponton belül állnak Ruudékhez képest. S miután Hurkacz Bécsben rögtön nyitómeccsén kikapott Andy Murraytől, ő biztosan nem tesz hozzá túl sokat eddigi pontjaihoz a héten. Felix Auger-Aliassime és a Moszkvában tornát nyerő Aslan Karatsev 700 pont körüli hátrányban állnak Ruudhöz képest, így ha nagyon meghúzzák a szezon végét, kis szerencsével akár ők is odaérhetnek. Az 1000 pont környéki hátrányban lévő Pablo Carreno Busta, Nikoloz Basilashvili, Diego Schwartzman és Denis Shapovalov esetében viszont nagy bravúrra lenne szükség.
picture

Casper Ruud áll a legjobban a még nem biztos kijutók közül

Fotó: Getty Images

A férfiaknál a biztos kijutók közül mindannyian jártak már ATP vb-n, Ruud, Hurkacz, Norrie és Sinner viszont egyaránt most debütálna.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés