Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A négyszeres GS-győztes amerikai a mozgásában látja Medvedev legnagyobb fegyverét

Takács Márton

Publikálva 18/11/2021 - 11:03 GMT+1

Daniil Medvedev egyértelművé tette, hogy ha jó formában van, bárkit képes legyőzni az ATP Touron. De miért olyan nehéz ellenfél maga az orosz? A négyszeres Grand Slam-győztes Jim Courier szakértői véleményét mondta el a US Open idei bajnokáról.

Daniil Medvedev címvédésre készül a vb-n

Fotó: AFP

Jim Courier szerint Daniil Medvedev úgy fedezi a pályát, mint senki más.

A világbajnokság címvédőjének nincs olyan szervája, mint John Isnernek, nincs olyan tenyerese, mint Rafael Nadalnak, és nincs olyan fonákja, mint Novak Djokovicnak. Egyik ütése sem olyan, mint a tankönyvi példák. De a korábbi világelső Jim Courier szerint a 198 centis orosznak van egy olyan típusú eszköze, amit ő maga még sosem tapasztalt mástól: a mozgása.
"Soha nem láttam még ilyet. Soha nem láttam még senkit, aki ilyen jól tudná fedezni a pályát. Alexander Zverev és szerintem Daniil is ugyanabba a kategóriába tartozik, mert nagyon magasak és hihetetlenül keményen tudnak védekezni." – véli Courier.
Ez nem azt jelenti, hogy Medvedev egy egész meccsen át letáborozik az alapvonal mögött és onnan kergeti a labdát. Az orosz olyan képességek keverékével rendelkezik, amelyek zavarba hozzák az ellenfeleket.
"Érdekes kombináció, mert óriási szervája van, ő az egyik legjobb első adogató a mezőnyben, és a második szerváját is képes felpörgetni. De aztán, ha egyszer egy labdamenetbe kerül vele az ember, a védekező játéka is elképesztő. Nagyon jól fedezi a pályát annak hátsó részéről. Tud támadni, de számomra a védekezése az, ami igazán megkülönbözteti őt, az a képessége, hogy az ellenfelei nagyon kicsinek érzik a pályát."
Medvedev szükség esetén hátrál, és összezsugorítja a pályát. Azonban ne lepődjünk meg, ha kihasználja a rövid labdákat, és maga is agresszívan játszik, hogy kellemetlen helyzetbe hozza a játékosokat.
picture

Valaki hozzon egy mikroszkópot Medvedevnek, és mondja meg, hogy lábhiba volt-e!

"Ő még mindig azon ritka srácok egyike, akinek ha rövid labdát adnak, lehet, hogy hátrál, ahelyett, hogy a hálóhoz jönne. De ő nem az alapvonal mögül 25 méterről üt vissza az adogatások fogadásakor, és nem marad ott állandóan. Visszajön az alapvonalhoz, és időt vesz el az ellenfeleitől."
Mindezen okok miatt, és még sok más miatt is, a világranglista második helyezettjének legyőzése nagy kihívás. De néhány évvel ezelőtt nem feltétlenül számítottak rá, hogy ebben a helyzetben lesz. Még 2018 augusztusában sem volt a világranglista első 50 helyezettje között.
"Daniil és az edzője, Gilles Cervara nagyszerű munkát végeztek a játékának kiegészítésében. A röptéi javultak. Még mindig nem nagyszerűek, de már sokkal jobbak. Rájött, hogy hova kell állnia a pályán, így idővel megváltozott, hogy honnan védekezik, és hogyan jut vissza az alapvonalhoz. Folyamatosan fejlődött, és a meccsei megnyeréséből fakadó önbizalom egyre több győzelmet eredményezett nála."
picture

Villámkezű Daniil

Fotó: AFP

Ami Medvedevet még veszélyesebbé teszi, az az, hogy az önbizalma szárnyal. A US Openen a Djokovic elleni győztes döntőben szerezte meg első major-trófeáját, véget vetve ezzel a szerb naptári Grand Slam-álmainak. A 25 éves orosz idén az Ausztrál Open fináléjába is bejutott, és Torontóban ATP Masters 1000-es bajnoki címet is szerzett.
"Hatalmas. Micsoda változást jelentett számára, hogy tudta, hogy megnyerhet egy ilyen tornát, mint amilyen a US Open, különösen annak fényében, hogy Novak számára mi volt a tét. Az, hogy abban a pillanatban is képes volt ilyen szinten teniszezni, lenyűgöző volt. Ausztráliában úgy tűnt, hogy felkészült valami nagyon jóra, de ott elég gyenge meccset játszott. Ezért különösen édes érzés lehetett, hogy New Yorkban viszont sikerrel járt."
picture

Ismét összecsapott a két nagyágyú, Zverev nem adta könnyen a győzelmet Medvedevnek

Medvedevnek annyi eszköze van a győzelemhez, hogy egy rossz nap egyes területeken nem feltétlenül jelent katasztrófát számára. Mit kell Courier szerint tenni ahhoz, hogy legyőzzék őt?
"Azt hiszem, türelmesnek kell lenni vele szemben. Ki kell várni az embernek, amikor eljön az ideje mert olyan gyorsan felzárkózik, és aztán nagyszerű ütéseket produkál nehéz helyzetekben."
A vb-címvédő Medvedev vezeti a Vörös csoportot a torinói évzáró tornán, és már biztos elődöntős, mivel előbb az újonc Hubert Hurkaczot, majd a 2018-as világbajnok Alexander Zverevet győzte le. Csütörtök este Jannik Sinner ellen zárja a csoportkört.
via ATP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés