Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal: Két hónapig nem edzettem, meglátjuk, milyen formában leszek

Németh Dániel

Publikálva 06/05/2022 - 12:14 GMT+2

Madridban jöhet a harmadik összecsapás Rafael Nadal és Carlos Alcaraz között. Mindketten a másikat tartják esélyesebbnek, abban viszont egyetértettek, hogy kemény küzdelem vár rájuk. Nadal a sajtótájékoztatón arról is beszélt, milyen nehézségekkel szembesül egy sérülésből visszatérő teniszező, és miért nem bánkódik, hogy maratoni hosszúságú lett a David Goffin elleni meccs.

Rafael Nadal

Fotó: AFP

Rafael Nadal és Carlos Alcaraz is alaposan megdolgozott a győzelemért, de végül összejött az álom negyeddöntő.
Voltak pillanatok, amikor picit messzebb kerültünk tőle, de végül összejött a Nadal-Alcaraz negyeddöntő a madridi 1000-es tenisztornán. Némiképp meglepő módon a 21-szeres Grand Slam-bajnoknál rezgett jobban a léc, pedig szett- és brékelőnye is volt, a második szettben 5:3-nál pedig már a győzelemért adogathatott. David Goffin azonban mérkőzéslabdát is hárítva visszabrékelt, sorozatban négy játékot nyert, majd a döntő szettben kiharcolta a rövidítést, amelyben neki is akadtak meccslabdái – szám szerint négy.
Lehetett volna ez egy könnyed, kétszettes siker is, de végül egy háromórás drámává érett, amelyen újfent a legendás küzdőszellem segítette át Nadalt. „Mindent egybevetve ezek a meccsek a szenvedésről szólnak. Sokszor elmondtam már: meg kell tanulni, hogyan éld meg ezeket a helyzeteket, és meg kell találni a módját, hogy élvezd ezt a fajta szenvedést. Ezért dolgozunk: az izgalmas pillanatokért”fogalmazott a meccs után a spanyol.
Nincs mögöttem sok edzés, még meglátjuk, hogyan ébredek holnap, hiszen két hónap felkészülés kiesett. Készen kell állnunk, elfogadni, hogy talán nem lesz könnyű dolgunk. A győzelemnek azonban örülök, hiszen így a következő napon is pályára léphetek.
Nadal természetesen számított rá, hogy lesznek hullámvölgyek a játékában, erre már a torna előtt felhívta a figyelmet. „Mozgás, stabilitás a játék terén, illetve a test felkészítése” – sorolta fel azt a három dolgot, amit most a legfontosabbnak tart. „19 vagy 20 évesen más visszatérni egy sérülésből, mint amikor közel 36 éves vagy. Egy sérülés esetén az az első lépés, hogy meggyógyulj, utána viszont újra üzembe kell hoznod a gépezetet.”
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

„Ez a munka nem annyira egyszerű, az újrakezdésnél fájdalmaid vannak, méghozzá a tested különböző pontjain, amit menedzselned kell. Elsősorban az edzéseken keresztül, illetve azzal a munkamennyiséggel, amit el tudsz végezni, vagy épp amit nem” – magyarázta Nadal, aki azt is elmondta, nem kell aggódni, ha azt látják rajta, hogy biceg a mérkőzései után. A hosszabb találkozók (és edzések) után ez normális nála, jó ideje együtt kell élnie ezzel a sérüléssel.
„Ha naponta látnátok, nem aggódnátok, mert sokszor bicegek. Mindig fáj a lábam, különösen egy háromórás mérkőzés vagy egy hosszabb edzés után. Most már az a normális, hogy egy kicsit rosszul járok. Van egy krónikus lábsérülésem, amire nincs gyógymód. Része az életemnek, és ez az árnyoldala, ha nem sikerül korábban lezárni a meccset. Viszont az is jó, hogy hosszabb meccset játszottam, mert a lábamnak újra hozzá kell szoknia a versenyzéssel járó terheléshez.”
Nadal azt is hozzátette: a közönség sokat segített neki, hogy átlendüljön a holtponton Goffin ellen. „10-12 ezer nézőnek kulcsfontosságú szerepe van a döntő pillanatokban, mert mindig extra lökést adnak. Ezekben a pillanatokban csak a végső céljaidra figyelsz, ők pedig melletted állnak. Talán volt, hogy cserben hagytam őket, viszont abban a tekintetben egyszer sem, hogy igyekeztem. Olyan keményen, amennyire csak tudtam.”
Vélhetően az Alcaraz elleni mérkőzésen is mögötte állnak majd a nézők, noha a férfi tenisz új sztárját is imádják az országban. A 19 éves teniszező győzelemmel ünnepelte a születésnapját, három játszmában legyűrte Cameron Norrie-t, és ezzel készülhet karrierje harmadik Nadal elleni meccsére. Egy évvel ezelőtt, épp Madridban játszották az elsőt, ám a helyzet nehezen lehetne különbözőbb: akkor Alcaraz 100-on kívül volt a ranglistán, most pedig top 10-es játékos.
Attól viszont mindenkit óva intett, hogy őt tekintsék a meccs esélyesének. „Épp az ellenkezőjét fogom mondani annak, amit ő. A világ egyik legjobb játékosa, salakon pedig egyértelműen a legjobb. Tudom, hogy azt mondja, én vagyok az esélyes, és nincs megfelelő állapotban erőnlétileg, mert sérülésből tért vissza, de mindig Rafára kell tekintenünk esélyesként. Elvégre ötször nyerte meg ezt a tornát, és fantasztikus dolgokat ért el salakon.”
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Nadal ugyanis úgy fogalmazott: a körülmények most inkább Alcaraz mellett szólnak. „Nagyon nehéz meccs lesz természetesen. Úgy gondolom, hogy jelenleg jobb nálam, dinamikus, megvan a momentum. Tudatában vagyok annak, hol tartunk jelenleg. Nagyon reális ember vagyok, ami nem jelenti azt, hogy ne hinnék abban, hogy le tudom győzni, de ma jobb erőnléti állapotban van. Én úgy jöttem ide, hogy előtte nem is játszottam meccset. Fiatalabb is, ami szintén extra energiát jelent.”
Az előző két mérkőzésüket Nadal nyerte; Madridban tükörsimán győzött, Indian Wellsben viszont három játszmában. „Kétszer kikaptam tőle, és szerettem volna, hogy összejöjjön a harmadik meccs. Szerintem ez más lesz, mint a tavalyi, vagy akár az előző Indian Wellsből. Izgatott vagyok, hogy Rafával játszhatok Madridban, a spanyol közönség előtt. Nagyszerű nap és nagyszerű mérkőzés lesz”jósolta Alcaraz, aki azt is hozzátette: tisztában van a feladat nehézségével.
Mindig azt mondtam, hogy neki 1000 élete van. Minden egyes kemény mérkőzésen meghal, hogy aztán mégis túléljen. Amennyiben jól játszom, lehet esélyem a győzelemre.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés