Ashleigh Barty csodálatos üzeneteket kapott a legnagyobb ellenfeleitől is.
Láttunk örömkönnyeket hullajtó embereket a rongyossá nézett videókon, amikor a System Of A Down 20 éve óriási koncertet adott Ausztráliában, és együtt énekelhette a közönség a zseniális Toxicityt Serj Tankiannal, ahogy bizonyára sokan sírtak akkor is az ötödik kontinensen, amikor Nick meghalt a Szívtipró gimiben.
Most a teniszvilág női szakágának megannyi jeles tagja számolt be arról Iga Swiatektől Simona Halepen át Emma Raducanuig, hogy sírva, vagy legalább megdöbbenve fogadták a hírt, miszerint a világelső, háromszoros Grand-Slam-győztes, nem csak Ausztráliában méltán közkedvelt Ashleigh Barty visszavonul, mégpedig a csúcson.
Agel Open
Nagy küzdelemre késztette a világelsőt az ausztrál lány, de fel kellett adnia a meccset
TEGNAP - 16:58
Akkor még nem tudta - ahogy igazából egyikünk sem -, de Ashleigh Barty profi pályafutásának utolsó ütése csak néhány méterrel kerülte el Danielle Collinst. Ez egy tenyeres nyerő volt, és megpecsételte Barty kétszettes győzelmét az Ausztrál Open idei döntőjében.
Mindössze 52 nappal később a világelső bejelentette, hogy 25 évesen visszavonul. Collins az ágyban feküdt, amikor helyi idő szerint kedden nem sokkal este 10 óra után megtudta a hírt.
"Szerintem nagyon király, hogy 25 évesen visszavonulhat. Melyik más szakmában lenne erre lehetősége az embernek? Nem sok ilyen van. Szerintem ez hihetetlen a sportágunk számára. Hosszú ideje a csúcson van. Kicsit meglepő, de azt hiszem, nagyon izgatott vagyok Ash miatt, hogy mit fog elérni a pályán kívül, és hogy milyen következő lépéseket tesz az életében.” - mondta Collins a riportereknek a Miami Openen szerdán.

Ash Barty és Danielle Collins az AusOpen idei döntőjén

Fotó: AFP

Egy csomó másik topjátékos is kifejezte támogatását a háromszoros major-bajnok mellett.
Barty 114 egymást követő héten át volt világelső, a most a 2. helyen álló Iga Swiatek válthatja az élen, a tavalyi Garros-győztesnek ehhez elég bejutnia a harmadik fordulóba Floridában. Ha a lengyel kikap a 64 között Miamiban, akkor a hatodik helyen álló Paula Badosa megelőzheti őt, ám ehhez a spanyolnak meg kell nyernie a versenyt.
Swiatek bevallotta a miami sajtótájékoztatón, hogy könnyekkel reagált Barty visszavonulásának hírére.
„Azt már tudjátok, hogy szeretek sírni, úgyhogy sokáig sírtam. Úgy értem, sok zavarodottság volt bennem, az biztos. De szomorúság is, mert amikor arra a játékosra gondolok, aki fizikailag, mentalitásban, és a tenisz szempontjából is igazán teljes, mindig Ash jutott eszembe, mindig felnéztem rá. És ez még mindig így van.
Az is nagyon jó lenne, ha a következő években még versenyezhetnék vele, és megpróbálhatnék egyre jobban és jobban játszani, hogy legyőzhessem a nyeséseit. Hiányozni fog nekünk, az biztos.”

Barty és Swiatek tavaly Madridban

Fotó: AFP

Swiatek már szintén az ágyában feküdt a miami apartmanjában, amikor az egyik stábtagja bekopogott hozzá, és felszólította, hogy tegye le a laptopját.
"Már ettől is megijedtem. Azt mondták, lehetséges, hogy világelső leszek. Őszintén szólva, amikor igazán átgondoltuk a helyzetet, és amikor elolvastuk az összes hírt, az összes szabályt, ami érvényes lehet, rájöttünk, hogy igazából nincs értelme most ezen gondolkodni, mert olyan rövid időnk van arra, hogy felkészüljünk egy újabb versenyre. A munkánkra kell koncentrálnunk.” – tette hozzá Swiatek.
Serena Williamshez hasonlóan Barty is szakított időt arra, hogy a megszokottnál jobban figyeljen a teniszen kívüli életére. Ez e sorok írójának mindig is szimpatikus volt, úgy vette komolyan a sportágat és ért benne a csúcsra, hogy közben mindig is tudta, hogy van ennél fontosabb is, sőt, csak fontosabb dolgok vannak ennél az életben.

Barty a visszavonulása bejelentésekor

Fotó: AFP

Az ausztrálok kedvence három hosszabb szünetet tartott az évek során - visszatekintve ez egy sor jelentős támpontot jelentett a végleges búcsújához -, és mindegyik után nyert egy-egy majort. A 19 éves US Open-bajnok, Emma Raducanu nagyon is tisztában volt ezzel a kapcsolattal.
"Azt hiszem, ez valószínűleg segített neki. Ha túlságosan telítődünk egy dologgal, az nem egészséges, bármit is csinálunk. Úgy érzem, ez csak azt mutatja, hogy ha egy kis szünetet tart az ember, és ezután visszatér, éhes a sikerre, készen áll a kihívásokra. Alapvetően feltöltődve jött vissza.
2020-ban 18 hónap szabadságot vettem ki. 2021-ben kezdtem újra. Mivel megvolt bennem a vágy, hogy tényleg ott legyek a pályán, annyira éhes voltam a teniszre, hogy úgy érzem, tavaly nyáron is nagyszerű eredményeket értem el. Igen, ez csak azt mutatja, hogy nem csak a tenisz kell.”
Raducanu értékelte Barty sokoldalúságát, játékának változatosságát is
"Szerintem nagyszerű játékos volt, és sok változatosságot hozott a teniszébe. Ezt nagyon tiszteltem. Sokat merítettem belőle, ahogyan képes volt variálni a játékát.”

Raducanu elkerülte a pályán Bartyt

Fotó: AFP

A tizenkilenc éves Leylah Fernandez, aki a tavalyi US Open döntőjében éppen Raducanutól kapott ki, meglepődött Barty döntésén. Azt mondta, megpróbálja majd követni a példáját.
"Egyszerűen csak örülök mindannak, amit elért, és annak, hogy milyen nagyszerű példakép nemcsak a jelenlegi profi játékosok, hanem a következő generáció számára is. Látom, hogyan dolgozik. Látom, hogy milyen profi. Tudom, mi a következő lépésem, mit kell tennem, hogy remélhetőleg elérjem azt, amit ő elért."
Hogyan dolgozta fel a 18 éves Coco Gauff Barty bejelentését?
"Igazából nem tudom kimondani ezt a szót. Azt akartam mondani, hogy ez egy olyan kegyetlen húzás. Valami mást akartam mondani, de nem tudok. Nyilvánvalóan a legjobbakat kívánom Ashnek. Határozottan meglepődtem ma reggel, amikor megláttam a hírt. Örülök, hogy a saját feltételei szerint vonulhatott vissza, nem sérülés vagy ilyesmi miatt.”
Raducanu, aki még mindig csak 19 éves, azt mondta, hogy a lehető leghosszabb ideig, ha lehet, a 30-as éveiig szeretne a teniszben aktív maradni. Sajnálja, hogy kihagyta a lehetőséget, hogy akár csak egyszer is játszhasson Bartyval.
"Úgy érzem, hogy ez egy jó kihívás lenne számomra, mert annyira más, mint amit a touron látunk. Nagyon szerettem volna ellene játszani."

Leylah Fernandez Indian Wellsben

Fotó: AFP

Barty visszavonulását láthatóan inkább a pozitívumok felidézésével kommentálták a megszólalók, Swiatek így folytatta:
"Tulajdonképpen még azt is mondja, hogy nem várja el, hogy az emberek megértsék ezt, mert ez egy elég szokatlan helyzet. Nagyon tisztelem és nagyon bátornak tartom, hogy meghozta ezt a döntést. A körülötte lévő elvárások mellett, azt hiszem, ez egy példa nemcsak nekünk, teniszezőknek vagy más sportolóknak, hanem minden embernek, hogy a saját boldogságunkat kell első helyre tennünk.”
A Twitteren fejezte ki véleményét Barty visszavonulásáról több más teniszcsillag is.
Simona Halep meghatódva fogalmazta meg véleményét: "Ash, mit mondhatnék, tudod, hogy sírok, ugye? Barátom, hiányozni fogsz a tourról. Más voltál, különleges, és csodálatos pillanatokban volt részünk. Mi lesz a következő lépésed? Grand Slam-bajnok leszel a golfban?! Légy boldog, és élvezd az életed maximálisan!”
Serena Williams is a csalódottságának adott hangot: "Ash, nem tudok hazudni, szomorúan olvastam a döntésedet, de örültem is az új fejezetednek. Mindig a rajongód maradok. Minden szeretetemet küldöm neked.”
Angelique Kerber a fentiekhez hasonlóan szintén frappánsan fogalmazott: "Teljes szívedet a sportunknak adtad, és oly sokakat inspiráltál az utad során. Egy igazi bajnokként és a saját feltételeid szerint hagyod el a teniszt, egyszerűen a saját utadat követve, ahogy mindig is tetted. Kövesd tovább az álmaidat, tudom, hogy így lesz.”
Petra Kvitova is a legnagyobb szeretet hangján beszélt (írt): "Ash, nincsenek szavaim... valójában most is megmutatod az igazi klasszisodat, hogy ilyen gyönyörűen hagyod el a teniszt. Annyira boldog vagyok, hogy megoszthattam veled a pályát... a tenisz nélküled már nem lesz ugyanaz! Csodállak mint játékost és mint embert... csak a legjobbakat kívánom neked!”
részben via WTA

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Agel Open
Kvitova továbbjutott Ostravában
03/10/2022 - 20:27
Billie Jean King Cup
Lemondta a válogatott-szereplést és élesen bírálta a tenisz vezetőit a világelső
03/10/2022 - 12:02