Akárhányszor kérdezték tőlem, hogy szerintem miért lett Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic ekkora legenda, sok minden mellett mindig fontosnak tartottam kimondani három nevet.
Mirka, Xisca és Jelena.
Feltűnt nektek, hogy az a három férfi teniszező, aki 20 Grand Slam-trófea fölé jutott, három olyan lányt vett el feleségül, akivel még tinédzser korában találkozott? Azaz az első nagy szerelmét.
Laver Cup
Federer: „Hihetetlen volt Rafától, hogy eljött Londonba, sosem fogom elfelejteni”
3 ÓRÁJA
Persze nem állítom, hogy ez a követendő út, hiszen az élet az esetek többségében úgy működik, hogy az első nagy szerelem elmúlik, pont azért, hogy aztán valami még nagyobbat és jobbat találjunk. De néha nem így működik, és talán nem véletlen, hogy ez a három földöntúli magasságokba érő teniszező 20 éve tartó szerelmekkel jutott el 20 Grand Slamig és azon is túl.
Talán az ilyen különleges életű sportlegendáknak, akiknek a gyermekkora sokkal rövidebb és a felnőtté válás jóval korábban kezdődik, akiknek kiskamasz koruktól állandó utazás, nyomás, verseny és megfelelési kényszer az élet, sokkal fontosabb az, hogy legyen egy erős és állandó bástya a háttérben, aki tűzön-vízen át kitart mellettük.
Talán ezért vette el gimnáziumi szerelmét Novak Djokovic. Talán ezért vette el húga gyerekkori barátnőjét Rafael Nadal.

Roger és Mirka Federer

Fotó: AFP

Talán ezért vette el Roger Federer azt a lányt, akinek félve udvarolt sydney-i olimpián, huszonkét évvel ezelőtt. Pedig ők akkora sztárok, hogy bárkit megkaphattak volna.
És talán ezért fontos most, hogy a számtalan Roger Federert méltató cikk mellett írjunk valakiről, aki nélkül lehet, hogy ezt az egészet nem élhettük volna meg.

Mirka Federerről.

Miroslava Vavrinec ígéretes tehetségnek indult, maga Martina Navratilova fedezte fel, ám sérülései miatt hamar felhagyott a profi tenisszel. Majd egy olyan ember felesége és támasza lett, akinek a nevét mindenhol a világon ismerik.
Mirka Federert viszont huszonöt év alatt sem ismertük meg igazán. Sosem volt egy modellalkat, se nem szépségkirálynő, nem lett belőle világjáró influenszer, és később sem vált négyikres insta-anyukává. Interjúkat sem adott, nem haknizta körbe az összes magazint, nem szerepelt címlapokon.
Minden nyilvános megjelenése Roger Federerről szólt, és miatta volt. Nem akart a fényében állni, sem abban sütkérezni, csak szépen, csendben ott volt mellette. Támogatta minden döntésében, és hagyta, hogy a tenisz irányítsa az egész család életét. Segített, szervezett, levette a terhet a válláról. Majd szült két ikerpárt, és vállalta, hogy négy gyerekkel is utazik vele, amíg van értelme. Határozott, néha kemény döntéseket is felvállalt, és mindig őszintén elmondta véleményét világhírű férjének.
Ennyit tudunk róla, és ezt sem tőle, ezt is Roger Federer mesélte el.

Mirka Federer

Fotó: AFP

Emlékszem, amikor a 2008-as Roland Garroson megnyerte az elődöntőt, a Philippe Chatrier stadion játékos várójában találkoztunk Mirkával. Végtelenül szerényen viselkedett, mindenkinek a szemébe nézve köszönt, majd ő maga rendelt Rogernek 15 fehér pólót telefonon, mert már Wimbledonra készültek.
Párja addigra már a világ egyik legjobban kereső sportolója volt, tehát Mirka nyugodtan hátradőlhetett volna a gyémánt jegygyűrűjét bizergálva a napsütésben. De még akkor is ő intézte el, hogy Roger Federernek legyen elég tiszta pólója a következő tornán.

Mirka Federer

Fotó: AFP

„Mellettem állt már akkor is, amikor még egy senki voltam, és nyolcvankilenc trófeával később még mindig itt van. Mirka nagyon fontos számomra, és ezt ő is tudja, én is, sőt mindenki tudja. Boldog vagyok, hogy a feleségem, a legfőbb támogatóm, és mindig megmondja nekem az igazat.” – mondta Federer a 2017-es ausztráliai győzelme után.
Bár a Sydney-i olimpián az akkor 19 éves Federer lecsúszott a bronzéremről, de megismerte Mirkát, aki szintén a svájci olimpiai csapat tagja volt. Nagyon megtetszett neki a nála három évvel idősebb lány, de nem mert igazán közeledni felé. Sokat nevettek azokban a napokban, ám végül egy birkózó csapattársnak kellett széttrollkodnia Rogert, hogy legalább próbálja megcsókolni Mirkát. Ez végül a záróünnepségen történt meg, a kapcsolat pedig folytatódott, az első években még titokban.
A Hopman Kupa vegyespárosuknál már lehetett sejteni, hogy több van közöttük barátságnál, aztán Mirka nem sokkal később, Budapesten játszotta utolsó profi mérkőzését és abbahagyta a versenyzést.

Miroslava Vavrinec és Roger Federer

Fotó: AFP

A tenisz iránti mérhetetlen szeretetét onnantól már Roger Federer párjaként élte meg, és te jó ég, micsoda kárpótlás lehetett ez. Federer sokszor elmondta, hogy tinédzser korában nem szeretett edzeni, de Mirka elhivatottsága, szorgalma és kitartása óriási hatással volt rá, így ő is elkezdett rendesen dolgozni.
Ennek (is) köszönhetően végigszurkolhatott 31 Grand Slam-döntőt, intézhetett tiszta pólót a férjének számtalan tornára, aztán elvihette a négy gyereket a világ legfontosabb tenisz stadionjaiba, hogy lássák apát játszani.
És ott lehetett mellette 2022. szeptember 15-én, könnyes szemmel átölelve, amikor Roger Federer felolvasta azt a hangüzenetet, ami miatt lehet, hogy nem állt volna meg az egész világ pár percre, ha nincs Mirka Federer.
https://i.eurosport.com/2022/09/18/3456057.jpg
Tenisz
Djokovic Federeréhez hasonló befejezést képzel el magának is
6 ÓRÁJA
Tenisz
Federer visszavonulásával a rá jellemző tökéletességet, méltóságot, nemességet veszítjük el
TEGNAP - 17:56