Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Egy olyan élmény, mint Federer búcsúja, csak egyszer adatik meg az ember életében”

Kálmán Laci

Publikálva 30/09/2022 - 15:29 GMT+2

A világranglista második helyén álló Casper Ruud álmodni sem mert arról, hogy ott lehet Roger Federer közvetlen közelében, amikor a svájci lejátssza a búcsúmeccsét. Sőt, ennél végül sokkal több is megadatott a norvégnak, hisz részese lehetett annak a tornának, annak a hétvégének, amely méltó ünneplés, nevetés, könnyek és sok ölelés közepette elbúcsúztatta a 20-szoros Grand Slam-bajnokot.

Roger Federer és Casper Ruud

Fotó: Eurosport

Casper Ruud azt mondja, élete egyik legcsodálatosabb napja volt, amikor Roger Federer elköszönt a tenisztől.
Bár az utolsó meccset nem játszotta le a Laver-kupán, ennek semmiféle jelentősége nem volt a számára, hiszen így is egy olyan életre szóló élményt kapott ettől a hétvégétől, amelyre nem nagyon volt felkészülve. Ruud borzasztóan hálás, hogy ott lehetett a londoni O2 Arénában Federer búcsútornáján.
A norvég méltán lehetett tagja az európai válogatottnak, hisz két Grand Slam-döntőt is játszott az idén, az elsőt a Roland Garroson, a másodikat néhány héttel ezelőtt a US Openen. Az ő győzelmével indult a Laver-kupa, ugyanis az első nap első mérkőzésén megverte Jack Sockot, mindössze néhány órával Federer utolsó hivatalos mérkőzését megelőzően.
Amikor bejelentették, hogy tagja leszel a Team Europe-nak a Laver-kupán, azt írtad a Twitteren, hogy ’Álmodom?’. Mennyire volt ez más, mint egy évvel ezelőtt Bostonban?
Annyiban hasonló volt, hogy tavaly is utolsóként kerültem be a csapatba. Egy erős, fiatal csapat tagja voltam, és olyanokkal játszottam, akik jobbak voltak nálam. Az idén nagyon más volt, hogy ott volt a Nagy Négyes valamennyi tagja, a legendák, akik ott nyüzsögtek körülöttünk. Az első hivatalos csapatvacsora rendkívül jó hangulatban telt. Hihetetlenül jól éreztem magam, és közben egyre inkább az volt bennem, hogy ez életem legszuperebb napja.
Sosem könnyű először pályára lépni, Björn Borg azonban téged rakott be a pénteki első találkozóra. Milyen volt beindítani a tornát, amely Federer búcsútornája volt, ráadásul úgy, hogy aznap este volt a svájci utolsó meccse?
Jól kezdtem. Nem voltam nyugodt, de szépen megoldottam a nehéz helyzeteket, de aztán Sock visszabreakelt, amikor a játszmáért adogattam. Ezt nehéz volt megemészteni. Hihetetlen gémet játszott, csodálatos nyerő röptéket szórt. Akkor nem sok mindent tudtam tenni, később aztán szerencsére visszajöttem, elvettem a szerváját újra, és behúztam a szettet.
picture

Casper Ruud

Fotó: Getty Images

A második játszmában végig jól éreztem magam, csak épp nem tudtam lebreakelni. Aztán 5:5-nél játszottam egy gyenge adogatójátékot, ami sajnos benne van a pakliban. Aztán jött a meccset lezáró tie-break, nem kezdtem jól, ide-oda billent a dolog. Volt egy jó sorozatom, de a vége felé megakadtam. Úgyhogy a végén nagyon boldog voltam, hogy sikerült megszereznem a vezetést a Team Europe-nak.
És milyen volt ott állni Roger, mellett, miután elment a meccslabda, és jöttek a búcsú pillanatai? És milyen volt látni, ahogy a példaképed, Rafa is a könnyeivel küszködött?
Úgy éreztem, nagyon kivételes helyzetben vagyok és baromi szerencsés, hogy ott lehettem a közelükben. Roger a meccs után odajött hozzánk, és megölelte valamennyi csapattársát, ez egy hihetetlenül szép pillanat volt a számomra. Egész gyerekkoromban néztem őt a tévében, de azt sosem hittem volna, hogy ott lehetek a közvetlenül mellette, amikor lezárja a pályafutását.
Ő és Rafa is nagyon elérzékenyültek. Nagyon megindító volt látni, hogy bár óriási ellenfelek voltak a pályafutásuk során, az egyik legkomolyabb rivalizálás volt az övék, közben mennyire jó barátok is lettek. Hihetetlen volt.
picture

Roger Federer and Rafael Nadal of Team Europe interact during the doubles match between Jack Sock and Frances Tiafoe of Team World and Roger Federer and Rafael Nadal of Team Europe during Day One of the Laver Cup

Fotó: Getty Images

Mit csináltatok, miután levonultatok a pályáról? Elég késő volt már, amikor a péntek esti program és az ünneplés befejeződött.
Mi is nagyon elérzékenyültünk, és nem igazán tudtunk mit mondani egy ilyen helyzetben. Roger tartott nekünk egy kis beszédet, ami nagyon kedves volt tőle. Hálás volt az elmúlt évekért, de azért is, hogy ott voltunk mellette, és megosztottuk vele ezt a pillanatot. Ott voltak a legnagyobb riválisai, néhány nagyon jó barátja. Én egyszerűen csak boldog voltam, hogy ott lehettem.
Ezután visszamentünk a szállodába, eléggé késő volt már. Iszonyú nehéz volt elaludni, úgyhogy örültem, hogy másnap nem kellett játszanom. De a csapat végül is jól teljesített szombaton, a négy meccsből hármat behúztunk.
picture

Roger Federer et Rafael Nadal

Fotó: Imago

Mit jelent számodra, hogy átélhetted ezt a megfizethetetlen élményt a családoddal és a csapatoddal?
Ez olyan élmény volt, ami csak egyszer adatik meg az életben. Jó, hogy megoszthattam a csapattársaimmal, de a családom, a barátaim és a barátnőm is rettenetesen boldogok voltak. Minden nap ott voltak fenn a lelátón. Én pedig egyszerűen csak hálás vagyok. Remélem, amikor Rafa, Novak és Andy visszavonulnak, akkor is ott lehetek, mert ez a néhány nap hihetetlenül sokat adott nekem.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés