Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic szerint sportszerűtlen volt az ellenfele, és nem csak a testére ütött lecsapás miatt

Németh Dániel

Frissítve 17/05/2023 - 12:57 GMT+2

Internazionali BNL d'Italia - Novak Djokovic a római tenisztorna 4. fordulójában 6:3, 6:4-re legyőzte Cameron Norrie-t. A szerb teniszező ezzel sorozatban a 17. alkalommal jutott el legalább a negyeddöntőig Rómában, mégsem volt teljesen elégedett. Norrie viselkedése ugyanis meglepésként érte, a világelső szerint több sportszerűtlen húzása is volt a brit játékosnak.

Djokovic feszült hangulatú meccsen jutott tovább Norrie ellen

Novak Djokovic lassacskán kezd formába lendülni, ellenfele viselkedése miatt azonban bosszankodott egy sort.

„Ő szította a tüzet, én erre reagáltam. Nem fogom szó nélkül tűrni, ha valaki így viselkedik. Reagálni fogok” – fogalmazott a világelső a keddi mérkőzését követően. De mi volt az, ami felbosszantotta Djokovicot egy olyan mérkőzésen, amit egyébként remek tenisszel, 6:3, 6:4-re megnyert? Mindenekelőtt egy lecsapás, ami a pálya helyett a szerb teniszezőt találta el, Djokovic szerint ugyanis elkerülhető lett volna az eset, még a felvételek sem győzték meg teljesen az ellenkezőjéről.
A történtekhez hozzátartozik, hogy Cameron Norrie elsősorban a labdát figyelte, és ha észlelte is, hogy Djokovic a pálya közepén áll, azt már aligha látta, hogy a szerb feladta a pontot, neki pedig elég lett volna áttolnia a labdát a másik térfélre. Djokovic szerint azonban - még ha a mozdulat nem is volt szándékos – a jelenet csak a hab volt a tortán, Norrie számlájára egyéb sportszerűtlenségek is felkerültek, köztük az 5:4-nél (amikor épp Djokovic adogatott volna) kért ápolással.
Visszanéztem a jelenetet. Talán mondhatjuk, hogy nem szándékosan csinálta. Nem tudom, hogy látott-e. Perifériásan mindig látod, hol áll az ellenfeled. A labda rendkívül lassú volt, és közel álltunk a hálóhoz. Megfordultam, mivel számomra véget ért a pont.
„De talán nem is erről szólt igazán, hanem a különböző jelenségek együttes hatásáról. A meccs kezdetétől fogva csinált olyan dolgokat, amiket persze megtehetett. Kérhet ápolást. Eltalálhatja az ellenfelét. Mondhatja az ellenfele arcába, hogy C’mon szinte minden egyes labdamenet után, lényegében az első játéktól kezdve. Azonban ezek azok a dolgok, amikről játékosként mindannyian azt mondjuk az öltözőben, hogy nem igazságosak, nem így kezeljük egymást. De nem tilos, szóval…”
Djokovic azt is elmondta, hogy furcsának találta Norrie viselkedését, mivel szoktak együtt edzeni, és a pályán kívül remek srácnak tartja, harag viszont nincs benne, túltette magát a történteken. Ennél aggasztóbb lehetne a szerb számára, hogy a meccs némi csúszással indult, mivel Djokovic vállát ápolni kellett az öltözőben. A 22-szeres Grand Slam-bajnok ezzel kapcsolatban szűkszavúan nyilatkozott, nem részletezte a probléma természetét.
picture

Djokovicot véletlenül telibe lőtte az ellenfél egy lecsapással, a világelső kiakadt

„Valóban volt valami, de erről nem szeretnék sokat beszélni. Későn kezdtünk el bemelegíteni, mivel csak két pálya állt a játékosok rendelkezésére. Mondhatjuk, hogy a felkészülés ilyen szempontból nem volt ideális. Tíz perccel a mérkőzés előtt fejeztem be a bemelegítést. Elég hideg is volt. Igyekeztem mindent időben befejezni, ennyi. A supervisortól kaptam hét-nyolc perc extra időt, ezzel el is intéztük.”
Djokovic sorozatban 17. alkalommal jutott el a római tenisztornán legalább a negyeddöntőig, ezzel is alátámasztva, hogy ez a legsikeresebb salakpályás versenye. „Ez az egyik kedvenc versenyem, egyben az egyik legkiegyensúlyozottabb is, minden borítást figyelembe véve. Sokszor megnyertem a tornát, rengeteg döntőm és elődöntőm volt, és az előző 17 évben mindig eljutottam legalább a negyeddöntőig. Ezt a versenyt nem hagytam ki, egyszerűen imádok itt játszani.”
Úgy gondolom, épp a legjobb pillanatban rendezik, amikor egyre magasabb színvonalon játszom, megadva ezzel az alaphangot a Roland Garrosnak. Örülök, hogy itt vagyok.
A szerb a következő fordulóban Holger Runéval találkozik, akitől legutóbb, a párizsi 1000-es döntőjében 3:6, 6:3, 7:5-re kikapott. A dán a felemás szezonkezdet után salakon magára talált, Monte-Carlóban döntőig menetelt, majd megvédte a címét Münchenben, Rómában pedig a papírformának megfelelően negyeddöntőt játszhat. Djokovic egy kicsit önmagát is látja a fiatal ellenfelében, és tisztában van azzal, okozhat neki kellemetlen pillanatokat.
picture

Djokovicot legyűrve élete legnagyobb győzelmét aratta a dán csodagyerek

„Elég fiatal, de azért jól ismerem a játékát. Kiválóan teniszezett, kiváltképpen az előző hat-nyolc hónapban. Megerősítette a helyét a topjátékosok között, megérdemelten top 10-es. Ő az egyik legkeményebben dolgozó játékos. Remek srác, jóban vagyunk, de a pályán nyilván le akarjuk győzni a másikat. Egy kicsit magamra emlékeztet. Erőnlétileg nagyon rendben van, kiválóan védekezik, egyúttal remekül kontrázik.”
Fonákkal és tenyeressel is veszélyes, stabilan szervál, agresszíven fogad. Minden borításon megállja a helyét, de különösen salakon mozog otthonosan. Monacóban is döntőzött, és nagyon közel állt a győzelemhez. Kiváló formában van, de várom ezt a kihívást. Nagyon fizikális meccsre számítok.
A sajtótájékoztatón arról is megkérdezték Djokovicot, mi a véleménye arról, hogy 2025-től valamennyi ATP-tornán bevezetik az elektronikus vonalbírói rendszert. A szerb ezzel kapcsolatban azt mondta, a tenisz mindig is büszke volt a hagyományaira, ugyanakkor vannak olyan változások, amelyek szükségesek a fejlődés érdekében. Szerinte tehát mindenképpen jó iránynak tekinthető, ha egy olyan rendszert alkalmaznak, amely pontosabb az emberi szemnél.
„A technológia rengeteget fejlődött az előző évtizedben. Hiába szeretik az emberek, valószínűleg kevesebb drámai pillanat lesz, kiváltképp salakon, amikor arról vitatkoznak a játékosok a bíróval, kint vagy bent volt-e, és nézik a nyomot, miközben a nézők is kifejezik a véleményüket. Ez hiányozni fog, ezzel együtt viszont teljesen csökkenthetjük a hibalehetőségek számát. Nyilván a technológia is tévedhet, de 1 vagy 2%-ról beszélünk. Azzal már nem lehet vitatkozni, amit a kivetítő mutat.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés