Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic sebezhető, Alcaraz sérült, Sinnert legyőzte – itt van Tsitsipas nagy esélye

Kálmán Laci

Frissítve 16/04/2024 - 16:32 GMT+2

Stefanos Tsitsipas pályafutása során harmadszor is megnyerte a monte-carlói 1000-es versenyt, a döntőben Casper Ruudot győzte le. A görögnek szüksége is volt már erre a sikerre, ugyanis az elmúlt hónapokban, sőt, igazából bő egy évben nem igazán találta a nyerő teniszét. De mit jelenthet ez a győzelem a számára? Lehet vajon esélye a Roland Garroson?

Stefanos Tsitsipas jubelt in Monte Carlo

Fotó: Getty Images

Visszajöttél a meccsbe!
Ezt kiabálta Stefanos Tsitsipas csapatának egyik tagja, amikor megölelte a görögöt, miután az 6:1, 6:4 arányban legyőzte Casper Ruudot a monte-carlói 1000-es torna döntőjében.
Kétségtelen, Tsitsipas megnyert egy fontos tornát, megszakított egy rossz sorozatot, a nagy kijelentésekkel azonban egyelőre óvatosabban bánnánk.
Amióta meglátta édesanyja, Julia Apostoli nevét a torna korábbi győztesei között, arra készült, hogy egy nap majd ő is megnyeri ezt a versenyt. Azóta már három győzelemnél tart, hisz 2021-ben és 2022-ben is sikerült itt győznie. Elmondása szerint azonban ez a harmadik győzelem mindent visz, már csak azért is, mert ezzel megszakított egy kilenchónapos trófeamentes sorozatot.
„Nagyon nehéz volt visszatérni a győztesek közé. Tornát nyerni csodálatos érzés” – mondta Tsitsipas. „A Szentháromság sokkal különlegesebb, mint akár az első, akár a második győzelem volt.”
Ha már ő a Szentháromság szót használta, akkor mi nevezhetjük ezt a sikert feltámadásnak? Az egész szerdán kezdődött, amikor az addigi kétszeres bajnok kiszorult a centerpályáról a jelen legjobbja, Jannik Sinner jóvoltából.
Miközben játszotta a maga meccsét Tomas Etcheverry ellen, hallhatta, ahogy a centeren rendkívül erőteljes drukkolásban részesítik az olaszt. Azonban sikerült ettől magát függetlenítenie, és régen látott meggyőző tenisszel 6:1, 6:0 arányban lemosta argentin ellenfelét a pályáról.
picture

Stefanos Tsitsipas

Fotó: Getty Images

Azt mondta a meccs után, hogy „megállíthatatlannak” érezte magát. Magabiztos megfogalmazás ez egy olyan teniszezőtől, akinek mostanság nemigen jöttek az eredmények, de végül neki lett igaza.
A következő körben jött Alexander Zverev, aki ellen egy agyonnyert meccsen sikerült kis híján bajba kerülnie, de végül megoldotta. Legyőzte a rákövetkező körben Karen Khachanovot, majd jöhetett a nagy derbi Sinner ellen. Az olaszt görcsök hátráltatták, volt egy téves bírói ítélet is, ezzel együtt a görög hátrányból fordított, és győzött döntő szettben az elmúlt fél év legjobb teniszezője ellen.
A végén úgy rogyott térdre, mintha a Roland Garrost nyerte volna meg. Az elődöntő utáni interjúban egyértelműen a pozitívumokra összpontosított.
„Az egyik legjobb első szett volt, amit valaha salakon játszottam. Tiszta, sallangmentes játék az elejétől a végéig.”
A Ruud elleni döntőt is hasonlóképp kezdte vasárnap. Az első pillanattól kezdve úgy játszott, mint aki meg akarja mutatni, hogy most aztán kirakja mindenét a pályára, sőt, még valami extrát is hozzátesz.
Tsitsipas szinte makulátlanul játszott az első játszmában, miközben a norvég minimális ellenállást tanúsított a túloldalon. Ruud ráadásul két elbukott döntővel a zsákban állt ki a monte-carlói fináléra.
A második szett szorosabban alakult, nagyrészt azért, mert a norvég tenyerese elkezdett működni, de benne volt az is, hogy a görög feszültebbé vált.
picture

Stefanos Tsitsipas

Fotó: Getty Images

Tsitsipasnak volt azonban egy B terve. Ahogy szorosabb lett a játszma, úgy ment fel egyre többször a hálóhoz. Meglepő taktika volt ez salakon, de bejött, ugyanis 29 kísérletből 21-szer az övé lett a pont. Másrészt viszont ésszerű elgondolás volt, hisz bizonytalan volt az alapvonalról, így elkezdte rövidíteni a pontokat.
Ruud nyolc breaklabdát is kiharcolt a második szettben, de ezek közül egyet sem sikerült értékesítnie.
„Iszonyatosan kellett nekem ez a hét. Főleg, hogy kemény hónapokon mentem keresztül 2023 közepétől kezdve."
Ezzel egyértelműen jeleztem, hogy itt vagyok. Megvan a kiegyensúlyozottság, és készen állok nagy dolgokat véghez vinni.
A „nagy dolgok” alatt nyilvánvalóan Barcelonát, Madridot, Rómát és főleg a Roland Garrost értette. Ne feledjük, Párizsban volt már egy szettre is a Grand Slam-győzelemtől 2021-ben. Ugyanakkor bármennyire is szereti a salakot, 1000-es tornán máshol még nem sikerült nyernie.
De megváltozhat ez 2024-ben? Lehet esélye a salakos áttörésre ebben a szezonban?
Tekintve, hogy legyőzte Sinnert a monte-carlói elődöntőben, látva, hogy Novak Djokovic eléggé sebezhető eddig a szezonban, valamint figyelembe véve Carlos Alcaraz sérülését, Tsitsipas esélyei nem is olyan rosszak.
Monte-Carlo visszahozta őt a meccsbe, most rajta a sor, hogy bebizonyítsa, tud élni a kínálkozó lehetőséggel.
picture

Stefanos Tsitsipas

Fotó: Getty Images


Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés