Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az ukrán Yastremska egyik teniszversenyről a másikra repülve próbálja átvészelni a háborút

Takács Márton

Frissítve 11/03/2022 - 19:32 GMT+1

Dayana és Ivanna Yastremska Lyon után Indian Wellsben is pályára lépnek egymás oldalán párosban. Az ukrán teniszezők Odesszából menekültek el az orosz invázió elől, előbb Lyonban szerepeltek, Kalifornia után Miamiba, majd esetleg Bogotába vagy Isztambulba mennek, miközben szüleik bujkálni kényszerülnek a városukban.

Dayana Yastremska nem csak magáért, hanem a hazájáért, Ukrajnáért is játszik

Fotó: AFP

Dayana Yastremska addig nem térne haza Ukrajnába, amíg tart az orosz invázió.
Az Indian Wells-i stadion hatos pályáján pénteken egy ukrán testvérpár lép pályára, akik Odesszából menekültek el, amikor bombázni kezdték az országukat.
Yastremskáék először Lyonba utaztak, ahol a 21 éves Dayana a döntőig menetelt egyesben, húga, a mindössze 15 esztendős Ivanna pedig párosban debütált WTA-tornán nővére oldalán.
Kaliforniában a nővérek ismét párosban játszanak, ezúttal a román Irina Camelia-Begu és Monica Niculescu ellen.
"Azt mondanám, hogy inkább barátok vagyunk Ivannával." Dayanának az Ukrajnában maradt szülei helyett magának kell szülői feladatokat vállalnia, miközben sokat utazva szerepelnek a tornákon Európában és Amerikában.
"Nem emlékszem, hogy korábban mikor töltöttünk ennyi időt együtt, vagy utaztunk volt ennyit együtt, és ez most elég nagy felelősséget ró rám. Igyekszem mindent megtenni. Próbálok egy kis szórakozást is belevinni a dologba, hogy ő elég nyugodtnak érezze magát. Nagyon magasnak és érettnek tűnik, de belül még nagyon kicsi, és hiányoznak neki a szülei.
Amikor Lyonban elveszítettem a döntőt, visszamentünk a szobába - elkezdett sírni, és azt mondta, ’haza akarok menni, látni akarom a szüleimet’. Én is nagyon rosszul éreztem magam, és meg kellett próbálnom megnyugtatni őt."
picture

Dayana Yastremska brutális idegi megterhelés alatt játszhat

Fotó: AFP

Amikor Ukrajna orosz megszállása megkezdődött, a nővérek két éjszakát töltöttek szüleikkel egy mélygarázsban, Odesszában, a Fekete-tenger partján fekvő délnyugati városban.
Apjuk úgy döntött, hogy minél hamarabb el kell hagyniuk az országot, ezért édesanyjukkal a román határ felé vették az irányt a Dunán. Az anyjuk azonban úgy döntött, hogy vissza kell térnie, hogy a férjével lehessen, így a testvérek nélküle utaztak tovább Lyonba, hogy versenyezzenek a WTA Touron.
Nem mindig könnyű kapcsolatba lépniük a szüleikkel, mivel az internet csak időszakosan működik Ukrajnában, és idejük egy részét a föld alatt töltik. De legalább eddig nem esett kár a családi házban.
"A házunk a tenger közelében van, és egyelőre Odesszának ez a része nem pusztult el. De ez egy kicsit veszélyes, mert a házunk elég magasan van, és ez az egyik legjobb apartman Odesszában. És mi is elég magasan lakunk, a 12. emeleten."
picture

Yastremska többszörösen is ukrán színekben

Fotó: AFP

Dayana az ukrán zászlóval a vállán sétál a pályára minden meccsén az invázió óta. Így tett Lyonban is, ahol csak Zhang Shuai tudta megállítani a fináléban, majd szerdán Indian Wellsben is, amikor szoros, három játszmás mérkőzésen kapott ki Caroline Garciától.
„Amikor megérkeztünk Lyonba, megértettem, hogy jól kell játszanom. Nemcsak magamért, hanem a hazámért is kell játszanom, mert ha jól szerepelek, akkor több lehetőségem van arra, hogy beszéljek a történetemről, és Ukrajnáról, és több ember hallhatja meg” – folytatta Yastremska.
"Igyekszem nem összekapcsolni az embereket és a személyiségüket a politikájukkal. Tehát amikor az orosz játékosokkal találkozom, ugyanolyan maradok velük. Támogatnak minket és megkérdezik: ’Hogy van a családod?’. Azt hiszem, valahogy megértik, mi folyik itt. Mindenkivel jóban vagyok."
Yastremska jelenleg százon kívül van a világranglistán, a 103. helyen áll, de már három WTA-tornát nyert, és a 21. pozícióig is eljutott. 2021 első hat hónapját kihagyta, miután pozitív lett a tesztje egy anabolikus szerre. Az eltiltást később egy független bíróság feloldotta, amely elfogadta, hogy a pozitív teszt szennyezett volt.
picture

Még nem tudja, mikor térhet haza legközelebb

Fotó: AFP

Tehát miközben a karrierjére kell figyelnie, minden gondolata a családjával és a barátaival van, akik még mindig Ukrajnában tartózkodnak. Dayana és Ivanna együtt maradnak. Azt tervezik, hogy legközelebb Miamiba, majd esetleg Bogotába vagy Isztambulba mennek.
"Nem vagyok biztos benne, hogy visszatérünk Ukrajnába. Ha a háború véget ér, akkor elmegyünk a családhoz. Ha nem, akkor egyik versenyről a másikra repülünk.” – zárta nyilatkozatát Dayana Yastremska.
Éppen pénteken járta körbe az internetet egy szívszorító videó, ahol az odesszai Operaház és Balettszínház épületét barikádokkal, tankcsapdákkal igyekeznek védeni az oroszok elől az ukránok. Az opera néhány énekese a felállított csapdák előtt énekelt. Innen menekültek el a Yastremska tesók, akiknek teljesen megváltozott az életük.
via BBC

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés