Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bár az Ukrajnából elmenekülő Yastremska kikapott a lyoni döntőben, egy csomó ember szívét elnyerte

Takács Márton

Publikálva 07/03/2022 - 17:43 GMT+1

Zhang Shuai szett- és brékhátrányból fordítva nyerte meg a lyoni WTA-torna döntőjét, véget vetve az Ukrajnából az orosz megszállás miatt elmenekülő Dayana Yastremska pazar menetelésének. A kínai teniszező a pályafutása harmadik egyéni címét szerezte meg, de igazából két győztes állt ott a pályán az eredményhirdetéskor.

Dayana Yastremska a lyoni cím nélkül is nagy bajnoknak mondhatja magát

Fotó: AFP

Zhang Shuai nyerte meg a lyoni WTA-tornát, de Dayana Yastremska sem mondhatja magát vesztesnek.
"Ez egy kemény hét volt. Ha az ukrán emberek néznek és hallanak engem, azt akarom nekik mondani, hogy erősek vagytok, csodálatos a szellemetek, én pedig megpróbáltam Ukrajnáért küzdeni. Az itt szerzett pénzdíjat az Ukrán Alapítványnak fogom adni, hogy támogassam a hazámat. Köszönet a nyilvánosságnak a támogatásért.
Egész héten harcoltam, nemcsak magamért, hanem a hazámért is. Mindenki nagyon támogatott engem. Annyi erőt éreztem az itteni emberektől. Szeretnék köszönetet mondani minden egyes embernek Ukrajnában, aki kiállt Ukrajna mellett, és megmutatta az embereknek, hogy nagyon erős a lelkünk. Dicsőség Ukrajnának!"
Dayana Yastremska a hazája zászlajába burkolózva, könnyes szemmel szólt a döntő alatt is őt támogató lyoni közönséghez, és üzenetet küldött Ukrajnában maradt honfitársainak is.
Rendhagyó módon ezúttal a vesztessel kezdtünk.
A 21 éves Yastremska ugyan elveszítette a lyoni döntőt, de rengeteg új rajongót szerzett és hatalmas tiszteletet vívott ki magának. Alig másfél hete a háború sújtotta hazájában, Odesszában két éjszakára egy mélygarázsban volt kénytelen meghúzni magát a családjával, majd hajón, autón és repülőn utazva, Románián keresztül, a szüleit, családját hátrahagyva menekült el a húgával, a 15 esztendős Ivannával Ukrajnából.
Nem kell teniszrajongónak lenni ahhoz, hogy megértsük, milyen iszonyatos megpróbáltatásokon ment át, mielőtt véghezvitte volna az ebben a helyzetben még bravúrosabb győzelmi sorozatát a pályán.
Yastremska szabadkártyával indulhatott el egyesben a lyoni tornán, a világranglista egykori 21. helyezettje pedig hatalmas győzelmi sorozatot bemutatva egészen a döntőig menetelt Franciaországban, több mint két év után játszott újra finálét a WTA Touron.
A jelenleg a világranglista 140. helyén álló, háromszoros egyéni bajnok Yastremska az Ana Bogdan elleni első fordulós partiján két meccslabdát is hárított, Jasmine Paolini, majd Sorana Cirstea személyében két kiemeltet is búcsúztatott, mielőtt bejutott volna karrierje ötödik WTA-fináléjába.
Elképesztő ellenálló képességről tett tanúbizonyságot, miközben minden egyes nyilatkozatában Ukrajnáról beszélt, az ott a hazájukat védő emberek támogatására szólított fel. Egy vele korábban készített interjú előtt kapta például a hírt a húgától, hogy a szüleik a metróba menekültek a bombázás elől odahaza.
A 8. helyen kiemelt kínai Zhang Shuai 3:6, 6:3, 6:4-re győzte le őt a fináléban. Zhang a döntő szettben kétszer is brékhátrányból fordított, mielőtt 1 óra 46 perc alatt legyűrte Yastremskát. Zhang több mint négy év után gyűjtött be ismét tornagyőzelmet, ráadásul ez az első Guangzhou-n kívül, ahol 2013-ban és 2017-ben lett bajnok.
"Hihetetlen hét ért véget egy nagyon magas színvonalú mérkőzéssel a döntőben. Láttam Yastremskát felnőni az elmúlt három-négy évben, sok tornát nyert már. Nagyon jól játszik, nagyon erős, úgyhogy ma főleg magamra koncentráltam. Nagyon büszke vagyok a győzelemre." – nyilatkozta Zhang a vasárnapi sikere után.
Ahol igazából két győztest is köszönthettek.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés