Zhang Shuai nyerte meg a lyoni WTA-tornát, de Dayana Yastremska sem mondhatja magát vesztesnek.
"Ez egy kemény hét volt. Ha az ukrán emberek néznek és hallanak engem, azt akarom nekik mondani, hogy erősek vagytok, csodálatos a szellemetek, én pedig megpróbáltam Ukrajnáért küzdeni. Az itt szerzett pénzdíjat az Ukrán Alapítványnak fogom adni, hogy támogassam a hazámat. Köszönet a nyilvánosságnak a támogatásért.
Egész héten harcoltam, nemcsak magamért, hanem a hazámért is. Mindenki nagyon támogatott engem. Annyi erőt éreztem az itteni emberektől. Szeretnék köszönetet mondani minden egyes embernek Ukrajnában, aki kiállt Ukrajna mellett, és megmutatta az embereknek, hogy nagyon erős a lelkünk. Dicsőség Ukrajnának!"
Rothesay Classic Birmingham
Haddad Maia sorozatban második tornáját nyerte meg
19/06/2022 19:27
Dayana Yastremska a hazája zászlajába burkolózva, könnyes szemmel szólt a döntő alatt is őt támogató lyoni közönséghez, és üzenetet küldött Ukrajnában maradt honfitársainak is.
Rendhagyó módon ezúttal a vesztessel kezdtünk.
A 21 éves Yastremska ugyan elveszítette a lyoni döntőt, de rengeteg új rajongót szerzett és hatalmas tiszteletet vívott ki magának. Alig másfél hete a háború sújtotta hazájában, Odesszában két éjszakára egy mélygarázsban volt kénytelen meghúzni magát a családjával, majd hajón, autón és repülőn utazva, Románián keresztül, a szüleit, családját hátrahagyva menekült el a húgával, a 15 esztendős Ivannával Ukrajnából.
Nem kell teniszrajongónak lenni ahhoz, hogy megértsük, milyen iszonyatos megpróbáltatásokon ment át, mielőtt véghezvitte volna az ebben a helyzetben még bravúrosabb győzelmi sorozatát a pályán.
Yastremska szabadkártyával indulhatott el egyesben a lyoni tornán, a világranglista egykori 21. helyezettje pedig hatalmas győzelmi sorozatot bemutatva egészen a döntőig menetelt Franciaországban, több mint két év után játszott újra finálét a WTA Touron.
A jelenleg a világranglista 140. helyén álló, háromszoros egyéni bajnok Yastremska az Ana Bogdan elleni első fordulós partiján két meccslabdát is hárított, Jasmine Paolini, majd Sorana Cirstea személyében két kiemeltet is búcsúztatott, mielőtt bejutott volna karrierje ötödik WTA-fináléjába.
Elképesztő ellenálló képességről tett tanúbizonyságot, miközben minden egyes nyilatkozatában Ukrajnáról beszélt, az ott a hazájukat védő emberek támogatására szólított fel. Egy vele korábban készített interjú előtt kapta például a hírt a húgától, hogy a szüleik a metróba menekültek a bombázás elől odahaza.
A 8. helyen kiemelt kínai Zhang Shuai 3:6, 6:3, 6:4-re győzte le őt a fináléban. Zhang a döntő szettben kétszer is brékhátrányból fordított, mielőtt 1 óra 46 perc alatt legyűrte Yastremskát. Zhang több mint négy év után gyűjtött be ismét tornagyőzelmet, ráadásul ez az első Guangzhou-n kívül, ahol 2013-ban és 2017-ben lett bajnok.
"Hihetetlen hét ért véget egy nagyon magas színvonalú mérkőzéssel a döntőben. Láttam Yastremskát felnőni az elmúlt három-négy évben, sok tornát nyert már. Nagyon jól játszik, nagyon erős, úgyhogy ma főleg magamra koncentráltam. Nagyon büszke vagyok a győzelemre." – nyilatkozta Zhang a vasárnapi sikere után.
Ahol igazából két győztest is köszönthettek.
via WTA, BBC, tennismajors.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Wimbledon
A fehérorosz Azarenka felszólította a WTA-t, hogy lépjen fel a wimbledoni kizárásuk ellen
29/04/2022 14:41
Indian Wells
Az ukrán Yastremska egyik teniszversenyről a másikra repülve próbálja átvészelni a háborút
11/03/2022 18:31