Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nagyot szólt, amit a 18 éves srác a lába között csinált

Gecsei Dina

Publikálva 19/05/2021 - 09:18 GMT+2

Arthur Cazaux egy remekül sikerült lábközöttivel és egy kiemelt kiejtésével nyitott az első ATP-tornáján. Itt az idő, hogy egy kicsit jobban megismerjük.

Arthur Cazaux lors de sa victoire face à Adrian Mannarino

Fotó: Getty Images

A még csak tizennyolc éves Arthur Cazaux nagyot villantott a genfi torna első fordulójában azzal, hogy a nyolcadik helyen kiemelt, a világranglistán 37. helyen álló honfitársát, Adrian Mannarinót három szettben búcsúztatta.

Cazaux a világranglistán februárban még ezren kívül volt, áprilisra a 603. helyre jött fel, a genfi győzelmét pedig az 517. helyről szerezte, úgyhogy rohamléptekkel halad előre. Tavaly a junior Australian Open döntőjében ugyan nem sikerült nyernie a szintén francia Harold Mayot ellen, mégis sokak figyelmét felkeltette hazájában, és úgy tűnik, nekünk is érdemes lesz rá figyelnünk. (Azt most talán hagyjuk is, hogy amikor ez a srác született, épp olyan neveknek lehetett kék-fehér-pirosban szurkolni, mint Fabrice Santoro, Michaël Llodra, Sébastien Grosjean vagy - főleg - Arnaud Clément, de nem szeretném, hogy bárki öregnek érezze magát, átvállalom ezt most).
A genfi torna előtt a tennisactu.net oldalon jelent meg vele egy interjú annak apropóján, hogy a madridi 1000-es torna kvalifikációjában megverte Sebastian Kordát (7:6, 6:4), de még Alexei Popyrin ellen sem sokon múlt a továbbjutás (7:5, 7:6). Az interjúban többek között arról kérdezték, hogy milyen érzés volt a nagyok között mozogni, és főleg milyen tervei vannak a jövőben, ebből hoztunk pár érdekességet.
picture

Arthur Cazaux és Harold Mayot

Fotó: Getty Images

Hogy vagy, milyen volt Madrid?
Szuper volt! Két bíztató meccset játszottam a selejtezőben, először sikerült nyernem olyan ellen, aki a 100 legjobb között van (Korda a 65. helyen volt a világranglistán akkor), és a Popyrin elleni vereség is szoros volt. Ezután ott maradtam egy kicsit tovább, úgyhogy a világ legjobbjai között tudtam edzeni. Hihetetlen érzés köztük lenni.
Mintha egy másik világ lenne?
Ez a világ olyan, amiről kicsi korom óta álmodok. Ez a célom. Megismerni ezt a légkört, sőt, a részének lenni nagyon pozitív élmény, sokat lehet belőle tanulni.
Denis Shapovalovval és Félix Auger-Aliassime-mal is edzettél, lenyűgöztek?
Nem is igazán erről van szó, inkább örültem, hogy ott lehetek. Jól éreztem magam közöttük, jó volt velük edzeni, igazán remek volt minden.
És Nadal? Ha jól tudom, ő a példaképed...
Minden reggel láttam őt az edzőteremben, néhányszor össze is futottunk, de nem kezdtünk el beszélgetni vagy ilyesmi (nevet), csak jó volt így látni. Vicces látni ezeket a játékosokat a napi rutinjaik közben, miközben máskor a tv-ben figyeled csak őket. Volt persze olyan is, akivel tudtam beszélgetni kicsit, amikor például Auger-Aliassime-mel játszottam, Toni Nadallal is lehetett váltani pár szót, ő is igazán remek srác.
Milyen volt a hétvégéd a meccsek után? Úgy képzelem, sokan gratuláltak.
A torna előtt elég jól felkészültem mentálisan, tudtam, hogy kemény meccseim lesznek, nem voltam csalódott utána vagy ilyesmi. Annyi üzenetet kaptam, hogy csak, megnéztem a telefonomat, tele volt értesítésekkel, nem is akartam megnyitni őket, csak válaszoltam a barátaimnak és a családomnak.
Összességében a melbourne-i döntő óta elég jól megy a játék, mi a következő lépés, mik a nagy céljaid?
Challenger tornát nyerni és közeledni a 300. helyhez
Közeledik a Roland Garros, tavalyhoz hasonlóan szabadkártyát remélsz a selejtezőkbe?
Nem remélek semmit, Ha kapok meghívást, az már nagyon jó, a lehető legtovább szeretnék eljutni. Tudom, hogy képes vagyok jól játszani, felvenni a tempót jobb játékosokkal is. Játszani fogom a játékomat és meglátjuk.
Top játékossal játszanál inkább a Garroson, vagy inkább egy könnyen verhető ellenféllel?
Pfff... Őszintén? Nem érdekel. Nincsenek ilyen preferenciáim, akár a kétszázadik ellen, akár a világranglista harmadikja ellen kell pályára lépnem, nyerni megyek oda. Nyilvánvaló, hogy ezt egy jobb játékos ellen nehezebb a dolgom, de nem ez a lényeg.
Elképzelted már, milyen lenne Nadal ellen játszani?
Naná! Rengetegszer! Amikor kicsi voltam, de még most is. Látom magam előtt, ahogy szemtől-szemben állunk a pályán. Egy ilyen meccset óriási élmény lenne lejátszani! Madridban egy kicsit belekóstolhattam, milyen egy nagy tornán szerepelni, és nagyon szeretném elérni ezt a szintet, de most még azért hosszú az út odáig, és rengeteg munkát kell még beletennem, hogy valamikor majd Nadallal játszhassak.
Hogy nézne ki egy sikeres 2021 számodra?
Folytatni kell a fejlődést. Előrébb kerülni az ATP világranglistáján, az év végén a legjobb 300-ban lenni. Nagy álmom még a 2022-es Ausztrál Open, ha a legjobb 250-ben lennék, az azt jelentené, hogy jó eredményeket értem el idén, úgyhogy ez elég jó célnak tűnik.
A hétfői genfi meglepetéseredmény alapján egészen úgy tűnik, hogy máris kezd Cazaux tervei szerint alakulni az év. Olyan belépővel érkezett meg a tornára, hogy azóta is csak pislogunk. Nem elég, hogy a szabadkártyás srác így az első komolyabb meccsén máris nyerni tudott, a két és fél órás találkozón még ezt a bitang jó tweenert is megeresztette.

Az ütés közben nem gondoltam semmire, háttal voltam a hálónak, csak beleütöttem a labdába
- nyilatkozta az ATP honlapjának azzal az őszinteséggel, amit a nagy tornákra berobbanó újoncoktól annyira szeretünk.
Cazaux egyébként nagy kosárlabda-rajongó (épp a play-inben érdekelt Golden State Warriorsnak és különösen Stephen Curry-nek szurkol), úgyhogy még ezt a zseniális lábközöttijét is úgy ünnepelte, ahogy az NBA-ben szokás a hárompontosokat.
„Ez elég jó dolog, nagy győzelem volt nekem, a legnagyobb egész életemben. Nagyon hálás vagyok és remélem, még tovább tudok menni ezen a tornán.”
A genfi folytatásban Arthur Cazaux a Reilly Opelkát kedden búcsúztató Pablo Cuevas ellen lép pályára a legjobb tizenhat között. Az biztos, hogy kíváncsian várjuk!

Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről és elemzéseinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés