Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hiába erősített szuperedzőkkel Rune, a junior Ausztrál Open-döntős francia kifogott rajta

Németh Dániel

Frissítve 18/01/2024 - 20:26 GMT+1

Arthur Cazaux az idei Australian Open előtt még egyetlen meccset sem nyert Grand Slam-tornán és top 10-es skalpja sem volt. Ezen a tornán mindkettőt kipipálhatta. Csütörtökön a 8. kiemelt Holger Runét búcsúztatta 7:6, 6:4, 4:6, 6:3-ra, amit elsősorban a mentális erejére és a fizikumára vezetett vissza.

Meglepetés: szabadkártyás francia küldte haza a férfi torna 8. kiemeltjét - videó

Arthur Cazaux néhány nappal ezelőtt élete első főtáblás Grand Slam-győzelmének örülhetett. Csütörtökön egy top 10-es játékost búcsúztatott.

A fiatal francia számára az Australian Open egyébként is különleges helyszín, hiszen 2020-ban itt játszotta le élete első junior Grand Slam-döntőjét. Cazaux azóta lassan, de rendíthetetlenül haladt a top 100 felé, és végül úgy alakult, hogy karrierjének újabb mérföldkövét – sőt, köveit – érte el Melbourne-ben.
A szabadkártyás francia az első körben Györe Lászlót győzte le, amivel megszerezte első főtáblás Grand Slam-sikerét, a második fordulóban pedig karrierje első top 10-es skalpját is begyűjtötte Holger Rune ellen. A 21 éves Cazaux 7:6, 6:4, 4:6, 6:3-ra múlta felül Runét, aki megújult stábbal készült erre az idényre, célba véve a Carlos Alcaraz-Jannik Sinner párost.
„Hogy mi volt a kulcs? Szerintem a fejem” – adott magyarázatot a meglepő sikerre Cazaux. „Keményen edzek pár hónapja. A fizikális állapotom, a fejem, a teniszem – ezek együttesen tették lehetővé a sikert. Nagyon boldog vagyok.”
„Régóta ismerem Holgert, a juniorok között sokat játszottunk. Nem néztem vissza azokat a meccseket, mert ő most már szupersztár, és mindketten sokat változtattunk azóta a játékunkon. Minden héten látom őt az ATP Touron, tehát tisztában vagyok a stílusával. De elsősorban a saját játékomra összpontosítottam.”
Mindketten nagy harcosok vagyunk. Fizikális játékosok. Remélem, fogok még játszani ellene, és a maihoz hasonló, nagy csatákba bonyolódni ellene.
Rune az előző hetekben Boris Becker után Severin Lüthit, Roger Federer korábbi edzőjét is leigazolta a csapatába. Bár a dán elégedett az elvégzett munka minőségével, az első közös Grand Slam nem a várakozásoknak megfelelően alakult, amiben Rune szerint szerepet játszott, hogy sok más ellenfeléhez hasonlóan Cazaux is felszabadultan teniszezett ellene.
picture

Meglepetés: szabadkártyás francia küldte haza a férfi torna 8. kiemeltjét - videó

„Nem lepett meg, nem volt veszítenivalója, mindent beleadott. Túl sokat hagytam neki, ő szabadon teniszezett, bejöttek az ütései. Kezdek hozzászokni, hogy az ellenfeleim ebben a szellemben játszanak ellenem, de ha elég nyomás alá helyezem őket, akkor hibázni fognak. Csakhogy az első két szettben ez nem sikerült, remekül játszott, megérdemli a dicséretet.”
Erősen szervált, gyakran 215-220 km/h-val mentek az adogatásai, és kellett egy kis idő, hogy hozzászokjak. Ami azt illeti, túl sok is, ami csalódás.
Rune a meccsen egy kisebb térdsérüléssel is bajlódott, de sportszerűen megjegyezte: nem ezért kapott ki Cazaux-tól.
„Már az első meccsen is éreztem egy kicsit, különösen a találkozó után. A mosdószünet után lehűlt, szóval jobban fájt a harmadik szett elején. A kezelés segített, de még egy kicsit fáj, ugyanakkor nem ezért kaptam ki.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés