Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A szaúdi világbajnoksággal a játékosokra hárítja a felelősséget a WTA a Human Rights Watch szerint

Németh Dániel

Frissítve 12/04/2024 - 15:59 GMT+2

Sokakat megosztott, hogy a WTA egy olyan országnak ítélte a szezon egyik legfontosabb női tenisztornáját, ahol erősen korlátozzák a helyi nők jogait. A WTA szerint Szaúd-Arábia bizonyította, hogy képes vendégül látni nagy sporteseményeket, és most sem számít komplikációra. A Human Rights Watch álláspontja szerint azonban nem is ők fogják viselni a következményeket.

Iga Swiatek és Jessica Pegula a 2023-as világbajnoki döntő után - fotó: Claudio Cruz

Fotó: AFP

Kellemetlen helyzetbe kerülhetnek teniszezőnők Szaúd-Arábiában.

Hónapokon át tartó pletykákat követően a WTA hivatalosan bejelentette, hogy 2024 és 2026 között Rijádban rendezik a szezonzáró világbajnokságot. Maga a döntés senkit sem ért váratlanul, hiszen a WTA köztudottan anyagi gondokkal küzd a koronavírus-járvány óta, a szaúdiak pedig egy rendkívül bőkezű ajánlattal álltak elő.
Sokan azonban abban bíztak – köztük a sokszoros Grand Slam-bajnok Martina Navratilova és Chris Evert –, hogy a szövetség ellenáll a kísértésnek. Az ugyanis szintén nem titok, hogy Szaúd-Arábiában a nőket mind a mai napig súlyosan elnyomják, és elsősorban sportwashing célzattal szeretnék vendégül látni a WTA-naptár legfontosabb versenyét.
A Human Rights Watch vezetője szerint a WTA ezzel a lépéssel sokszorosan nehéz helyzetbe hozta a játékosokat.
„Az a probléma, hogy a WTA a pénz elfogadásával a játékosokra hárítja a női és az LMBTQ-jogokért való kiállás felelősségét” fogalmazott Minky Worden. „Ezzel együtt egy olyan környezetben kellene versenyezniük az LMBTQ-játékosoknak, amelyben a helyi törvények és a szaúdi kormány által alkalmazott praktikák szerint még csak nem is létezhetnének.”
„Ez kellemetlen helyzetbe hozza a játékosokat, akiktől azt várják, hogy felszólaljanak a Szaúd-Arábiában tapasztalt emberi jogokkal kapcsolatban, miközben a szaúdi kormány embereket végeztetett ki ezek miatt. Ha panaszkodsz, börtönbe kerülsz ebben az országban. Ezzel nagyon rossz helyzetbe kerülnek a teniszezők.”
picture

WTA-világbajnokság Cancúnban

Fotó: Getty Images

„Ha a női jogok helyzete miatt panaszkodsz, börtönbe kerülhetsz, megkínozhatnak. Melyik teniszezőnő szeretné, hogy a nők jogait védő, bebörtönzött emberekről kérdezzék őket, miközben ők játszanak? Legyen akármekkora is a pénzdíjazás, ez nagyon nehéz helyzet morális és etikai szempontból.”
Nem sok nőjogi aktivistát lehetne meginterjúvolni a problémáról. Mindannyian börtönben vagy házi őrizetben vannak.
Közéjük tartozik Loujain al-Hathloul, aki meghatározó alakja volt annak a mozgalomnak, amely végül sikerrel kivívta a jogot, hogy a nők is vezethessenek autót. Az aktivista több mint 1000 napot töltött börtönben, ahol többször megkínozták, és a szabadon bocsátását követően is korlátozták a mozgását, az országot például nem hagyhatja el.
A HRW álláspontja szerint a WTA-nak meglenne a lehetősége arra, hogy segítsen az al-Hathloulhoz hasonló nőknek.
„A WTA játékosainak még mindig megvan a lehetőségük, hogy nyomást gyakoroljanak a szaúdi kormányra a börtönben raboskodó női aktivisták szabadon bocsátása érdekében, és tartós reformokat sürgessenek az országban élő nők és lányok alapvető jogainak biztosításáért. Ezzel párhuzamosan a WTA-nak, az ATP-nek és az ITF-nek kellene egy emberi jogi szabályrendszer, amely irányítja a működésüket, amikor olyan helyre mennek, ahol nincsenek biztosítva a jogok.”
„A szándék megvan, hogy olyan környezetet teremtsenek, amely biztonságos a játékosok mentális és fizikai egészségére nézve, illetve hogy valóban javítsanak a nők és a lányok helyzetén Szaúd-Arábiában. Ez bizonyosan lehetséges is. De aki azt mondja, hogy ez könnyű, és erőfeszítés nélkül menni fog, az sosem dolgozott Szaúd-Arábiában.”
A WTA nem először került kényes helyzetbe. 2021 novemberében a US Open-elődöntős teniszező, Peng Shuai szexuális zaklatással vádolt egy vezető beosztású kínai politikust. A sportolónő ezt követően eltűnt a nyilvánosság elől, Kína pedig minden lehetséges eszközzel próbálta megfékezni a hírek terjedését.
Peng eltűnésének hátterében is a kínai kormány kezét lehetett sejteni, szövetségek, emberi jogi szervezetek és sportolók egyaránt igyekeztek felhívni a figyelmet az ügyre. Végül sikerült leszervezni egy beszélgetést a sportolónő és Thomas Bach között, ám ez keveseket győzött meg arról, hogy Peng önállóan és szabadon cselekedhet.
picture

Shuai Peng

Fotó: Getty Images

Ezt követően a WTA egy látszólag bátor döntésre szánta el magát: bejelentette, hogy a Peng-ügy miatt bojkottálja az országot. Mivel Kína a koronavírus-járványra hivatkozva egyébként sem rendezett nemzetközi sporteseményeket, a lépésnek nem volt gyakorlati jelentősége, 2023-ban pedig visszakerültek a kínai versenyek a naptárba.
„Sportszervezetként az a legfőbb célunk, hogy valamennyi szereplő érdekeit figyelembe véve fejlesszük a női teniszt” – írta közleményében a WTA. „Hisszük, hogy helyes megnyitni a lehetőséget a nők számára, hogy különböző országokban teniszezhessenek, és az ottani szurkolók is láthassák a világ legjobb játékosait.”
„Egyértelmű, hogy a női sport gyorsan fejlődik Szaúd-Arábiában, és ezt pozitív lehetőségnek tartjuk, hogy minden szinten támogassuk a tenisz fejlődését.”
„Azt is megértjük ugyanakkor, hogy a Szaúd-Arábiából érkező befektetések erős véleményeket váltanak ki. Mielőtt meghoztuk a döntésünket, számos véleményt meghallgattunk a sporton belülről és azon kívülről, és ez a következő hónapokban is így lesz.”
„A célunk most az, hogy a játékosoknak, a rajongóknak és a nézőknek a lehető legjobb élményben legyen részük a világbajnokságon. Ezen a téren garanciákat kaptunk a szervezőktől, és nem számítunk nehézségekre, a többi Szaúd-Arábiában megrendezett sporteseményhez hasonlóan.”
„Mindig támogatni fogjuk a játékosainkat, hogy szabadon kifejezhessék magukat. Mivel globális sport vagyunk, és több mint 90 nemzetnek van nálunk játékosa, világszerte rengeteg országba ellátogatunk, amelyek mind különböző kultúrát és értékrendszert képviselnek, mi pedig tiszteletben tartjuk a helyi szokásokat.”
„A WTA sok éve jelen van a Közel-Keleten, és sosem volt probléma a véleménynyilvánítás szabadságából.”
Forrás: iNews
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés