Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Świątek igazi harcos, aki biztos lesz még világelső a korábbi spanyol klasszis szerint

Minich Réka

Frissítve 18/10/2023 - 18:42 GMT+2

Iga Świątek a US Open után elvesztette a világranglista első helyét, de a China Openen rögtön komoly tornagyőzelemmel tért vissza a rövid pihenő után. Az Eurosport szakértője, Alex Corretja szerint a lengyel ezzel is bizonyította, hogy mekkora harcos és biztos benne, hogy látjuk még őt a ranglista tetején. Az év végi sorrend a cancuni WTA döntőn dőlhet el Świątek és Aryna Sabalenka között.

Swiatek - Samsonova China Open döntő összefoglaló

Alex Corretja szerint Iga Świątekvissza fog térni a világranglista élére, hiszen újra bebizonyította, hogy mekkora harcos.
Iga Świątek a US Open után kisebb pihenőt tartott, amíg mentálisan és fizikálisan is feltöltődött. A lengyel lány számára az észak-amerikai keménypályás tornák nem sikerültek a legjobban, így Aryna Sabalenka át is vette tőle a világelsőséget. A visszatérésre Kínában került sor, ahol Świątek könnyed játékkal tudott nyerni. A torna alatt is elismerte, hogy lekerült róla a nyomás, ami segíti a játékát, de azt a döntő után elmondta, hogy egyáltalán nem számított arra, hogy a végső győzelem is az övé lesz.
Az Eurosport szakértője, Alex Corretja is csak méltatni tudta a lengyel mentális erejét, szerinte még biztos, hogy vissza fog térni az élre.
„Igazi harcos, olyan, mintha nem is igazán számítana neki, hogy első vagy második. Mindig csak arra törekszik, hogy fejlődjön, folyamatosan új dolgokat próbálgat. Úgy tűnik számomra, hogy megértette, hogy nem csak 1-2 tornáról beszélünk, hanem még előtte az egész karrierje, itt lesz még vagy 10 évig.”
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Corretja szerint kulcsszerepet játszik a sikerben Świątek edzői stábja, akiknek a segítsége nélkül nem ment volna a gyors visszatérés a sikerek útjára.
„A pályán mindenki egyedül van, de ha ott van mögötted egy támogató csapat, akkor mindig tudni fogod, hogy miben lehet fejlődni és ezért mit kell megtenned. Jó látni, hogy Iga számára nem jelentett komoly törést, hogy elvesztette a világelsőséget.
Visszatért és egyre csak jobban játszott, szóval biztos vagyok benne, hogy még évekig a legjobbak között lesz és vissza fogja szerezni az elsőséget is előbb-utóbb. Nagyon érdekes lesz nézni, hogy mire lesz képes.”
Aryna Sabalenka első tornája világelsőként nem sikerült a legjobban, miután Pekingben kikapott a negyeddöntőben, Elena Rybakina ellen. Corretja szerint ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, Sabalenkának pedig semmi oka nincs a pánikra.
„Ha sokáig csak egy cél lebeg a szemed előtt, amiért folyamatosan csak dolgozol, majd végül eléred, akkor teljesen természetes, hogy egy kicsit alábbhagy a koncentrációd. Kell egy kis idő, hogy feldolgozd mi történt és megbirkózz vele.
Hirtelen sokkal nagyobbak lesznek az elvárások a szurkolók részéről is és persze saját magaddal szemben is. Egészen más rossz játékkal kiesni az első körben, mint egy remek játékos ellen a negyeddöntőben.
Sabalenkának semmi oka szégyenkezni vagy pánikolni. Egész évben kiegyensúlyozott volt, de ez nem jelenti azt, hogy verhetetlen lenne. Lehetetlen mindent megnyerni, látjuk is, hogy egy évben 5 tornagyőzelem már mekkora teljesítménynek számít.”
picture

A kazah Elena Rybakina a fehérorosz Aryna Sabalenka elleni női egyes negyeddöntő mérkőzésen a 2023-as China Open 11. napján Pekingben.

Fotó: Getty Images

A WTA döntőre idén október 29-től kerül sor a mexikói Cancunban. Az biztos, hogy Aryna Sabalenka fog világelsőként érkezni az év utolsó versenyére, de az év végi elsőséget még elveszítheti, bár ehhez nagyot kéne betliznie. Świątek elmondása szerint viszont csak élvezni akarja a játékot, nem pedig kényszeresen számolgatni a ranglista pontokat.
Forrás: eurosport.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés