Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Swiatek újra felszabadultan játszik, Gauffot simán verve döntős Pekingben

Minich Réka

Frissítve 08/10/2023 - 10:44 GMT+2

Iga Swiatek nehéz hónapokon van túl. A tavalyi elképesztő szezonját idén nem tudta megismételni, aminek következtében a világelsőségtől is elbúcsúzhatott. A Roland Garrost ugyan megnyerte, de azóta gyengébb formát mutat. Az észak-amerikai keménypályás tornákon még döntőbe sem tudott jutni, a US Openen is korán kiesett. Most Kínában újra remekel, ami szerinte a felszabadultságának is köszönhető.

Iga Świątek

Fotó: Getty Images

Iga Swiatek 75 héten keresztül vezette a világranglistát, de most saját elmondása szerint is teljesen felszabadulva tud teniszezni.
Iga Swiatek 2022-ben egészen elképesztő idényt produkált; a 2 Grand Slam-győzelem mellett összehozott egy 37 meccsen keresztül tartó veretlenségi sorozatot. Mellette pedig Ash Barty visszavonulása után a világelsőséget is megszerezte.
Túlzás lenne azt állítani, hogy idén gyengén játszott, hiszen azért 60 győzelemig most is eljutott, de az előző idény remeklését nem tudta megismételni, de azért közben a Roland Garros-győzelem újra összejött számára. Ennek ellenére egy gyengébb észak-amerikai keménypályás szezon és Aryna Sabalenka kiegyensúlyozott jó teljesítményének köszönhetően már nem ő a világelső.
A US Open után kisebb pihenőt is tartott a lengyel lány, aki Kínába felfrissülve és mentálisan is feltöltődve érkezett, ami meg is látszik a játékán. Az elődöntőben mumusát, Coco Gauffot sikerült legyőznie. A mérkőzés után Swiatek is elismerte, hogy teljesen más felfogással érkezett a tornára.
„Próbálok arra figyelni, hogy ne akarjam túlelemezni a meccseimet és a tornákat. Remek érzés a pályán lenni, talán a labdák és a hangulat is jobban fekszik nekem.
Sokkal több a pozitív gondolat a fejemben, amikor játszom, úgy érzem, hogy van B tervem is, ha az A nem sikerül. Mentálisan próbálok változtatni, talán az is segít, hogy nem vagyok már világelső.
Nem akarok panaszkodni, mert tudom, hogy sok olyan játékostársam van, aki nyomás alatt játszik, de az utóbbi hónapokban én is így éreztem magam, állandóan túlgondoltam a dolgokat.
Most valahogy könnyebb a játék, jobban és hosszabb ideig tudok koncentrálni, nincsenek felesleges gondolatok a fejemben, amik hátráltatnák a játékomat.
Ilyenkor még néha futni is könnyebb, vagy a nehezebb megoldásokat megvalósítani, mert úgy érzem, mintha minden természetesebb lenne számomra.
Összességében sokkal lazábbnak érzem magam, szabadabb vagyok. Minden kicsit könnyebbnek tűnik, mint az előző tornákon.”
A lengyel idei első 1000-es tornagyőzelmét arathatja Liudmila Samsonova ellen a vasárnapi döntőben. Ezzel 2023-ban az 5. tornagyőzelmét arathatná, amivel Sabalenkához is közelebb kerülhetne a világranglistán. Swiatek számára viszont most az az elsődleges, hogy csak a játékára koncentráljon, ne pedig a számokra és a győzelmekre.
Forrás: Tennis Majors
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés