Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Świąteknek segítettek a nehéz körülmények: teljes flow-ban gázolt végig a női tenisz elitjén

Németh Dániel

Frissítve 07/11/2023 - 12:12 GMT+1

Csodálatosan sikerült a szezonhajrá Iga Świąteknek, aki a pekingi tornagyőzelem után hibátlan mérleggel, szettveszteség nélkül nyerte meg a világbajnokságot. A lengyel teniszező elárulta: neki még jót is tettek a nehéz körülmények, mivel így még inkább fókuszba került, és az is sokat segített, hogy lekerült róla a világelsőséggel járó teher.

Swiatek és Muchova az utóbbi évek egyik legjobb döntőjét játszotta egymással

Iga Świątek abban a tudatban érkezett a világbajnokságra, hogy csak tökéletes teljesítménnyel szerezheti vissza a világelsőséget. És meg is csinálta.

Minden szempontból fárasztó héten vannak túl a WTA-világbajnokság résztvevői, hiszen nem csak egymással, de a körülményekkel is meg kellett birkózniuk. A szövetség rengeteg kritikát kapott, amiért ismét egy ideiglenes helyszínt választott, ahol még csak tenisz-vb rendezésére alkalmas stadion sem volt.
Az utolsó pillanatokban elkészült pálya mellett az is a nehezítő tényezők közé tartozott, hogy épp az esős évszakban sikerült Cancúnba vinni a tornát, ami egyszerre eredményezett vicces és kínos jeleneteket. A szezon egyik legjobban várt mérkőzését, a világelsőségről döntő Aryna Sabalenka és Iga Świątek elődöntős összecsapást is halasztani kellett, és több meccset viharos szélben játszottak le.
Gyaníthatóan bőven lesz még szó a WTA-világbajnokságról a következő hetekben is, abból a szempontból viszont minden érintett megkönnyebbülhet, hogy ha nem is simán, de sikerült befejezni a 2023-as tornát. Ráadásul nem is akármilyen módon: a szezon során sokszor önmagával és a vele szemben támasztott elvárásokkal viaskodó Świątek egyszerűen átgázolt a mezőnyön.
picture

Swiatek és Muchova az utóbbi évek egyik legjobb döntőjét játszotta egymással

Świątek 2022 óta tartó dominanciája kiváló mémalapanyagnak bizonyult, azonban a legtöbb esetben még a lengyel is csak a tornák korai szakaszában, a könnyebbnek vélt mérkőzéseken szokta futószalagon osztogatni a 6:0-s vagy 6:1-es szetteket. Ezúttal azonban a világ nyolc legjobb játékosát verte agyon, és ebben a megfogalmazásban még csak túlzás sincs, mivel egyik meccsén sem veszített hatnál több játékot.
Egészen pontosan így alakultak a mérkőzései:
  • Markéta Vondroušová - 7:6, 6:0
  • Coco Gauff – 6:0, 7:5
  • Ons Jabeur – 6:1, 6:2
  • Aryna Sabalenka – 6:3, 6:2
  • Jessica Pegula – 6:1, 6:0
Świąteknek a Vondroušová elleni első csoportmeccs okozta a legnagyobb fejtörést, a wimbledoni bajnok cseh a szettért is adogathatott, a tie-break után azonban teljes flow-ban söpört végig a meccsen a lengyel. Ez összességében az egész világbajnokságról elmondható: ennyire magabiztos, ellentmondást nem tűrő játékot talán még a 37 meccses győzelmi sorozata alatt sem mutatott.
Teljesítményéről mindent elmond az a tény, hogy az egész torna alatt csupán 20 játékot veszített, amivel egészen elképesztő rekordot állított fel. 2003 – tehát a mostani rendszer bevezetése óta – Serena Williams 32 elveszített játékkal behúzott világbajnoksága számított a WTA-vb-k legdominánsabb teljesítményének. Ezt a lengyel most kis híján megfelezte.
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Ehhez mindenekelőtt arra volt szükség, ami sokszor nem ment Świąteknek a 2023-as szezonban. Miközben a szakértők közül sokan úgy gondolják, ebben az idényben még komplettebb, még jobb játékossá érett a lengyel, az is tagadhatatlan, hogy a nyomást kevésbé bírta: a US Openig bezárólag hat elődöntője volt a nagyobb versenyeken, és ezek közül csak egyet tudott tornagyőzelemre váltani.
Świątek az idény közben egészen nyíltan beszélt arról, milyen hatással voltak rá az elvárások, különösen abban az időszakban, amikor heteken keresztül csak címvédőként állhatott rajthoz. A lengyel a US Opent követően azt is elismerte, rengeteget vett ki belőle az a tény, hogy 75 héten át ő vezette a ranglistát.
„Nyilvánvalóan sokat jelentett. Nagyszerű volt. Másrészt viszont a vége már meglehetősen kimerítő volt. Még mindig azt kell tennem, amit a csapatom és ez a sok nagyszerű játékos, Roger, Novak vagy Rafa mondanak: nem szabad foglalkozni a ranglistával, csakis a versenyekkel.”
A legnehezebb részét már letudtam, de ez a szezon nehéz és intenzív volt. Nem könnyű megbirkózni ilyesmivel. Boldog vagyok, hogy lesz egy kis időm újrakezdeni.
A US Open után meglehetősen távol került Świątektől a világelsőség, az éves rangsorban ugyanis 1305 pontra hízott a különbség közte és Sabalenka között. A szezon utolsó két versenyén azonban sikerült ledolgoznia a hátrányát, megnyerte a pekingi versenyt (az volt az első 1000-es címe a szezonban), majd a világbajnokságot is, így mégis ő zárhatja az évet a ranglista élén.
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Némi érdekesség, hogy pont a szezon utolsó hetében állt az éves rangsor első helyére, és hivatalosan még Belinda Bencic (2) is több időt töltött a WTA Race 1. helyén, mint a lengyel. Ez önmagában tényleg csak érdekesség, az viszont kőkemény tény, hogy 2023 nagy részében Sabalenka volt a jobb teniszező: 41 héten át vezette az éves ranglistát.
„Nagyon büszke vagyok magamra” – mondta a Pegula elleni döntőt követően a régi-új világelső. „Nem volt könnyű ez a hét, de úgy érzem, egy kicsit az egész szezont tükrözte. Nagyon boldog vagyok, hogy mindennel remekül megbirkóztam, és sikerült kamatoztatnom az előző években szerzett tapasztalatomat.”
„A körülmények trükkösek voltak, de ezek talán még segítettek is, hogy jobban koncentráljak a lábmunkámra és az ütéseimre. Ez annyira lekötött, hogy nem tudtam agyalni rajtuk. Szerintem a mai elsősorban arról szólt, hogy kellően leszűkítsem a gondolataimat, és csak a fontos dolgokon járjon az agyam.”
A US Openen és az azt megelőző versenyeken még egészen sok minden járt a fejemben, de azt hiszem, hogy megtanultam a leckét. Ezúttal nem akartam, hogy hatással legyen rám [a világelsőség]. Nehéz nem gondolkozni ilyesmin, de amikor a pályára léptem, tudtam, hogy másra kell figyelnem.
A riválisok számára nem kicsit lehet ijesztő a gondolat, hogy Świątek a jövőben még felszabadultabb, még lazább lehet. Az már azonban rég kiderült a lengyel számára is, hogy ez egy konstans harc önmagával és a riválisokkal, és minden egyes év, sőt, minden egyes verseny új kihívásokat tartogat, amelyekkel egy kicsit másképp kell megbirkózni.
A lengyel azonban kétségtelenül jó úton jár, hogy ezt kihasználva tökéletesítse a játékát.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés