Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Óriási káosz Cancúnban – csak az utolsó pillanatban készülhet el a WTA-vb helyszíne

Nánási Antal

Frissítve 27/10/2023 - 11:32 GMT+2

Alig néhány nappal a WTA-világbajnokság vasárnapi rajtja előtt az eseménynek otthont adó Cancún nyomokban sem emlékeztet arra, hogy épp a világ legjobb női teniszezői számára kiírt szupertornájának készül otthont adni. Félkész létesítmények, utolsó pillanatra prognosztizált befejezés, valamint szerény kapacitású személyzet jutott eddig a helyszínre már megérkező játékosoknak.

Aryna Sabalenka

Fotó: Getty Images

Finoman szólva sem tűnik felhőtlennek a készület Mexikóban.

Néhány Cancúnból az internetre felkerült képsor láttán az lehet az ember benyomása, hogy a csodálatos tengerparttal megáldott mexikói városon hurrikán söpört végig. Persze jól tudjuk, hogy az Otis névre keresztelt természeti csapás a várostól közel 2000 km-re fekvő Acapulcót tépázta meg a leginkább, mégis ha összehasonlítjuk az Acapulcói ATP 500-as tenisztornának helyet adó stadion hurrikán utáni állapotát a Cancúnban épülő létesítménnyel, akkor kis túlzással nehéz eldönteni, hogy melyik van jobb állapotban.
A probléma viszont az, hogy utóbbi helyszínen október 29-én, azaz alig néhány nap múlva elméletileg az évzáró WTA-világbajnokságot kellene lejátszani, a kérdés csupán az, hogy mégis hogyan?
Az eleve csak erre az egyébként nem csekély presztizzsel bíró tornára összetákolandó stadion munkálatai ugyanis jelen pillanatban is zajlanak, az X-en keringő videók tanúsága szerint pedig a szervezők még egyáltalán nem járnak közel az átadáshoz. A 4000 fő befogadására alkalmasnak tervezett stadion lelátóinak egyelőre csak a körvonalai látszanak, székeknek még nyoma sincs, és a pályaborítást is csak elképzelni tudjuk, látni még nem.
Amióta a COVID 2020-ban három évre kiiktatta a nemzetközi teniszből Kínát, a WTA évzáró világbajnoksága komoly gondokkal küszködik.
Azt megelőzően a női versenyek fölött döntő szervezet és Kína között kötött szerződésnek köszönhetően Sencsenben biztos helye volt a versenynek, ahogy azonban a kínaiak bezárták az ország kapuját, a világbajnokság helyszíne komoly kérdéssé vált.
Azóta 2021-ben Guadalajara, egy éve pedig Fort Worth volt a házigazda, a torna azonban egyik helyen sem tudott gyökeret verni. Különösen a tavalyi verseny helyszíni érdeklődése volt nagyon csekély, a párezer szurkoló jóformán elveszett a hatalmas csarnokban.
Az idei kiválasztott városban, Cancúnban talán épp emiatt építenek csak négyezres lelátót, okulva egy kicsit az egy évvel ezelőtt történtekből. A hírek szerint a WTA mintegy hatmillió dollárt pumpált az idei rendezésbe, a stadion jelenlegi állapotát elnézve azonban joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis mire mehetett el ez a rengeteg pénz?
picture

Caroline Garcia, a 2022-es győztes

Fotó: Getty Images

Tetézi a bajt, hogy a helyszínre már megérkező játékosok edzeni is csak a szálloda két pályáján tudnak, a portugál újságíró, a tenisz ügyekben meglehetősen jártas Jose Morgado szerint pedig a centerpályára leghamarabb szombaton, azaz egyetlen nappal a verseny hivatalos kezdete előtt mehetnek csak fel.
A világelső Aryna Sabalenkának sem különösebben tetszenek eddig a helyszíni tapasztalatok, ami, valljuk be, teljesen érthető. A két gyakorlópálya borítása ugyanis nem teljesen egyezik meg azzal, amivel majd a centerpályán találkozhatnak a nyolc résztvevőre (valamint a már megérkező páros játékosokra) egészen vasárnapig írd és mond, egyetlen ütő húrozó jut, aki viszont így biztosan nem fog unatkozni.
Az év végi világelsőségre még eséllyel pályázó Iga Swiatek szokatlanul korán, már egy héttel a rajt előtt megérkezett a helyszínre, azóta pedig próbál alkalmazkodni.
Az alkalmazkodás milyenségéről, valamint a helyszínen tetten érhető bizonytalanságról edzője Tomasz Wiktorowski osztott meg néhány gondolatot:
“Elméletileg az edzőpályáknak ugyanolyan a borítása, mint amilyen a stadionban is lesz, de ezt az élet majd nyilván megmutatja. A két edzőpálya egyébként jónak tűnik, és fontos, hogy ezek állandó teniszpályák, nem pedig egy alkalomra összeépített pályák. Az állandóan teniszre használt pályák azért általában jobb minőséget képviselnek, mint az alkalmiak.Bízunk benne, hogy minden rendben lesz.”
picture

Swiatek és edzője

Fotó: AFP

Az október 29-november 5 között zajló WTA világbajnokság résztvevői között a ranglista első két helyezettje mellett ott van Ons Jabeur, Jessica Pegula, Coco Gauff, Marketa Vondrousova, Elena Rybakina, valamint a Karolina Muchova sérülése miatt beugró Maria Sakkari.

Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés