Az egyik lány három év után először van itt a Roland Garroson, a másik pedig tavalyig a második fordulón sem jutott túl Párizsban.
Most mindketten elődöntősök, pályafutásuk során először Grand Slam tornán.
És egymás ellen játszanak, úgyhogy a győztes újonc Grand Slam döntős lesz.
French Open
#StarsBirthday : Highlights of Sharapova's last GS win in Roland-Garros against Halep
18/04/2020 20:01
A rájárt a rúd, nem kifejezés arra, amin keresztülment Andrea Petkovic az elmúlt években. Már éppen bebetonozta magát a legjobbak közé, eljutott a világranglista 10. helyéig, amikor a teste megálljt parancsolt.
2012 elején fáradásos gerinctörés miatt kellett három hónapot kihagynia, majd amikor visszatért, első tornáján teljes bokaszalag-szakadást szenvedett, és újabb négy hónapot hagyott ki.
Mondanunk sem kell, ezek után mennyire nehéz visszatérni. Kiesett a 100-ból a világranglistán, tavaly a selejtezőben bukott el Párizsban.
Most viszont élete legfontosabb mérkőzése vár rá.

Fotó: Eurosport

Ráadásul nem esélytelen az elődöntőben, hiszen a várakozásokkal ellentétben nem egy többszörös Grand Slam bajnok szupersztárral kell játszania, hanem azzal a Simona Haleppel, aki - bár még világelső is lehet rövid időn belül -, ott, ahol most Petkovic jár, még szintén nem járt.
Egy olyan fiatal román lánnyal, aki a negyeddöntő végén annyira ideges volt, hogy az utolsó adogatójátékában három méteres kettőshibát ütött.
Halep szépen csendben, módszeresen jött előre. Sorra nyerte a kis tornákat, sorra gyűjtötte be a skalpokat, csak jött és jött egyre feljebb a világranglistán, miközben nem voltak nagy hullámvölgyei, és Grand Slam tornákon is egyre tovább jutott.
Ám az egykori junior világelső, és 2008-as junior Roland Garros bajnok hölgynek sem volt könnyű idáig eljutni.
18 évesen egy olyan nehéz, és nem éppen tinilányoknak való döntést kellett meghoznia, ami – mint később kiderült – megváltoztatta a pályafutását. Valljuk be őszintén, kevés fiatal sportoló lánynak kell szembesülnie ilyen korlátokkal, ő viszont úgy döntött, hogy vállalja a mellkisebbítő műtétet annak érdekében, hogy a profik között is legyen esélye.
Eredménye lett is, mert saját bevallása szerint könnyebben, gyorsabban tud mozogni, a jó lábmunka pedig manapság elengedhetetlen a teniszben. Érdemes nézni, amilyen precízen, pontosan beleáll lábbal minden ütésbe.
Egyikőjük kés alá feküdt még szinte gyerekként, másikuk egy éve abba akarta hagyni a teniszt, annyira nehéz volt a bokasérülés után.
Ám hogy ilyen előzmények után melyikük tudja (előbb, azaz ma) megvalósítani az álmát? Na, ez egy jó kérdés.
Halepnél fontos lesz, hogy azt a saját játékát játssza, amivel eljutott a világranglista negyedik helyéig és amivel hét (!) tornát nyert az elmúlt egy évben.
Petkovicnak fontos lesz, hogy hozza az adogatásait és irányítson a tenyeresével.
Viszont nem feledkezhetünk meg egy tényezőről, amelynek döntő fontossága lehet az elődöntőben: mindketten izgulós, idegeskedő típusúak. Mindkettőjüket képes megbénítani a tét, visszafogottá tenni a nyomás.
Mivel ezzel mindketten tisztában vannak, ők is tudják, hogy ma nem feltétlenül a tenisz fog dönteni.
Hanem az, hogy ki lesz a nyugodtabb kettejük közül.
French Open
Djokovic? Federer? Murray?
08/11/2014 10:52
French Open
Djokovic - Federer után
06/07/2014 20:53