• Novak Djokovic nyerte az idei wimbledoni teniszbajnokságot, 2011 után másodszor
  • Öt szettben győzte le Roger Federert, akinek így nem jött össze a rekordot jelentő nyolcadik bajnoki cím
  • Djokovic a negyedik szettben már 5/2-re is vezetett, 5/4-nél meccslabdája is volt, mégis csak öt  játszmában tudott nyerni
  • Federer három szetten keresztül képtelen volt elvenni a szerb adogatását
Nyilván a hollywoodi sztori az lett volna, ha Federer azok után, hogy visszajött 2/5-ről a negyedik játszmában, ráadásul úgy, hogy meccslabdát is hárítania kellett, megnyeri 18. Grand Slam tornáját is, annak ellenére, hogy egy esztendeje mindenki temette. Pláne, hogy Wimbledonban nem nagyon szoktak a döntőben meccslabdáról fordítani, ilyesmire a világháború óta mindössze egyszer volt példa.  Bár jómagam azt hiszem, hogy a minden idők legnagyobbja kérdés a 17. Grand Slam győzelemmel - ideiglenesen legalábbis - eldőlt, azért egy ilyen győzelem alighanem jónéhány, még létező kételkedőt meggyőzött volna. És nem csak azért, mert egyszer majd valakinek 18 GS-t nehezebb lett volna túlszárnyalnia, mint 17-et, hanem azért is mert a győzelem módja, illetve az amin keresztül Federer átment, az jelentett volna egy nehezen megkerülhető érvet a GOAT (greatest of all time) kérdésben.
Nem elfejtve az esetleges győzelem nemes bosszú voltát egy bizonyos US Open elődöntőért. Pláne, hogy az ami akkor ott New Yorkban történt, az nemcsak kettejük párharcának, de úgy hiszem viszonyának is megkerülhetetlen pillanata volt.
French Open
#StarsBirthday : Highlights of Sharapova's last GS win in Roland-Garros against Halep
18/04/2020 20:01
Hát ez a nemes bosszú nem jött ma össze Federernek, noha az ötödik játszmában ott volt a lehetőség, hogy megcsinálja. Lelkileg ő volt egyértelmű fölényben a döntő szett elején, és bár ezt a lendületet Djokovic az ápolással sikerrel törte meg, Rognak volt először breaklabdája, az utolsó fogadójátékában pedig 15 mindnél lecsapást (bár nem könnyű lecsapást) hibázott.
De a végén Nole túl jó volt azt hiszem. 3/3-at követően Djokovic emelte fel játékát - elsősorban fogadójátékát - olyan szintre amire nem nagyon vannak válaszok. Úgy fogadott ekkor, ahogyan azt hiszem ennek a játéknak a történetében eddig csak ő tudott fogadni. Federer is produkált hasonlót egy játszmával korábban, csak őnála nem annyira egy ütést - a returnt - kellett kiemelni, hanem azt a döbbenetes agresszivitást, amit fogadóként ebben a fázisban ki tudott fejteni.
Szép meccs volt összességében nagyon, mindketten nyertek egy játszmát, ahol talán egy lehelettel gyengébbek voltak a másiknál, ámde elhozták a rövidítést, mindketten jól játszottak összességében, nagyon rossz periódusa nem nagyon volt egyikőjüknek sem. Amikor gondban voltak, általában azért kerültek gondba, mert a másik nagyon jól játszott. A kulcs talán az volt, hogy Djokovic szenzációsan ütött el Fed mellett, az egész meccsen, és éppen ezért Rog nem tudott igazán hatékony lenni akkor, amikor nem jött be az első adogatása.
És nem utolsó sorban mindketten gyönyörűen nyilatkoztak a meccs végén.
Csak azt az ápolást ott a döntő szettben, azt tudnám feledni. És nem azért mert azt feltételezem, hogy ne lett volna indokolt, hanem azért mert Djokovic annyiszor adta ezt már elő, hogy úgy vagyunk vele mint a mesében a kismalac a farkassal. Addig riogatta a többieket kamuból, amíg a végén már senki sem hitt neki, amikor tényleg jött a farkas. Amit ilyenkor csinál, az szerintem méltatlan ahhoz, amilyen sportember ő, méltatlan a meccsen kívüli önmagához. Méltatlan ahhoz ahogyan beszél ellenfeléről, és ahogyan cselekszik általában a mérkőzések végeztével.
És ezért szerintem kár.
French Open
Djokovic? Federer? Murray?
08/11/2014 10:52
French Open
Hát, hát... (Podcast)
12/06/2014 20:37