Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Most a test van meg, és a teniszt kell összerakni – Korda lassacskán visszatér a korábbi önmagához

Németh Dániel

Publikálva 21/06/2023 - 20:17 GMT+2

Élete formájában játszott Ausztráliában, de aztán egy csuklósérülés miatt három hónapot kénytelen volt kihagyni. Sebastian Korda ezt az időszakot sem töltötte tétlenül, próbált fizikálisan minél jobb állapotba kerülni, aminek hét kilónyi izom lett az eredménye. Ahhoz viszont, hogy ezt a pályán is kamatoztassa meccsekre lesz szüksége, amire most a füves pályás szezon kínál lehetőséget.

ATP500 Queen's: Korda - Evans - A mérkőzés legjobb pillanatai

Hosszú volt az út január óta.
Sebastian Korda ihletett formában teniszezett Ausztráliában, ahol két versenyen is szorgalmasan gyűjtögette a skalpokat. Adelaide-ben a döntő volt a végállomás, ahol közel állt ahhoz, hogy megszakítsa Novak Djokovic 2019 óta tartó, Ausztráliára vonatkozó 33 meccses győzelmi sorozatát. Az igazán nagy durranást pedig az Australian Openre tartogatta, ahol legyőzte Daniil Medvedevet, és életében először negyeddöntőbe jutott egy Grand Slamen. Aztán jött a sérülés.
Sokan panaszkodtak a nem túl csuklóbarát labdákra Ausztráliában, ám a legtöbben megúszták kisebb fájdalmakkal. Korda esetében viszont több hónapos kihagyást eredményezett a sérülés, és nem csak a versenyekről maradt le – köztük Miamiról, amihez személyes kötődése is van – de edzeni sem tudott. Csak április végén, Madridban térhetett vissza az ATP Tourra, az első győzelmét pedig a Roland Garroson gyűjtötte be, ahol Mackenzie McDonaldot verte meg három szettben.
„Rég fordult elő olyan utoljára, hogy teniszmeccset nyertem volna, de ez a mostani egyértelműen önbizalmat ad, hogy nyomjam tovább. Sok minden zajlott a háttérben, bekerült például a csapatba Jez Green, aki segített felpakolni hét kiló izmot. Most csak az a célom, hogy újra komfortosan mozogjak a pályán. Lépésről lépésre szeretnék haladni, és ez most egy kicsit olyan, mintha megint meg kellene tanulnom teniszezni.”
„Eleinte képtelen voltam megmozdítani a csuklómat, de egy idő után már csak mentális fájdalom volt. Nyilvánvalóan nehéz időszak volt ez, ugyanakkor láttam pozitív oldalát is. Volt három hónapom, hogy felkészítsem a testem, és megalapozzam azt, ami lényegében a pályafutásom végéig elkísér majd. Szerintem arra volt leginkább szükségem, hogy megfelelő állapotba hozzam a testem, a teniszem mindig is megvolt. Felkészültem a hosszú ötszettesekre és a nagy menetelésekre.”
picture

Folytatódik a csillaghullás - Medvedev nem jutott a legjobb 16 közé, Korda állta az útját

Játékban természetesen még messze nem tart ott, ahol a sérülését megelőzően, ehhez még hetekre, talán hónapokra van szükség. És ami még fontosabb: minél több mérkőzésre, hogy újra megtalálja a ritmusát. Egyelőre az új testéhez sem szokott hozzá, és azért van még néhány finomhangolásra váró részlet, de ahogyan fogalmazott: lassacskán ezen az átmeneti időszakon is túljut. Ha valóban így lesz, és állandósítani tudja az év elején látott játékát, akkor még a mostani szezonban topjátékossá érhet.
„Egy csomó topjátékossal dolgozott, ő az egyik legnagyobb fogás az utóbbi évekből, már ami a csapatomat illeti” – mondta Greenről. „Úgy próbáltuk felkészíteni a testem, hogy bírja a Grand Slameket és a nagy teniszt. Ez elég megterhelő a testnek, de ha hiszel benne, az rengeteg önbizalmat jelent. Egy egészen új program szerint melóztunk, ráadásul a korábbi szezonjaimban sosem volt mellettem erőnléti edző a versenyeken. Most viszont együtt melegítünk és edzünk.”
Korda számára a kihagyás több szempontból is frusztráló volt. Egyfelől épp a legrosszabb pillanatban kellett letennie az ütőt, amikor az önbizalma az egekben volt, és nagy dolgokat hajthatott volna végre. Másrészt pedig nem csak a tenisztől fosztotta meg a sérülés, de a többi általa kedvelt sporttól, a golftól és a jégkorongtól is. Amikor tehát épp nem az edzőteremben kínozták a testét, akkor többnyire videójátékokkal próbált kikapcsolni, amennyire ez lehetséges ebben a helyzetben.
„Nagyon nehéz volt, mert kiválóan ment a játék Ausztráliában, vitt előre a lendület, és aztán hirtelenjében meg kellett állnom, semmit sem csinálhattam. Közben teniszezni akartam, szóval nagyon rossz volt az időzítés. A szabadidőmben sokat videójátékoztam a haverjaimmal. Ezen kívül korán lementem az edzőterembe, és késő este értem haza” – magyarázta a 22 éves amerikai teniszező, aki nagyon várta már a füves pályás szezont.
picture

ATP500 Queen's: Korda - Evans - A mérkőzés legjobb pillanatai

Korda azon kevés fiatalok egyike, akiknek nem jelent problémát ez a borítás, már 2021-ben úgy játszott rajta, mintha a füves teniszre született volna. Halléban Roberto Bautista Agutot és Kei Nishikorit is legyőzte, Wimbledonban pedig a nyolcaddöntőbe jutott, és döntő szett 10-8-ra kapott ki Karen Khachanovtól. Tavaly egy sérülés miatt kevesebb sikerélményben volt része, idén pedig a meccshiány vetheti vissza, ennek ellenére bizakodva várja a folytatást.
Nem készültem annyira fel, mint az előző években. Kevés időt töltöttem a pályán, de lassacskán utolérem magam. Imádok füvön teniszezni, szerintem kiválóan passzol hozzám.
„Imádok felmenni a hálóhoz. Füvön teniszezni szinte olyan, mintha egy egészen más labdajátékról lenne szó. Sokszor mész fel röptézni, másképpen szerválsz, másképpen fogadsz. Olyan fegyverekhez kell nyúlnod, amiket máskülönben salakon vagy épp kemény pályán sem nagyon alkalmazol. Nagyon izgalmas, amikor két füves pályás specialista játszik, akik nagyon is tudják, mit kell csinálni ezen a borításon. Igazán szórakoztatóak ezek a meccsek.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés