Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Soha nem veszítettem el a játék iránti szenvedélyemet" – Rafael Nadal 347 nap kihagyás után újra a pályán

Gecsei Dina

Frissítve 01/01/2024 - 17:26 GMT+1

Rafael Nadal párosban indította el a 2024-es szezonját Marc Lopezzel (akivel olimpiai bajnok lett 2016-ban) Brisbane-ben, de nem jutottak tovább az első körből: a hazai pályán játszó Max Purcell/Jordan Thompson kettős 74 perc alatt 6:4, 6:4-re búcsúztatta őket. A spanyol legendának azonban nem ért véget a kaland, az osztrák Dominic Thiem ellen január 2-án következik a „nagy visszatérők” meccse.

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Rafael Nadal visszatérésétől volt hangos a sajtó a brisbane-i tornát megelőző hetekben, a 37 éves spanyol a tavalyi Australian Open második fordulójában elszenvedett veresége óta, azaz 347 napja nem lépett pályára, és sokáig az sem volt biztos, hogy egyáltalán látjuk-e majd még játszani. Sokan úgy vélik, a 2024-es szezon lesz Nadal búcsúidénye, de amennyire elhivatott a spanyol, még bármi lehet belőle - főleg ha a teste hagyja játszani.
Idén januárban nem Nadal az egyetlen olyan Grand Slam-győztes, akit az ausztrál nyár újra a teniszpályán talált, a négyszeres bajnok japán Naomi Osaka is Brisbane-t választotta a visszatérésre (sőt, az első meccsét már meg is nyerte). Párhuzamot vonni kettejük között azonban nem érdemes, és ezt Nadal is külön kiemelte az egyik első idei sajtótájékoztatóján: azt mondja, Osakával ellentétben ő soha nem veszítette el a játék iránti szeretetét és szenvedélyét. Kemény szavak, de lássuk, mire gondolt.
„Azt hiszem, Naomi és én teljesen más helyzetben vagyunk. Ha nem tévedek, Naomi azt mondta, hogy egy időre egy kicsit elvesztette a játék iránti szeretetét és szenvedélyét, ez pedig olyasvalami, ami velem soha nem történt meg" – mondta a spanyol.
„Szóval ez a legnagyobb különbség. Ő belefáradt, vagy talán egy kicsit elvesztette a motivációját a játékhoz vagy ehhez az egész világhoz. Ez velem soha nem történt meg. Azért kellett kihagynom ennyi időt, mert a testem nem volt képes folytatni" – tette hozzá.
picture

Rafael Nadal Brisbane-ben

Fotó: Getty Images

Nadal elismerte, hogy azért voltak olyan pillanatai, amikor arra gondolt, végleg szögre akasztja az ütőjét, de úgy döntött, hogy folytatja és napról napra halad a visszatérés felé.
„Hogy gondolkodtam-e a visszavonuláson ez alatt a hosszú idő alatt? Természetesen igen. Sok mindenen keresztül kellett mennem ahhoz, hogy vissza tudjak térni” – mondta a spanyol.
„Néha vannak mélypontok, ez 100%-ban emberi dolog. Azt kérdezi magától az ember, hogy van-e egyáltalán értelme ennek a rengeteg mindennek, amit meg kell tenni ahhoz, hogy 37 évesen visszatérjen. Főleg úgy, hogy tudja azt is, hogy oké, vissza lehet térni, de nem lesz annyira egészséges, hogy úgy versenyezzen, ahogy szeretett volna. Ezeket a kérdéseket én is feltettem magamnak.
Aztán egy bizonyos ponton úgy döntöttem, hogy folytatom. Megvolt bennem az elhatározás, hogy megyek tovább. És amikor eldöntöttem, tudtam, hogy olykor fájdalmas lesz ez a folyamat a munka szempontjából, és senki sem tudhatja, hogy mit lehet kihozni belőle.
Csak megpróbáltam napról napra haladni és dolgozni, anélkül, hogy sokat agyaltam volna ezeken, csak tettem a dolgomat, és vártam, hogy végre minden jól menjen.
„És most itt vagyunk. Nem tudom, mi fog történni, az egyetlen dolog, aminek már most örülök, hogy eljutottam oda, hogy visszatérhessek a Tourra.
Soha nem tudhatod, hogy mi következik, viszont rendkívül izgatott vagyok, hogy mi vár rám” – zárta a gondolatot Nadal.
picture

Thiem és Nadal

Fotó: AFP

Párosban tehát nem nyúlt túl hosszúra a brisbane-i kaland, de Nadal optimistán nyilatkozott a meccsük után:
„Egy olyan tornát választottam, amelyet jól ismerek, és amelyhez jó emlékeim fűznek. Amikor hosszú idő után visszatérsz, fontos, hogy olyan helyen legyél, amelyet már ismersz, és amelyről többé-kevésbé tudod, hogy mi vár majd rád" – mondta.
Egyesben viszont még csak most kezdődik a szezon a spanyol sztár számára, aki egyébként a világranglista 670. helyéig csúszott vissza a kihagyása alatt. A január másodikai mérkőzésen egy szintén a régi formáját kereső teniszezővel találkozik, az a Dominic Thiem lesz az ellenfele, aki a selejtezőből jutott főtáblára (ráadásul egy egészen extra közjátékkal is meg kellett küzdenie: egy mérgeskígyó vándorolt be a meccsére).
„Természetesen nincsenek olyan elvárásaim, mint korábban, főleg nem az elején" – nyilatkozta Nadal. „Egy év telt el a műtétem óta, és nagyon sokáig nem tudtam jó szinten edzeni. Szóval egy kicsit kiszámíthatatlan számomra, hogyan fognak alakulni a dolgok."
Nadal mérlege Thiem ellen 9-6, de az utóbbi két meccsükön az osztrák tudott nyerni: a 2020-as ATP-döntőben és a 2020-as Australian Open negyeddöntőjében találkoztak egymással.
Nincs már hátra, indulhat a 2024-es szezon!
Forrás: részben TennisMajors

Már Viberen is megtalálsz minket! Csatlakozz a csatornánkhoz, ha nem szeretnél lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés