Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kopott térdekkel, 43 évesen történelmet írt, és még Grand Slam-bajnok is lehet

Németh Dániel

Frissítve 27/01/2024 - 09:49 GMT+1

Rohan Bopanna három évvel ezelőtt közel állt a visszavonuláshoz, de jól tette, hogy kitartott, ugyanis élete legjobb időszakán van túl. A 43 éves indiai párosspecialista az Australian Openen világelső lett, amivel történelmet írt, és még emlékezetessé teheti a tornát, amennyiben sikerült megnyernie a hazai közönség előtt szereplő Matthew Ebden oldalán.

Zsinórban harmadszor lett US Open-bajnok az amerikai-brit duó

Még nem dolgoztam fel teljesen. Nagyon büszkék vagyunk. Nagy szüksége volt erre az indiai tenisznek, illetve Indiának.
- nyilatkozta Rohan Bopanna a győztes negyeddöntőt követően, amivel biztossá vált: ő a páros tenisz új világelsője.
Ez minden játékos életében különleges pillanat lenne, ám a profi karrierjét 2003-ban elkezdő Bopanna esetében többszörösen az volt. Neki ugyanis meglehetősen későn, 43 éves korában sikerült felérnie a csúcsra. Bár az a nap egyértelműen róla és a történelmi sikerről szólt – ezzel ő lett a valaha volt legidősebb világelső – le sem tagadhatná, hogy vérbeli csapatjátékosról van szó.
„Mattnek és nekem ugyanannyi pontunk van, tehát technikailag együtt kellene a ranglista élén állnunk” szögezte le Bopanna. „Egy kicsit mások a szabályok, ha eggyel több vagy eggyel kevesebb versenyen vettél részt. Emiatt nálam van az előny, de teljesen biztos vagyok benne, hogy Mattnek is össze fog jönni.”
„A partnerség kezdetén, úgy egy évvel ezelőtt, nagy célunk volt” – fűzte hozzá Ebden. „Átbeszéltünk, világossá tettük a szándékainkat. Azt mondtam, hogy világelső szeretnék lenni, Grand Slameket, nagy tornákat akarok nyerni. Tavaly elég sokat kipipálhattunk, és ez is egy ezek közül. Ő az első, én a második, de láttam, hogy ugyanannyi pontunk van. Örülök, hogy ezt elmondhatom.”
„Ez is arról árulkodik, mennyire keményen dolgozik. Könnyedén mondhatta volna azt, hogy összehozok egy tisztességes szezont, és pár éven belül visszavonulok, de én arra kértem, hogy teljesen kötelezze el magát. Ő pedig hajtott is. Arra késztetett, hogy én is fejlődjek. Mindketten fejlődtünk. Keményen dolgoztunk együtt.”
picture

Rohan Bopanna

Fotó: Imago

Bopanna elárulta, 2019-ben komolyan elgondolkodott a visszavonuláson, a térdfájdalmai miatt ugyanis naponta két-három fájdalomcsillapítót be kellett szednie, hogy egyáltalán pályára léphessen. Ami nem csoda: a porc mindkét térdében teljesen elkopott, ami miatt csak korlátozott edzésmunkát tud elvégezni, és a pályán is limitáltabb a mozgása.
De mi késztet valakit arra, hogy 43 évesen is újra és újra pályára lépjen a világ legnagyobb versenyein, teljesen tropára koptatott térdízületekkel? Ezt a kérdést 2021-ben is feltette magának, amikor komoly mélypontra jutott, miután sorra bukta a meccseket, és egy cseppnyi örömöt sem talált a játékban.
„Az óceán mellett üldögélve azon gondolkodtam, mi a fenét csinálok tulajdonképpen. Nem nyerek meccseket, miközben otthon van egy családom. Be kellene fejeznem, hogy hazatérjek?” – idézi az ATP honlapja a teniszezőt. „A lányunk most lett négyéves, és arra gondoltam: miért is ne legyen így? Csináljuk ezt.”
Bopanna végül nem akasztotta szögre az ütőt, sőt, a fájdalmakra is megoldást talált a Iyengar jógának köszönhetően, amivel a covidjárvány alatt ismerkedett meg. „Igazán nagy különbséget jelentett. Először azt mondtam, oké. Aztán, amikor elkezdtem játszani, nem éreztem fájdalmat. Onnantól kezdve megváltoztak a játékszabályok” – magyarázta a sportoló, aki mostanság minden napot jógával nyit.
„Szerintem a jóga segített abban, hogy összhangban legyek a testemmel, de mentálisan is segített, hogy nyugodtabb maradjak. Természetesen a megfelelő csapat vesz körbe, Scott Davidoff 12-13 éve utazik velem, és ez nagy különbséget jelentett abból a szempontból, hogy jobban megértsem a játékomat. Azt is mondhatnám, befektettem magamba, 2023-ban szerződtettem egy jó fiziót.”
picture

Hihetetlen sportszerűség: senki sem látta a szabálytalanságot, de az elkövető jelezte

Legalább ennyire fontos, hogy egy remek társ is mellé keveredett Ebden személyében, akinek azt követően volt szüksége új partnerre, hogy Max Purcell úgy döntött, inkább az egyénire koncentrál a továbbiakban. Legnagyobb sikerüket a 2022-es wimbledoni tornán érték el, amikor is egy emlékezetes meccsen, öt szettben legyőzték a Nikola Mektić, Mate Pavić duót.
„2022 novemberében mindketten partnert kerestünk. Elég magasan rangsorolt játékosok voltunk, és lényegében mi ketten maradtunk azok közülük, akiknek nem volt párja. Merthogy a top 30-on belül a többségnek van partnere, akik együtt játszanak a továbbiakban is. Ritkán fordul elő, hogy egy-egy páros szétesik, vagy valaki visszavonul, ezért elérhető lesz egy játékos.”
Tudtuk egymásról, hogy egyedül vagyunk, ezért átbeszéltük a dolgot, és azt gondoltuk, működhet a dolog, mert ő az egyenlő oldalon játszik, én pedig az előny oldalon szoktam. Ez már megfelelő párosításnak tűnt.
- magyarázta Ebden az együttműködésük történetét.
A párosuk fantasztikusan sikeresnek bizonyult. Bár az év első két Grand Slam-tornáján az első fordulóban búcsúztak, Wimbledonban már elődöntősök voltak, a US Openen pedig fináléba jutottak. ATP 1000-es szinten is csodálatos eredményeket értek el, Indian Wellsben tornát nyertek, Madridban, Sanghajban és Párizsban döntőt játszottak.
picture

Zsinórban harmadszor lett US Open-bajnok az amerikai-brit duó

Mindent figyelembe véve hét döntőt játszottak, és kijutottak a szezonzáró világbajnokságra is.
Bopanna és Ebden párosa tehát az előző egy évet figyelembe véve mindenki másnál kiegyensúlyozottabb volt, ugyanakkor még mindig van egy dolog, amiben javulniuk kell: ezek a döntők. 2023 óta nyolc versenyen volt lehetőségük megszerezni a címet, de csak kettőt nyertek meg ezek közül; Indian Wells mellett a katari 250-es tornán lettek bajnokok.
További érdekesség Bopanna karrierjével kapcsolatban, hogy hiába számít az egyik legnagyobb névnek a párosok között, a férfiaknál nem szerzett Grand Slam-címet. Sőt: döntőből is csak kettővel rendelkezik, 2010-ben Aisam-ul-Haq Qureshi mellett a US Openen, majd 13 évvel később ugyanott, de immáron Ebden oldalán, küzdhetett meg a trófeáért.
Vegyes párosban nyert már egyszer, méghozzá 2017-ben Gabriela Dabrowskival a Roland Garroson, de Babos Tímeával és Sania Mirzával az oldalán is bukott döntőt, utóbbi kettőt ráadásul épp az Australian Openen. Ausztráliában tehát ez lesz a harmadik döntője, mint ahogyan a férfi párosoknál is, már csak az a kérdés, vajon a hármas meghozza-e a szerencsét az indiai klasszisnak.
„Újabb Grand Slam-döntőt játszhatunk. Meccsről meccsre tanultunk, még az előző hónapokban is, miközben elég sok döntőben szerepeltünk. Párszor mi nyertünk, de néhányat el is buktunk. Úgy kell gondolnunk rá, mint egy újabb mérkőzésre, és úgy kimenni a pályára, hogy ismét ezzel az egy meccsel küzdünk meg” – jelentette ki Ebden.
A férfi párosok döntője a női egyest követően kezdődik, a Bopanna-Ebden kettős az olasz Bolelli-Vavassori duóval küzd meg a címért. A találkozót az Eurosport élőben közvetíti.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés