Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pénzbüntetés vagy börtön: Djokovic ügyének súlyos következményei lehetnek

Németh Dániel

Publikálva 13/01/2022 - 13:51 GMT+1

Amennyiben bebizonyosodik, hogy Novak Djokovic megszegte a koronavírus-protokollt, és a pozitív teszteredmény ismeretében is rendezvényeken vett részt, annak Szerbiában is jogi következményei lehetnek.

Novak Djokovic - Fotó: Mike Frey

Fotó: AFP

Még ha el is indulhat az Australian Openen, a hazájában bajba kerülhet a karanténszabályok megsértése miatt.


Hogy mennyire kell komolyan venni a Novak Djokovic-ügyet, egyetlen hír segítségével össze lehet foglalni: pénz-, rosszabb esetben börtönbüntetés várhat rá Szerbiában, miután bevallotta, megszegte a karanténszabályokat. A világelső szerdán reagált az ellene felhozott vádakra, közleményében cáfolta, hogy már a teszteredmény ismeretében vett volna részt nyilvános eseményeken, azt viszont elismerte, hogy december 18-án már tudott a betegségről, mégis interjút adott a L’Equipe-nek.
A helyi média által megkérdezett szerb ügyvédek azt mondták: a karanténkötelezettség megszegése súlyos bűncselekménynek minősül a büntető törvénykönyv értelmében, amiért három évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak. Azt is hozzátették viszont, hogy ez a kevésbé valószínű forgatókönyv, és ha esetleg bűnösnek is találnák Djokovicot, némi pénzbírság (kb. 4,5 millió forint) mellett közösségi munkával megúszhatná a vétséget.
Djokovic egyébként az ausztrál bíróság előtt még azt állította: december 16-án „tesztelték és diagnosztizálták” nála a koronavírust, a közleményében ezt pontosította annyiban, hogy az eredményt csak a következő napon kapta meg. Ez azért fontos, mert december 16-án a szerb posta eseményén vett részt, december 17-én pedig fiatal teniszezők társaságában mutatkozott, míg rá egy napra jött a L’Equipe-féle sajtóesemény.

Djokovicnak meg kell magyaráznia

Ana Brnabić miniszterelnök a BBC-nek azt mondta: Djokovicnak magyarázatot kell adnia a helyzetre, amit ő egyszerűen csak „szürke zónának” nevezett. „Ha pozitív lett a teszt, akkor izolálnod kell magad” – fogalmazott a politikus. Azt is hozzátette, hogy ha bebizonyosodik, hogy a teniszező nem így cselekedett, akkor a megfelelő hatóságokkal kell konzultálnia a további teendőkről. Ugyanakkor szerinte azt nem tudhatjuk biztosan, mikor értesült Djokovic a teszt eredményéről.
A szerb hatóságok – nem meglepő módon – kiálltak Djokovic mellett, magasrangú politikusok is kritizálták az ausztrálokat az eljárás miatt. Néhány nappal ezelőtt Brnabić az egyik kormánypárti lapnak azt mondta: „a mobiljával alszik”, hátha befut egy fontos hívás az üggyel kapcsolatban. „Nagyon fontosnak éreztem, hogy kifejezzem az aggodalmunkat. Felajánlottam a szerb kormány segítségét, hátha tudunk tenni valamit. Megegyeztünk, hogy kapcsolatban maradunk az ausztrál képviselőkkel.”
Az is beszédes, hogyan tálalta az ügyet a többségében kormánypárti szerb sajtó: a Guardian szerint egyik cikkben sem foglalkoznak azzal, hova utazhatott a világelső a koronavírus-teszt eredményének ismeretében, mint ahogyan a benyújtott dokumentumok hitelességét sem kérdőjelezték meg. Az Informer nevű bulvárlap például 18 cikkben foglalkozott az üggyel, ezek közül egyik sem vitatta a Djokovic-féle verziók hitelességét.

Még mindig kitoloncolhatják

Egyelőre viszont az az elsődleges kérdés, részt vehet-e az Australian Openen a férfi világelső. Sokan arra számítottak, hogy a döntést már csütörtökön, a sorsolást megelőzően meghozzák, ám legkorábban pénteken határozhatnak a kitoloncolásáról. Erre Alex Hawke bevándorlásügyi miniszternek lenne lehetősége, aki egyelőre azért nem tudott döntést hozni, mert Djokovic ügyvédei számos dokumentumot benyújtottak – írja a The Age.

A lap a helyi Liberális Párthoz közel álló forrásokra hivatkozva azt mondta: a kormány erősen hajlik a vízum eltörlése felé.

Scott Morrison miniszterelnök a csütörtöki kormányülést követően sajtótájékoztatót tartott, de a várakozásokkal ellentétben a Djokovic-ügyről nem kívánt érdemben nyilatkozni, viszont hozzátette: a szabályok elég világosak. Azt mondta, hogy a külföldieknek „igazolniuk kell, hogy duplán oltottak vagy elfogadható bizonyítékkal kell szolgálniuk, hogy egészségi okokból nem kaphatnak oltást. Ez a szabály. És a szabály nem változott.”
picture

Novak Djokovic Melbourne-ben edz

Fotó: Getty Images

Amennyiben az ausztrálok ismételten visszavonnák Djokovic vízumát, a szerb ügyvédjei azonnal megtámadnák Hawke döntését a bíróságon. Bár az idő sürgeti őket – nagyjából két napjuk maradna, hogy elérjék az ítélet újbóli megváltoztatását – abban bíznak, hogy az írásos és verbális bizonyítékok lerövidítésével jelentősen fel tudnák gyorsítani a folyamatot, és a hosszas huzavonát követően a címvédő elindulhatna a versenyen.

Spanyolországban is vizsgálják a világelső helyzetét

Djokovicnak nem csak a szerb és az ausztrál hatóságokkal gyűlhet meg a baja, de Spanyolországban is vizsgálatot indítottak, vajon legálisan lépett-e az ország területére. A jelenleg hatályban lévő szabály értelmében speciális engedélyre van szükség, hogy valaki beutazhasson Spanyolországba, ezt az engedélyt a munkavégzésre vagy magas szintű sporttevékenységre hivatkozva lehet igényelni. A világelső egyébként edzés céljából utazott az országba.
„A belügyminisztérium megerősítette, hogy rákérdeztek a rendőrségnél [Djokovic beutazásáról], és a külügyminisztérium is így cselekedett” jelentette a COPE. A jelentések azt is hozzáteszik: a szerb állampolgárok számára a kötelező az oltás, hogy beléphessenek Spanyolország területére, de – hasonlóan Ausztráliához – orvosi mentességet is lehet igényelni, amennyiben valaki olyan betegséggel rendelkezik, ami megakadályozza az oltás felvételét.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés