Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal és Osaka is sikeresen rajtolt az AusOpenen, kiesett viszont a torna 2020-as bajnoka

Takács Márton

Publikálva 17/01/2022 - 13:00 GMT+1

Magyar idő szerint vasárnap éjjel elrajtolt az idei Ausztrál Open. Az éjjel lejátszott legérdekesebb mérkőzések közül ebben a cikkben bővebben foglalkozunk Naomi Osaka és Rafael Nadal sikeres bemutatkozásával, Matteo Berrettini kemény első meccsével, Coco Gauff és a 2020-as melbourne-i bajnok, Sofia Kenin kiesésével.

Még nem járt le Rafael Nadal ideje

Fotó: AFP

Rafael Nadal, Naomi Osaka meccsével és további három parti összefoglalójával jelenkezünk az Ausztrál Open nyitányáról.

A címvédő Naomi Osaka a Rod Laver Arénában a kolumbiai Camila Osorio felett aratott 6:3, 6:3-as győzelemmel kezdte meg a reménybeli harmadik Australian Open-sikere felé vezető utat. A 13. kiemelt japán először találkozott pályafutása során a melbourne-i Grand Slam-torna főtábláján ezúttal debütáló Osorióval. Osaka végül 68 perc alatt hozta az első mérkőzését, amelyen 19 nyerőt ütött, ellenfele mindössze ötöt.
"Úgy gondolom, hogy a körülményekhez képest elég jól játszottam, nem volt sok információm az ellenfelemről" - mondta Osaka a pályán adott interjújában, és nagyszerű tulajdonságként értékelte Osorio küzdőszellemét. Van olyan kollégánk, aki az év eleji tippverseny szerint leendő GS-győztest lát a kolumbiaiban.
Osaka következő riválisa az amerikai Madison Brengle lesz.
"Remélem, hogy igazán jó teljesítményt nyújtottunk. Mindig nagyon különleges érzés számomra ide visszajönni. Sok nagyon jó emlékem van innen."Nem várhatom el magamtól, hogy minden mérkőzést megnyerjek, de azt igen, hogy jól érezzem magam és kihívást jelentsen. Azért vagyok itt, mert itt akarok lenni, és azért, mert ez szórakoztató számomra. Elfogadom a tényt, hogy lesznek hullámvölgyeim, ki kell találnom, hogyan tudom ezeket leküzdeni." - zárta értékelését Osaka.
Osaka azt is elárulta, hogy van egy babonája, amely ismerősen csenghet azoknak a teniszrajongóknak, akik látták a 2009-es Australian Open-bajnok Rafael Nadalt akcióban.
"Azt akarom, hogy a vizes palackjaim teljesen egyenesek legyenek, nem tudom, miért van ez" - tette hozzá a japán, aki tudatosan kerüli, hogy rálépjen a pálya fehér vonalaira, valamint a felfestett melbourne-i logóra.
picture

Australian Open : Day 1 - Highlights Osaka - Osorio

Rafael Nadal folytatta remek szezonkezdetét, és Marcos Giront legyőzve a 2022-es Australian Open második fordulójába. Nadal 6:1, 6:4, 6:2-es sikert aratott a 66. helyen rangsorolt amerikai felett, így a Thanasi Kokkinakist búcsúztató, a selejtezőből érkező Yannick Hanfmannal találkozhat majd.
Nadal egy óra 49 perc alatt a 70. győzelmét aratta a Melbourne Parkban hétfőn.
"A múlt hét fontos volt számomra. Három mérkőzést játszottam, mind a hármat megnyertem. Tornagyőzelmet értek ezek, ez pedig mindig gyönyörű. És azt hiszem, egyre jobban megy. Soha nem tudhatjuk, hogy mi fog történni, de boldog lettem volna, ha azt mondják egy hónappal ezelőtt, hogy ebben a pozícióban leszek, természetesen aláírtam volna előre.
A visszatérés elején nehéz dolgok várnak ránk, persze néha nem a legjobb érzésekkel vagyunk ilyenkor a pályán. De az, hogy pozitív maradok, megfelelő energiával játszom, és persze az, hogy a touron vagyok, és a srácokkal edzek, és meccseket nyerek, biztosan segít."
picture

Nadal könnyedén verte Marcos Giront

"Az olasz nyitómeccse azonban eléggé trükkösnek ígérkezik." – írta előzetesében Kálmán Laci kollégánk Matteo Berrettiniről, akire Brandon Nakashima várt a nyitányon. Egy 3 óta 10 perces parti kerekedett belőle, amelyet a tavalyi wimbledoni döntős négy szettben húzott be.
Az olasz az elmúlt három major-tornán legalább a negyeddöntőig jutott, de Novak Djokovic minden alkalommal útját állta. A szerb kiutasításával ez Melbourne-ben biztosan nem fog megtörténni. Az amerikaival vívott nyitó meccsét gyomorpanaszokkal játszotta le, főleg annak utolsó két szettjében szenvedett.
"Rosszul volt a gyomrom, mondjuk így. Nagyon nehéz volt játszani, különösen a harmadik és a negyedik szettben. Nagyszerű meccset vívtam Brandon ellen. Azt mondtam magamnak, hogy küzdjek, adjam ki magamból a legtöbbet, és végül nyertem. Nagyon boldog vagyok. Úgy éreztem, hogy a meccs egy kicsit megváltozik a panaszaim miatt, ezért a mentális erőmmel tartottam magam, főleg azért, mert a testem nem volt ott.
Aztán a rövidítésben is nagyon jól játszottam, bár egy kicsit szorult helyzetbe kerültem. Szerencsére megszereztem a harmadik szettet, és utána azt mondtam: ’Oké, most az adogatójátékomra koncentrálok, és megpróbálom valahogy brékelni őt.’ Remélhetőleg a következő meccsen már jobban fogom érezni magam." - mesélte Berrettini.
picture

Australian Open : Day 1 - Highlights BERRETTINI v NAKASHIMA

A második fordulóban egy újabb amerikai, Stefan Kozlov vár rá.
Két évvel ezelőtt az Australian Openen Wang Qiang kiejtette Serena Williamst, és ezzel élete legjobb Grand Slam-eredményét érte el. A világranglista korábbi 12. helyezettje most a Top 100-on kívül van, de a 18. helyen kiemelt Coco Gauff elleni 6:4, 6:2-es győzelmével megmutatta, hogy még mindig megvan benne az a képesség, hogy felülmúljon egy nagy nevet.
A 73 perces győzelem során azonban az előzmények nem sokat számítottak, mivel a két játékos közül Wang nyújtott kiegyensúlyozottabb teljesítményt. A kínai négyszer is brékelte Gauffot, az amerikai tini 38 ki nem kényszerített hibát vétett a találkozón.
"Tudtam, hogy képes nagyszerű teniszre. Számomra a rangsorban elfoglalt hely csak egy szám. Nyilván papíron nekem kellett volna megnyernem a meccset, de azt hiszem, hogy még akkor is, amikor korábban alacsonyabban voltam rangsorolva, mindig úgy gondolom, hogy a rangsor csak egy szám.
Nem gondoltam arra, hogy magasabban rangsorolnak, vagy ilyesmi. Csak próbáltam megnyerni a meccset. De ellenfelem ma jól játszott. Szerintem jól tartotta a labdát mélyen a pályán. Nem tudtam igazán jól érezni magam a pályán." – nyilatkozta veresége után a 18. helyen kiemelt Gauff.
picture

Australian Open : Day 1 - Highlights WANG v GAUFF

Hozzá hasonlóan kiesett a torna 2020-as bajnoka, a most 11. kiemeltként játszó Sofia Kenin is, aki honfitársától, Madison Keystől kapott ki 7:6, 7:5-re 91 percet követően.
"Teljesen elképesztő, hogy újra Melbourne-ben lehetek" - mondta sikerét követően Keys, aki felidézte, hogy az első nagyobb eredménye egy major-tornán a 2015-ös AusOpenen volt, amikor az elődöntőig jutott. "Nyilvánvalóan az adogatásom sokat segített ma" - tette hozzá a floridai, aki az első adogatása utáni pontok 84 százalékát nyerte meg, részben 15 ászának köszönhetően. "Úgy érzem, tényleg megtaláltam a ritmusomat."
picture

Madison Keys a föld felett lebeghet két centivel

Fotó: AFP

Néhány további meccsről távirati stílusban.
Fucsovics Márton maratoni csatában, 3 óra 27 perc alatt kikapott öt szettben a szerb Dusan Lajovictól. Udvardy Panna 6:3, 6:1-es vereséget szenvedett a kétszeres AO-bajnok Victoria Azarenkától.
Az egyik legjobban várt első körös férfi mérkőzésen Sebastian Korda egy óra 42 perc alatt 6:3 6:0 6:4-re verte a 12. helyen kiemelt Cam Norrie-t. Nyert a várhatóan majd nagy évet produkáló Carlos Alcaraz, nincs viszont már versenyben Fabio Fognini, akit a holland Tallon Griekspoor küldött haza. A világelső Ashleigh Barty 6:0, 6:1-gyel nyitott, a Roland Garros-győztes Barbora Krejčíková is lesimázta a meccsét.
picture

Australian Open : Day 1 - Highlights NORRIE v KORDA


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés