Hagyomány, hogy minden teniszszezon elején megpróbáljuk megtippelni, mi vár ránk az előttünk álló bő 11 hónap során. Vajon folytatódnak az előző idény tendenciái? Vagy új játékosok felemelkedésének leszünk szemtanúi? Meglepetések vagy papírforma-eredmények jellemzik az évet? Maximum megérzéseink lehetnek ezekkel kapcsolatban, de azért megtippeltük, hogyan alakul majd a 2022-es év teniszben.
A szabályok mit sem változtak: megtippeltük a négy Grand Slam-torna győztesét, és természetesen idén sem maradhat el a szokásos bold prediction, tehát a bátor (esélytelen?) tipp. Az előző években is nagy sikere volt a játékunknak, számos olvasó osztotta meg tippjeit kommentben, ezt köszönjük szépen. Arra kérünk titeket, hogy ismét csatlakozzatok itt hozzánk a tenisz szezon elején. Tehát, ha van kedvetek, írjátok meg nekünk az alább látható rendszer alapján, hogy ki, hol, miért fog nyerni!

Roland Garros
Tsitsipas 0-2-ről fordított az éjszakába nyúló csatában
42 PERCE

Köves Gábor

Fiúk: Medvedev, Nadal, Djokovic, Medvedev
Djokovic mizériája miatt mostantól Medvedev az első számú esélyes keménypályán, és lehet, hogy ez az egész szezonban meghatározó lesz. Szerintem Nadalban van még egy Grand Slam, és biztos vagyok benne, hogy a Garros a fő célkitűzés. Ha a világelső helyzete normalizálódik, szerintem Wimbledonban normális körülmények között nem lehet ellenfele, de a US Openen címet védhet Medvedev. Véleményem szerint Federer visszatérésére egyre bizonytalanabb, és egyre kevésbé valószínű.
Bold prediction: Alcaraz és Sinner is játszik Grand Slam-elődöntőt.
Lányok: Barty, Swiatek, Barty, Sabalenka
Bold prediction: Serena Williams már nem nyer Grand Slam-meccset, ha egyáltalán elindul bárhol.

Serena Williams

Fotó: SID

A női teniszben szerintem marad az elmúlt évek tendenciája, a fiatalok egyre többet mutatnak magukból, de mégis annyira rapszodikus a teljesítményük, hogy simán benne van a pakliban néhány meglepetés Grand Slam-győztes. Serena már nem tudja és nem is feltétlenül akarja felvenni velük a versenyt.

Szabó Gábor

Fiúk:
  • Zverev - Mikor, ha most nem?
  • Alcaraz - Ha nem kell Nadallal játszania.
  • Berettini - Mert nem marad más.
  • Medvedev - Mert ő a legjobb a nagy hármas után.
Lányok:
  • Osaka - Visszatérünk a rendes kerékvágásba.
  • Barty - Ha nem kell olyanokkal játszani, akiket tuti megver.
  • Raducanu - After 53 f’ing years. :)
  • Osaka - Mert ő a legjobb

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

Bold perdiction: 20-20-20 forever.

Szántó Petra

Fiúk: Medvedev, Tsitsipas, Djokovic, Zverev
Daniil Medvedev rövid időn belül világelső lesz, és innentől évente nyerhet 1-2 keménypályás Grand Slamet. A nagyok közül Novak Djokovic Wimbledonra tudja összeszedni magát az éve eleji balhé után, ám győzelme megosztja a teniszvilágot. Sascha Zverev akár három GS-en is döntőt játszhat, de végül csak a US Openen jön neki össze az áttörés. Az álmom, hogy ha már úgy alakul, hogy nincs több esély a GS-győzelemre, Rafael Nadal és Roger Federer együtt vonul vissza.
Bold prediction: Djokovic beoltatja magát tavasszal.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Lányok: Kontaveit, Barty, Sabalenka, Osaka
Ismét lesz (legalább) két új Grand Slam-bajnok a lányoknál, de Ash Barty marad a legkiegyensúlyozottabb. Sabalenka atomtenisze Wimbledonra érik be, Osaka pedig újult erővel tér vissza New Yorkba. A 2021-es US Open döntősei közül Raducanu nehezen találja a helyét a felnőttek között, Fernandez viszont szépen előretör. Az álmom, hogy ha már úgy alakul, hogy nincs több esély a GS-győzelemre, Serena összebeszél Rogerrel és Rafával, és velük együtt vonul vissza.
Bold prediction: Ons Jabeur döntőt Grand Slam-döntőt játszik.

Kálmán Laci

Fiúk: Medvedev, Nadal, Djokovic, Medvedev
Bold prediction: Alcaraz öt szettben veri Rafát a Garros döntőjében.
A 2021-es szezon többek között Medvedev bajnokká éréséről szólt. Meg persze arról, ki lesz a fiatalok között az alfahím. Az orosz USO-sikeréhez nyilván kellett a Djokovic vállát nyomó mázsás teher, és kellett Zverev állhatatossága is az elődöntőben, de egy GS-fináléban, a szerb ellen aratott háromszettes győzelmet aligha kell magyarázni. Medvedev kemény pályán hengerelni fog az idén is, behúzza mindkét majort, a salakkirály dob még egy utolsót (?) Párizsban, Djokovic pedig kihasználja, hogy a jó füves szerepléshez a rutin a kulcs, úgyhogy győz Wimbledonban. Tsitsipas és Zverev játszik ugyan egy-egy döntőt, Thiem is újra elkezd éledezni, de 2022-ben mindhárman GS-trófea nélkül maradnak.

Daniil Medvedev a 2022-es ATP-kupán

Fotó: Getty Images

Lányok: Osaka, Swiatek, Barty, Fernandez
Bold prediction: Serena Williams megszerzi a 24. GS-ét Wimbledonban.
Bár Osaka nem kapott könnyű sorsolást az Ausztrál Openre, olyan tökéletesen ötvözi a játék örömét, a felszabadultságot, valamint a koncentrációt, hogy nem lehet majd megverni. Aztán jön Swiatek, aki sok tapasztalattal felvértezve, az elvárásokat a helyén kezelve ismét lelazul, és szárnyal majd Párizsban. Barty újra megmutatja, hogy a fű az ő igazi terepe, hogy mindaz a skill, ami az ő kezében van Wimbledon gyepén érvényesül a legjobban. A US Open megint hatalmas meccseket hoz, és Fernandez befejezi azt, amitől tavaly sem volt messze, és megszerzi élete első GS-címét. Ami pedig a bold prediction-t illeti, nos, Serena komoly kérdőjel, de ha valahol, akkor Wimbledonban épp összejöhet még neki a 24...

Fonyódi Tamás

Fiúk: Zverev, Tsitsipas, Djokovic, Zverev
Bold prediction: Sérültek nagy éve, és a legenda fájdalmas (szurkolók millióinak) visszavonulása.
Sacha Zverevnek végre igazán kijön a lépés. Három Grand Slam-döntőbe is bejut, és ezúttal meglesz az önbizalma két győzelemhez. Sinner, Alcaraz és a többi fiatal most veszi át a régi Zverev helyét. Sokszor odaérnek a tűz közelébe, de a Grand Slam-áttörés nem jön össze. Djokovic a nehézségek ellenére megnyeri Wimbledont, ezzel átveszi a vezetést az örökrangsorban. Nadal ugyan visszavág neki a Roland Garroson, de a döntőben kikap Tsitsipastól, aki így első görög Grand Slam-győztesként történelmet ír.
Andy Murray év végére bejön a top 40-be, és harcban lesz a világbajnoki részvételért. Del Potro visszatér és még az idén ATP-tornát nyer, ami újabb lendületet ad neki. Ha azonban még egyszer megsérül, azonnali hatállyal visszavonul.

Roger Federer

Fotó: Getty Images

Roger Federer még egyszer nekifut a visszatérésnek, de kérész életűre sikerül a dolog. Döcögni fog a szekér, ezért jobbnak látja, ha visszavonul. Együtt jelentik be a visszavonulásukat a ’90-es évek utolsó aktív sztármohikánjaival, a Williams testvérekkel.
Lányok: Barty, Swiatek, Osaka, Osaka
Bold prediction: Williamsék visszavonulnak, Raducanu keresi önmagát, és feltűnik egy új csillag.
Továbbra is jönnek fel a fiatalok, de a raducanus meglepetés GS-győzelem idén nem ismétlődik. Sőt, a brit lány idén negyeddöntőbe se jut egyik major-tornán sem. Ellenben Leylah Fernandezt fűti a vágy, hogy bizonyítson, így három Grand Slam-elődöntőbe is bejut, ott azonban a „nagyok” valamelyike megállítja őt. Ash Barty végre hazai közönség előtt is ünnepelhet, és minden esélye meglesz a karrier Grand Slamhez, hiszen döntőbe jut a US Openen. Ott azonban a Wimbledon óta újra magára találó Osaka legyőzi őt. Swiatek bizonyítja, hogy nem egy becsúszott eredmény volt a 2020-as Roland Garros-győzelem, ismét végigmasírozik a mezőnyön.
Ismét feltűnik egy 18 éves tehetség, aki 200-on kívülről bejön a top 50-be év végére, és egyelőre csak azok ismerik a nevét, akik tavaly ilyenkor hallottak már Emma Raducanuról.

Marosi László

Fiúk: Medvedev, Tsitsipas, Hurkacz, Medvedev
Bold prediction: Djokovic a melbourne-i balhéja után összezuhan és döntőbe sem jut Grand Slam-tornán, Medvedev váltja a világranglistán.
Megtörténik a generációváltás a férfi teniszben, élen Medvedevvel, aki az egész szezont dominálja. Ennek jegyében Sinner, Alcaraz, Brooksby, Korda és Ruud neveivel találkozhatunk rendre az ATP-tornák végjátékában. A Nagy Hármas közül csak Nadal játszik GS-döntőt, természetesen Párizsban, míg Federer Wimbledonban a legjobb négy között búcsúszik, majd búcsút int profi karrierjének. Djokovic egész évben váratlan vereségeket produkál a Grand Slameken.
Lányok: Barty, Osorio, Muchova, Tauson

Maria Camila Osorio Serrano

Fotó: Getty Images

Bold prediction: Putintseva szett- és brékelőnyről bukja a Garros-döntőt, miután egy véleményes vonalbírói ítélet után elveszti a fejét és összebalhézik a párizsi közönséggel.
Újra négy különböző győztes női teniszben és újra új GS-győzteseket avatunk. Az állandóságot Barty fogja képviselni, és 1978 után újra hazai győztes lesz Melbourne-ben. Fernandez és Badosa egész évben kiegyensúlyozott játékot produkálnak, mindketten döntőznek a Grand Slameken. Osakáról megint a teniszen kívül hallunk többet, a Williams nővérek pedig New Yorkban befejezik pályafutásukat. Putintsevának Párizsban kijön a lépés, de nem tud átlépni saját árnyékán, így nem kazah, hanem kolumbiai GS-bajnokunk lesz.

Németh Dániel

Fiúk: Zverev, Nadal, Djokovic, Medvedev
Bold prediction: Carlos Alcaraz legyőzi a Roland Garroson Dominic Thiemet és Novak Djokovicot is, és bejut a torna döntőjébe.
Valószínűleg sokan felkapták a fejüket Zverev azon mondatára, miszerint új Nagy Hármas van, amit Djokovic, Medvedev és ő maga alkotnak. Ez az év valamelyest alá fogja támasztani ezt a megállapítást, mivel ez a hármas elhoz egy-egy Grand Slamet, viszont közben Nadal is történelmet ír a 21. sikerével, Párizsban ugyanis visszaszerzi a trónját. Wimbledont Djokovic már csak dühből behúzza, és erősen zárja a nyarat, a US Openen viszont ezúttal sem lehet majd megállítani Medvedevet.

Nadal és Alcaraz a 2021-es madridi tornán

Fotó: Getty Images

Lányok: Osaka, Swiatek, Barty, Osaka
Bold prediction: Év végére három magyar lány lesz a top 100-ban, ketten ráadásul a legjobb 50-ben zárják a szezont.
US Open-Ausztrál Open duplát kétszer is összehozott már Osaka, a sorrend ezúttal változni fog, de ugyanúgy besöpri a két kemény pályás Grand Slamet. Az év középső részében - tenisz terén - lesznek problémái a borításokkal, de közelebb kerül az élmezőnyhöz. A két európai Grand Slamet Barty fogja uralni, viszont csak Wimbledonban véd címet, a Roland Garros döntőjében kikap Swiatektől, aki ismét új fokozatot talál salakon.

Nánási Antal

Fiúk: Medvedev, Nadal, Federer, Djokovic
Az Ausztrál Open első napjait még meghatározza Novak Djokovic vízumesete, utána azonban a mezőny, a közönség és a közvélemény is túllendül rajta. Daniil Medvedev, akit 2021-es US Open győzelme saját elmondása szerint felszabadított és megnyugtatott, gyorsan be is húzza a tornát. Párizsban és Wimbledonban az állandóságra, a rutinra és arra szavazok, hogy a nagy öregek (durva, hogy Nadal és Federer kapcsán ezt a szókapcsolatot kell használni), még azért gurítanak egy igazán nagyot. Ebből a tipp-párosból különösen Federer Wimbledoni győzelme merész jóslat, de úgy gondolom, ha Roger valaha nyer még valamit, az Wimbledon kell, hogy legyen, és az is lesz.
Az év végére Novak Djokovic teljesen összeszedi magát, és a US Openen megszerzi a huszonegyediket, más kérdés, hogy ez megint "csak" az egyenlítéshez lesz elegendő.
Lányok: Barty, Swiatek, Halep, Osaka

Ashleigh Barty

Fotó: SID

Ausztráliában Barty-t idén már tényleg nem lehet megverni, ő ennek megfelelően magabiztosan húzza be a tornát. A Roland Garroson Swiatek ismét letarolja a mezőnyt, visszatalálva arra az útra, amelyre 2020 októberi győzelme alkalmával lépett. Wimbledonban az újdonsült feleség, Simona Halep lesz a nyerő, miután a szezon addigi részében kellően formába lendül, maga mögött hagyva immáron sérülést, karantént meg minden egyebet. A nyár végén New Yorkban Osaka győzelmére számítok, az ottani körülmények és a városhoz való kötődése miatt az a torna szinte kiált azért, hogy a japán nyerje meg.
Bold prediction: Ha Roger Federer 40-en túli Grand Slam-győzelmének megtippelése nem merítené ki teljesen ezt a kategóriát, itt van még egy kamikaze jóslat: 2022-ben Daniil Medvedev tornát nyer salakon.

Sergő Z. András

Ausztrál Open
Férfi: Daniil Medvedev. Noha az orosz az évadzáró vb óta nem lépett pályára saját néven, az azóta lezajlott két csapatverseny igencsak jól sikerült. Magabiztosan nyerték a Davis-kupát, majd az év eleji ATP-kupán csak a páros meccs szupertiebreakjében kaptak ki a későbbi győztes Kanadától. Medvedeven ott sem múlt semmi: két játszmában verte az egyébként jó formában lévő Felix Auger-Aliassime-ot. Nem könnyű sorsolás vár rá, hiszen a második fordulóban a hazai Nick Kyrgiost, a harmadikban pedig a nemrég őt verő Ugo Humbert-t kell megvernie. Egy esetleges tornagyőzelemmel azonban nagyon közel kerülne a világelsőséghez, és mivel Djokovicnak sok pontot kell megvédenie egész évben, ez tovább motiválná őt.
Női: Ashleigh Barty. Itt a kiváló alkalom. Hiába nyert tavaly Wimbledonban, 2019 ben pedig a Roland Garroson, igazán állandó jó teljesítményt a hazai Grand Slam-tornán tud nyújtani két negyed- és egy elődöntővel. Talán éppen ezért különös, hogy Melbourne-ben még döntőbe sem jutott sosem. Az ausztrál azonban, aki az US Open után a tavalyi évben már nem lépett pályára, idén 500-as tornagyőzelemmel kezdte az évet Adelaide-ben. A keménypályás riválisok vagy nincsenek jó formában (Sabalenka, Kenin), vagy nem tudjuk, milyen formában vannak (Osaka). Számos, inkább salakspecialista mellett talán többet számít az ő ausztrál tapasztalata. Ha Naomi Osaka visszatérése jól sikerül, a legjobb 16 között csaphatnak össze, ami igazán komoly meccsnek ígérkezik.

Stefanos Tsitsipas

Fotó: Getty Images

Roland Garros
Férfi: Stefanos Tsitsipas. A görög tavalyi évének hullámzásából ítélve a salak Grand Slam tűnik számára ismét a legnagyobb esélynek. Mert egyértelmű, hogy neki vagy Alexander Zverevnek kell lennie a legközelebbi férfi győztesnek azok közül, akik eddig nem voltak. Persze ha most vasárnap lenne a Roland Garros-döntő, valószínűleg nemmel fogadnánk rá, de a júniusi valódi finálé még elég messze van ahhoz, hogy visszaépítse magát eredeti formájába. Főleg, ha megnézzük, kik voltak a tavalyi torna legnagyobb esélyesei. A végső győztes Novák Djokovic a naptári Grand Slam reményének hiányában biztosan nem töri magát Párizsban. Dominic Thiem nevére lassan már nem is emlékszünk, egy jó formában lévő Tsitsipas pedig valószínűleg meg tudja verni a döntőben Rafael Nadalt is. Majdnem sikerült neki tavaly is a szerb ellen.
Női: Simon Halep. Sokkal nagyobb verseny várható a nőknél salakon, mint az év eleji keménypályás időszakban. Akár a 2020-as bajnok, Iga Świątek, akár valamelyik cseh (Petra Kvitová, Barbora Krejčíková) vagy spanyol (Garbiñe Muguruza, Paula Badosa) is odaérhet a végső győzelemig. A románnak azonban két komoly érve van a többiekkel szemben (talán Muguruzát leszámítva): a jelenlegi jó forma és a tapasztalat. A román az elmúlt három tornáján a legjobb négybe került, ráadásul a legutóbbi, igaz, csak 250 pontot érő melbourne-it összesen egy játszmát veszítve nyerte meg. Minden valószínűség szerint nem a most kezdődő Grand Slam-tornára összpontosít, de ha tartja magában a jó formát, tavaszra beérhet az újabb címre. 30 évesen már megvan benne minden tapasztalat, de még ereje teljében.
Wimbledon
Férfi: Novak Djokovic. Roger Federer kvázi visszavonulása óta nagyon hiányos talaj lett a fű. Lleyton Hewitt 2002-es győzelme óta négyen osztoznak ezen a trófeán: Djokovic, Federer, Nadal, Andy Murray. A tavalyi döntős Matteo Berettini második félévi teljesítménye nem meggyőző, az US Open-negyeddöntő után összesen két meccset tudott nyerni. A jelenleg jó formában lévő fűspecialisták közül (ha létezik még ilyen) talán Felix Auger-Aliassime döntőbe jutására van a legnagyobb esély. Az azonban mégis inkább valószínű, hogy a világméretű pofon után Djokovic egy időre visszavonul, de a 21. Grand Slam-győzelem kedvéért mégegyszer összeszedi magát. Erre pedig itt van a legnagyobb esélye.
Női: Angelique Kerber. Ami a férfiaknál Roger Federer, az a nőknél Serena Williams. Az ő kiesésével itt azonban ismét sokaknak nyílik meg a lehetőség a győzelemre, akár az ismétlésre. Simona Halep, Garbiñe Muguruza, Petra Kvitová és a tavalyi győztes, Ash Barty is nyert Londonban korábban, de a németnek esetleg sikerülhet megismételnie tavalyi jó füves szezonját. Ott van az év eleji ausztrál Grand Slam mezőnyében, ahol 16, akár 8 közé is juthat, ami jelentősen javítja világranglista helyezését. Salakon persze nem ideális a játéka, de annyi pontot összeszedhet, hogy egy jó sorsolást kapjon a füves tornára. Tavaly elődöntős volt, a női mezőnyben ráadásul ritka a címvédés, itt van tehát a lehetőség.
US Open
Férfi: Daniil Medvedev. Az orosz lesz az év egyetlen duplázója, és ezzel igazán megkezdődik az ő korszaka. Az amerikai nyári keménypályás szezon szokás szerint a kedvencei közé tartozik, ezt a 2019-es, de különösen a tavalyi évi is jól mutatja. Egyelőre minden ideális arra, hogy ebben az évben átvegye a világelső címet. Ehhez méltó tett lenne egy év alatt három Grand Slam-tornát begyűjteni, ezzel is kicsit kiemelkedve a trónkövetelők mezőnyéből. Mert Medvedev kiemelkedik, ez egészen biztos.
Női: az ismeretlen teniszező. Tavalyi tippsorozatunkat talán mind bebuktuk, illetve nem is talán. Mert ugye ki az, aki a januári esélylatolgatás idején megjósolta volna az Emma Raducanu – Leylah Fernandez US Open döntőt. Az elmúlt évben, de különösen a koronavírus-járvány idején egyre inkább töredezett a női tenisz mezőnye, amibe rendesen belefér néhány nagy vagy inkább bombameglepetés. Ahogy mondani szokás: egy Grand Slam-torna első hetében akármerre fordul az ember, GS-győztest lát maga körül. Adjuk meg hát az eszét annak, hogy idén is felbukkan egy különös, addig ismeretlen figura, aki fantasztikus menetelésével az egész világnak meglepetést okoz.
Merész jóslat: Felix Auger-Aliassime bejut valamelyik Grand Slam-torna döntőjébe, és ott lesz az év végi világbajnokságon. A már nagyon fiatalon nagyon tehetséges kanadai az évek alatt „elérte”, hogy mindenki úgy emlékezzen rá 2022 elején, mint aki mind a nyolc eddigi ATP-döntőjét elveszítette. Sokkal nagyobb fegyvertény azonban, hogy 21 évesen már nyolcszor bejutott valamelyik döntőbe, a cím pedig egyre-egyre nagyobb. Idén januárban Denis Shapovalovval magabiztosan nyerték az évindító ATP-kupát, ami egyben tornagyőzelmet is jelent, még ha csapatban is. Az egyéni meccseit ugyanúgy meg kellett nyernie. A nyilvánvaló fizikai fejlődés mellett ez pedig olyan lelki pluszt is adhat az idényre, ami kitarthat a legesélyesebb wimbledoni tornáig vagy másig.
Roland-Garros
All Star-napot tartanak szerdán a Garroson, nyolc GS-bajnok is pályára lép
13 ÓRÁJA
Roland-Garros
Bjorn Fratangelo - Jannik Sinner - Roland-Garros
13 ÓRÁJA