Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ausztrál Open 2022 – Kötelező oltás, laza karantén, minimális tesztelés

Németh Dániel

Publikálva 03/01/2022 - 20:34 GMT+1

2021-ben tömegével kerültek játékosok két hétre a saját hotelszobájuk fogságába, a 2022-es Ausztrál Open viszont – remélhetőleg – sokkal kevésbé fog a vírusról szólni. Az oltás ugyan kötelező, a karanténba jobb esetben épp csak belekóstolnak a résztvevők, és a napi tesztelésnek is vége.

Andy Murray - fotó: William West

Fotó: AFP

Tavaly nem volt könnyű átvészelni az Australian Open szigorú karanténszabályait, idén viszont már-már a megszokott körülmények várják a mezőnyt.


Egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy játékos egy héttel a pozitív koronavírus-tesztjét követően szabadon mászkálhasson Ausztráliában, az idei szabályok azonban lényegesen rugalmasabbak. Denis Shapovalov esete megmutatta, hogy kell elképzelni a folyamatot a gyakorlatban: a kanadai játékos tesztje december 26-án, a megérkezését követően pozitív lett, január 2-án viszont már újra a pályán lehetett, mivel negatív mintát adott.

Az oltás kötelező, a karantén nem kötött

Ausztráliában a járvány kitörése óta most tapasztalják a legnagyobb növekedést az esetszámokban, jelenleg napi szinten 30 ezer új esetet regisztrálnak. A kormány tavaly szeptemberben feloldotta a zéró tolerancia elvét, azaz már nincsenek tartomány méretű lezárások, amennyiben valaki pozitív tesztet produkál a régióban. Közben sikerült az oltási programot is felpörgetni, így a lakosságnak egyre nagyobb százaléka rendelkezik valamilyen szintű védettséggel.
picture

Craig Tiley

Fotó: SID

Mivel csak azok kaphatnak vízumot, akik a teljes dózist megkapták az elfogadott védőoltások valamelyikéből, a versenyeken való részvételnek is ez az egyik feltétele. Kivételek lesznek, ám csak nagyon indokolt esetben, amennyiben valaki orvosi mentességet kap az oltás alól. Craig Tileyelárulta, akad pár játékos, aki kérte és meg is kapta az engedélyt a független bizottságtól, részleteket azonban a személyes információkra való tekintettel nem árult el.
„Az Ausztráliába utazáshoz minden sportolónak be kell oltatnia magát, és szükség van ennek a bizonyítékára is, vagy kérvényeznie kell az orvosi mentességet. Ez a teniszezőknél sokkal szigorúbb” – jegyezte meg Tiley. „Két orvosi testület értékeli a kérvényeket, a folyamat vakon zajlik. Vagyis nem tudják, ki a jelentkező. Vagy megkapják a mentességet, vagy nem. Az engedély okai privát információk maradnak a testület és a jelentkező között.”
Tudunk olyan sportolókról, akik kérvényezték az engedélyt, és bizonyos esetekben meg is adták nekik.
Két játékos egészen biztosan azért marad le az Australian Openről, mert nem oltatta be magát: Pierre-Hugues Herbert és Olivia Gadecki, de kérdéses a világelső Novak Djokovic szereplése is. A szerb sajtó szerint ő is orvosi mentességet kért, ám arról már megoszlanak a hírek, hogy ez milyen körülmények között történt, és legfőképpen: milyen eredménnyel zárult. Az Age azt írja: a témában jártas forrásaik szerint „csoda lenne”, ha a kilencszeres AO-bajnok megkapná az engedélyt.
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Több részletet Tiley sem árult el az üggyel kapcsolatban: „Novak kapcsán a következő napokban tisztábban fogunk látni. Lassacskán túl késő lenne felbukkanni, hogy játsszon az Australian Openen. Annyit tudok az ügyről, mint bárki más. Novak egyértelművé tette, hogy az egészségi állapotáról, vagy az oltottságáról nem fog nyilatkozni. Ez az ő döntése. Egész sok dolog van még hátra, a következő napokban kiderül.”

Teszt, minimális karantén

A játékosok többségét a tavalyi évhez hasonlóan a Tennis Australia által leszervezett charterjáratokon juttatják be az országba, viszont ezen a téren is rugalmasabbak a hatóságok, és menetrend szerinti gépekkel is utazhatnak, amennyiben teljesítik a feltételeket. Ahhoz, hogy valaki felszállhasson a gépre, be kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztet, a játékosokat pedig az érkezésüket követően szintén letesztelik.
Ezt az időszakot karanténban töltik, de az első negatív eredmény után már szabadabban mozoghatnak, viszont nem árt az óvatosság, mert az ötödik és a hetedik nap között ismét negatív mintát kell adniuk. Ezt követően – mivel a hatóságok nem követelik meg – nem szükséges újabb teszteket elvégezni, kivéve, ha valakinél felmerül a koronagyanú a tünetek formájában, vagy kontaktszemélynek minősül.

A szervezők által körbeküldött dokumentumokban azért azt írják: ha nem is kötelező, de erősen javasolt a napi szintű tesztelés.

Változik egyébként a kontaktszemélyekhez való hozzáállás is, ezen a versenyen tulajdonképpen csak az minősül annak, aki egy szobában lakott egy koronavírusos személlyel. Ebben az esetben rá hét napos karantén vár, az első és a hatodik napon teszteléssel. Azok viszont, akik egyéb formában válnak kontaktszeméllyé, megússzák a karantént, cserébe viszont öt napon át mintát kell adniuk. Idén tehát az, ha valaki kapcsolatba kerül a vírussal, nem jelenti automatikusan a verseny végét.
picture

Denis Shapovalov és Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Szintén fontos változás – és ezt láttuk gyakorlatban működni Shapovalov példáján keresztül –, hogy a pozitív minta esetén az érintettnek csak az első negatív tesztig kell karanténban lennie, amennyiben nincsenek tünetei. Bizonyos helyeken a maszkviselés még kötelező, de ezen a téren már a nézők kapcsán is megengedőbbek: a helyszín nagy részén hordani kell, viszont a szabadtéri meccseken, illetve evés és ivás közben nem.

A szállás miatt nem kell aggódni

Tiley tavaly valószínűleg jó pár évet öregedett a karanténszabályok és a szállás miatt, a buborékrendszernek ugyanis az volt a feltétele, hogy a Tennis Australia gondoskodjon a szállásokról is. Ez akkor vált rémálommá, amikor a charterjáratokról tömegével szálltak le a kontaktszemélynek minősített játékosok, akikre a lehető legszigorúbb, teljes kijárási tilalommal járó 14 napos karantén várt. A szállást idén is a szervezők biztosítják.
„Ez lesz az egyik, ha nem a legbiztonságosabb hely januárban a világon, mert mindenkinek szigorú folyamaton kellett átesnie, hogy bekerülhessen ide. Minden játékos ugyanazon a helyszínen fog lakni, ezért a szállodában csökkentettük a kockázatokat. Lesznek helyszíni tesztek, mi fogjuk szervezni az utazásaikat, és közvetlenül az autókba szállhatnak be” – mondta Tiley, aki hozzátette: mindenkinek azt javasolták, próbáljanak a saját szobáikban maradni, tovább csökkentve a kockázatot.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés