Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A szerb sajtó szerint Djokoviccsal kivételt tehetnek, és ott lehet az Australian Openen

Németh Dániel

Publikálva 29/12/2021 - 16:17 GMT+1

Mivel a Tennis Australia nagy csapásként élné meg, ha a világelső nélkül indulna el a torna, ezért egy kiskapun keresztül inkább bejuttatnák az országba – legalábbis a szerb sajtó így tudja. Azzal kapcsolatban viszont megoszlanak a vélemények, sikerrel jártak-e az ügyben.

Novak Djokovic - fotó: Tennis Australia

Fotó: AFP

Pár hét múlva kezdődik az év első Grand Slam-tornája, de még mindig nem tudjuk, milyen összetétellel indul el a mezőny.


Maga a kérdés rendkívül összetett, hiszen a fertőzésszámok gyors növekedését látva szinte borítékolható, hogy lesznek olyan hiányzói a tornának, akik épp a verseny kezdete előtt kapják el a vírust, ezért nem állhatnak rajthoz. Akik mostanság produkáltak pozitív tesztet, azok még a szerencsésebbek közé tartoznak, mivel legfeljebb csak pár nap edzésmunkát veszítenek el, viszont az Australian Openen való szereplésük az esetek többségében nincs közvetlen veszélyben.

Kötelező oltás

Bár a versenyeket szervező szervezetek (ATP, WTA, ITF és a négy Grand Slam) egyelőre nem tették kötelezővé a védőoltást a játékosok számára, vannak bizonyos országok, amelyek csak az oltottakat engedik át a határon. Ezek közé tartozik Ausztrália is, vagyis azon belül Victoria állam, amely a járvány kitörését követően a zéró tolerancia elvével figyelte a fertőzésszámok alakulását, és a szigorú kijárási korlátozásokkal akadályozta meg a vírus terjedését.
Egy évvel ezelőtt kezdték el valamelyest lazítani a szabályokat, így a szokottnál egy hónappal később megrendezett Australian Open idejére többé-kevésbé visszatért az élet a rendes kerékvágásba. A beutazásnak ugyanakkor voltak feltételei, a külföldről érkezőknek kötelezően 14 napot kellett tölteni a karanténként kijelölt hotelszobákban, és a játékosok is csak az edzés céljából hagyhatták el azt. Már a szerencsésebbek, mert akik érintkezhettek koronavírusos személlyel, teljes szobafogságot kaptak.
picture

Novak Djokovic az Adelaide-ben töltött karantén alatt

Fotó: Getty Images

A buborék részben 2022-re is megmarad, ám az előző évinél sokkal nagyobb szabadságot kapnak a teniszezők, ráadásul ismét teljes kapacitással működhetnek a stadionok, így ez a torna már meglehetősen közel lesz a járvány előtti időszakhoz. A versenyen azonban Victoria állam szabályainak megfelelően csak azok vehetnek részt, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást, kivételt legfeljebb nagyon indokolt esetben – például az oltást kizáró betegség – tehetnek.

Mi lesz a világelsővel?

Daniel Andrews miniszterelnök korábban úgy fogalmazott: mivel a vírus nincs tekintettel a világranglistára, ezért a topjátékosokra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd. Ezzel egyértelműen Novak Djokovicra utalt, aki korábban tiltakozott az oltáskötelezettség általános bevezetése ellen, és a magánszféra védelmére hivatkozva nem is beszélt nyilvánosan arról, kapott-e védőoltást. Alig három héttel a torna kezdete előtt változatlanul nyitott kérdés, ott lesz-e Melbourne-ben a világelső.
Djokovic leadta a nevezését az ausztrál versenyekre, vagyis nem kizárt, hogy elindul a kedvenc Grand Slam-tornáján, viszont nem is garancia a részvételére. A 20-szoros GS-győztes szerb a héten kezdődő ATP-kupán is jelezte a részvételi szándékát, bebiztosítva ezzel Szerbia helyét a mezőnyben, szerdán azonban hivatalosan visszalépett az eseménytől. Közben a szerb sajtó szerint a háttérben gőzerővel dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak az Ausztrál Open kapcsán.
Elsőként a Blic írt arról a szervezőktől származó forrásokra hivatkozva, hogy próbálnak egy olyan kiskaput nyitni, amely lehetővé tenné a világelső számára a részvételt. A lap úgy tudja, hogy a Tennis Australia szeretné elkerülni, hogy az egyik legnagyobb sztárja nélkül rajtoljon el a torna (miközben Roger Federer még a sérüléséből lábadozik, Rafael Nadal szereplése pedig minimum kétséges), ezért a Djokovichoz hasonló topjátékosoknak (akik nem árulták el az oltottsági státuszukat) orvosi engedélyt biztosítanának.
A hírt több másik szerb lap megerősítette, a végeredmény kapcsán viszont ellentétes információk jelentek meg. Miközben a Blic úgy tudja, hogy Victoria állam nem zárkózott el az engedélytől, a Telegraf már arról írt: a hatóságok rá is bólintottak Djokovic részvételére. (Más kérdés, hogy a lap azt is tudni vélte, hogy a világelső ott lesz az ATP-kupán.) Ezzel párhuzamosan az Informer épp az ellenkezőjéről számolt be: forrásaik szerint a bizottság megtagadta az engedélyt.

Katasztrófa lenne!

Nick Kyrgios soha nem rejtette véka alá, hogy nem szimpatizál Djokoviccsal és Nadallal, de nemrég egy interjúban elismerte: katasztrófa lenne az AO-ra nézve, ha a Nagy Hármas lemaradna a tornáról. „Őszintén szólva nem tudom, hogy mi Novak mostani helyzete a covid kapcsán, vagy hogy mi kell a játékához. Remélem, jól telt a karácsonya, és bízom benne, hogy annyi ideig marad, ameddig csak tud, mert ahogyan azt már mondtam, Federer, Nadal és Djokovic játékára szükség van.”
Ha ők hárman nincsenek ott, az katasztrófa. Totális katasztrófa a nézőknek és a teniszt élvező emberek számára is. A fiataloknak nyilván remek lehetőség lenne, hogy letegyék a névjegyüket, de mindent figyelembe véve szükségünk van rájuk a sportban.
Valószínűleg nem Kyrgios az egyetlen, aki így gondolkozik, és a szervezők között is akadnak néhányan, elvégre ez a három játékos – de még külön-külön is – jóval nagyobb figyelmet és bevételt generál, mint akár a feltörekvő sztárok. Ugyanakkor annak is megvan a maga kockázata, ha a topjátékosok kedvéért kivételt tesznek, főleg annak fényében, hogy a versenyről azok is lemaradnak, akik olyan oltást kaptak, amit zömmel csak Kelet-Európában és Ázsiában fogadnak el.
Ott van például a világranglista 195. helyén álló Natalia Vikhlyantseva, aki azért nem indulhat el az Ausztrál Open selejtezőjében, mert a Sputnikkal oltották be, amit a helyi hatóságok még nem engedélyeztek. Bár nyilvánvaló, hogy Vikhlyantseva és Djokovic (vagy bármely más topjátékos) jelentőségét nem lehet összehasonlítani, minimum érdekes lenne, ha egyesek oltással sem mehetnének el a tornára, miközben a mezőny egy részével kivételeznek.
Ami jó hír – különösen azoknak, akik belefáradtak már a Djokovic helyzetét firtató cikkekbe –, hogy a kérdésekre hamarosan választ kapunk. Bár elméletben az orvosi engedéllyel rendelkező játékosoknak sem kell karanténba vonulniuk a megérkezésüket követően, a verseny 20 nap múlva kezdődik, vagyis az idő rohamosan fogy. A világelső jelenleg Belgrádban készül a következő idényre, és ha komolyan gondolja a részvételt, akkor rövidesen indulnia kell Ausztráliába.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés