Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic lehet, nincs beoltva, lehet, hibázott, de ezt biztosan nem érdemelte

Szabó Gábor

Frissítve 06/01/2022 - 09:07 GMT+1

Őszintén szólva hosszú időbe telne akár csak összegyűjteni azokat a cikkeket, ahol az elmúlt napokban írtunk a Djokovic-sagáról, de talán nincsen már senki sem, aki ne ismerné a történet minden részletét.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

A dolgok azonban gyorsan változnak. Alig több mint egy napja próbáltam megvilágítani azt a két oldalát a történetnek, amit akkor fontosnak gondoltam, ma pedig már lehet kidobni az egészet a kukába.

Jó, persze mindkét oldal érvényes még valamelyest, csak aztán – ahogyan a vicc is mondja – jött a csősz, és hazazavart mindenkit a ’csába. Craig Tiley ettől persze tényleg tette a dolgát, ahogyan kell, Novak Djokovic viselkedése egészen a repülőgépre szállásáig finoman szólva is véleményesnek volt mondható, de ez már nem számít.
Kiindulópontként azért szögezzük le: azt, hogy Novak Djokovic trükközött volna az orvosi papírokkal, csalni próbált volna a vízumával, vagy valami ilyesmi, azt ki lehet zárni. Ilyen egészen biztosan nem történt.
A Djokovic stáb nyilvánvalóan hosszasan egyeztetett az Ausztrál Open szervezőivel, és amikor azt mondták neki, hogy jöhet, akkor elindult.
Ebben a dimenzióban ez egészen egyszerűen nem történhetett másként. Viszont, ha ezt a tételt elfogadjuk, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy innentől kezdve, minden felelősség az ausztrál hatóságokat, és a szervező bizottságot terheli. Azt ugyanis lehet mondani, hogy Novak Djokovic butaságot csinál akkor, amikor nem oltatja be magát, jelen állás szerint azonban azt a jogát, hogy ezt megtegye, elvitatni semmiféleképpen sem lehet.
A szervezők, az ausztrál hatóságok biztosan tudtak Novak Djokovic kondíciójáról. Ezek ismeretében adtak neki speciális engedélyt, csak nyilvánvalóan megrémültek akkor, amikor érzékelték azt a hatalmas felháborodást, amit a döntésük okozott. Aztán visszakoztak.

És azt hiszem, itt most nem a világméretű felháborodás volt a lényeg, hanem az Ausztrálián belüli. A hazai reakciókat valahogy nagyon elmérték alighanem. És mivel politikusok hozták meg a végső döntést, a választóik akarata sokkal fontosabb volt, mint a világelső hogyléte.
Ha egy miniszterelnök szavazatokat szimatol, akkor simán befenyeget még egy repülőn ülő Novak Djokovicot is, sőt nem rest haza sem zavarni őt.
Ettől még, vagy talán éppen ezért, ami történt, felháborító. Ilyet senkivel nem lehet megcsinálni, még egy átlagemberrel sem, nemhogy a világ legjobb teniszezőjével. Lehet mondani, hogy Novak te nem léphetsz így be Ausztráliába, lehet mondani, hogy te csak akkor jöhetsz, ha be vagy oltva, de azt senkivel sem lehet eljátszani, hogy megadom neki az engedélyt, majd összecsinálom magam a népharagtól és hazazavarom.
De előtte még azért előszobáztatom picit a terminálon, mint valamiféle bűnözőt.
Novak Djokovic
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés