Ha Novak Djokovic nem vállalja az oltást, akarata ellenére olyan helyzetbe kerül, amelyet ő maga is szeretett volna elkerülni.


A világelső korábban számos alkalommal elmondta, hogy azért nem nyilatkozik arról, hogy megkapta-e a covic-19 elleni oltást, mert az szerinte magánügy, senkinek semmi köze hozzá.
Australian Open
Vizsgálatot indított a Djokovic-ügyben az ausztrál szövetség
17 ÓRÁJA
„Nem fogom felfedni az oltottságomra vonatkozó adatokat, azaz, hogy be vagyok-e oltva vagy sem. Ez magánügy, és nem helyénvaló dolog erről még érdeklődni sem” mondta Djokovic még októberben.
„Az emberek túl messzire mennek manapság, veszik a bátorságot és kérdezősködnek. Bármit mondasz, ’igen’, ’nem’, ’talán’, ’még gondolkodom rajta’, mindent a saját maguk szája íze szerint értelmeznek.”
Ha Djokovic elutasítja a vakcinát, akkor nem utazhat el Ausztráliába, és nem védheti meg a címét. Lehet azonban, hogy az igazi problémák csak ez után kezdődnek majd a számára.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Miközben természetesen joga van ahhoz, hogy ne vegye fel az oltást, az Ausztrál Opentől való távolmaradása rögtön egy olyan pozícióba kényszeríti őt, amelyet ő maga sem akart betölteni. Ő lesz a világ egyre hangosabb oltásellenes táborának plakátfiúja.
Miközben az omikron-variáns terjedése világszerte aggodalommal tölti el a szakembereket és a közvéleményt is, az ellenkező pólus, az oltásellenesek tábora is egyre inkább radikalizálódni kezd a világ legkülönbözőbb pontjain.
Bár Djokovic nem akart belekeveredni politikai vitákba, és középen állóként igyekezett magát pozícionálni, az oltás elutasításával – akarata ellenére – az oltásellenes közösség hősévé válhat.
https://i.eurosport.com/2021/11/26/3260911.jpg
Emlékezhetünk, tavaly nyáron, az első hullám csúcsán a világelső azzal került a támadások kereszttüzébe, hogy zsúfolt lelátók előtt rendezett egy tornát. Nem alaptalanul támadták, hisz a helyszín kisebbfajta járványgócponttá változott a verseny után.
Djokovic azóta óvakodik mindenfajta állásfoglalástól, nem akar ugyanis oltásügyben negatív szerepben feltűnni. Az Ausztrál Opentől való távolmaradását azonban a közvélemény nem nagyon fogja tudni másként értelmezni, mint úgy, hogy a szerb oltásellenes.
Az is lehet, hogy épp azzal fog döntést hozni, hogy nem csinál semmit. Az első adag oltást ugyanis minél előbb meg kellene kapnia, ha ez nem így lesz, biztosan nem lesz duplán oltott az AO idejére, ami pedig elvárás a Victoria államban hatályos rendeletek értelmében.
Djokovic jelenleg a Davis-kupában érdekelt, miközben a papa Srdjan Djokovic arra tett utalásokat, hogy a fia nem utazik el Ausztráliába.
„Ami az oltást illeti, mindenkinek a saját döntése, hogy felveszi-e vagy sem” – mondta Srdjan. „Senkinek sincs joga ebbe beleszólni. Ilyen zsarolás mellett, ilyen körülmények között valószínűleg nem fog játszani. Én nem játszanék. És ő a fiam, úgyhogy ő majd dönt a maga ügyében.”
https://i.eurosport.com/2021/12/02/3264526.jpg
Közben a nyilatkozat zsarolással kapcsolatos részére reagált Martin Pakula, Victoria állam sportminisztere.
"Semmiféle zsarolásról nincs itt szó, az egyetlen figyelembe vett szempont az állam lakosságának védelme”mondta Pakula.
Közben Djokovic korábbi edzője, a hatszoros Grand Slam-bajnok Boris Becker azt mondta, a világelső szerinte nem fogja elmulasztani az esélyt, hogy megszerezhesse a 21. GS-címét.
„El sem tudom képzelni, hogy ne játsszon Melbourne-ben” – mondta Becker. „Túlságosan szereti ezt a sportot, túlságosan szereti a sporttörténelmet, és meg akarja nyerni a 21. majort. Nyert már itt kilencszer, miért ne akarna tizedszer is?”
„Egyetértek vele abban, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy be van-e oltva vagy sem. De ha játszani akar a touron, követnie kell a szabályokat. Ez azt jelenti, hogy be kell oltatnia magát.”
https://i.eurosport.com/2021/11/19/3256706.jpg
Djokovic nincs irigylésre méltó helyzetben. Ha nem adatja be a vakcinát, bebizonyosodik a gyanú, hogy tulajdonképpen ellenzi az oltást. Ezzel pedig ő lesz az oltásellenes tábor egyik leghíresebb, legbefolyásosabb arca.
Döntésével óhatatlanul magára venne egy olyan szerepet, amelyet amúgy nem szívesen választana, és amelynek bőven lehetnek számára kellemetlen hosszútávú következményei is.
via részben tennis365
Tenisz
Djokovic "megfelelő körülmények közöttt" már jövőre visszatérhet Ausztráliába
TEGNAP 13:54
Tenisz
Franciaország bekeményít: Djokovic és a többi oltatlan is elfelejtheti a versenyzést
TEGNAP 12:30